Pretraga

Riječki studenti dobivaju novi dom s preko 600 mjesta

A- A+

Uz najavljenu skorašnju izgradnju prva tri studentska paviljona u Kampusu, studenti u Rijeci dobit će još jedan novi dom. Isti se neće izgraditi, nego će se prenamijeniti HŽ-ovo prenoćište u Prvomajskoj ulici.

Foto: Google Street View

Unutrašnjost nekadašnjeg HŽ-ova prenoćišta na 15 katova godinama propada te je devastirana. Nakon gotovo dekade propadanja, i zbog toga što ju vlasnik u više navarata nije uspio prodati, Vlada RH je neboder u Prvomajskoj ulici poklonila Sveučilištu u Rijeci. Stoga će se zgrada uskoro obnoviti i prenamijeniti u studentski dom koji će pružiti krov nad glavom za 607 studenata, piše Radio Sova.

Izdvojeni članak

Zagreb i Rijeka ponovno organiziraju najveći sajam stipendija u regiji

Studentima u Rijeci uskoro na raspolaganju novi dom

– Za ideju i vrlo složenu pripremu projekta preuređenja napuštenog objekta, gotovo u srcu Rijeke, zaslužna je sveučilišna tvrtka STRIP. Nakon godinu i pol rada, obavljaju se završne formalnosti i dogovori, traži se način financiranja i obnova može početi, izjavio je za navedeni izvor direktor STRIP-a Ivan Roje.

Kako je objasnio, neboder izgrađen 70-ih godina u dosta dobrom je stanju, jedino što je uništena unutrašnjost. Predvidio je kako bi cijela obnova mogla doći oko 30 milijuna kuna, a ako se budu poštivali standardi visoke energetske učinkovitosti, novi dom će moći primiti 607 studenata većinom u dvokrevetnim sobama.

Izdvojeni članak

Riječki studenti pokrenuli biznis noćne dostave

– Po dvije sobe dijelit će kupaonicu, a na svakome katu bit će i zajednička čajna kuhinja s dvadesetak mjesta. U prizemlju nebodera bit će fitness centar, praonica rublja i kafić. Osim studenata, koristi će od preuređenja napuštenog objekta imati i riječki turizam – dom će tijekom ljeta služiti kao hostel, objasnio je Roje za Radio Sovu.

Stvarna potreba opet neće biti zadovoljena

Mjesečna cijena doma za studente se procjenjuje na oko 800 kuna. Taj iznos dva puta je veći od onoga što izdvajaju stanari u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić na Podmurvicama, no ipak je i skoro dva puta manji od onoga koji moraju izdvajati ako žive u privatnom smještaju.

Roje je optimističan pa govori kako bi novi dom svoja vrata studentima mogao otvoriti za nešto više od godinu dana.

Kada se izgrade prva tri paviljona u Kampusu na Trsatu te završi obnova starog HŽ-ova prenoćišta, studentski smještaj u Rijeci će se utrostručiti. No ni tada neće biti zadovoljena stvarna potreba.