Pretraga

Osječki studij na kojem je doktorirao Vice Mihanović se ukida, dekan: ‘Ispričavam se’

A- A+

Sjećate se onog ekonomskog studija na kojem je doktorirao kontroverzni splitski HDZ-ovac Vice Mihanović? Izgleda da se ukida i da više neće upisivati nove studente, rekao je tako medijima dekan Boris Crnković.

vice mihanović sveučilište u osijeku

Vice Mihanović
Ilustracija: Youtube screenshot | srednja.hr

Studij Managementa na Ekonomskom faksu u Osijeku, gdje je doktorirao šef splitskog HDZ-a i nesuđeni gradonačelnik Vice Mihanović ukida se i više neće upisivati nove studente, doznaje Telegram.

Ukida se jedan, a pripremaju novi studij

Otkrio je to za Telegram dekan Ekonomskog fakulteta Boris Crnković.

– Poruka je vrlo jasna. Kao dekanu institucije, žao mi je što je cijeli fakultet došao u negativan kontekst, u situaciju u kojoj je svim našim alumnima i svim našim aktualnim studentima načinjena ozbiljna reputacijska šteta. Njihova reputacija utječe na našu reputaciju, naša reputacija utječe na njihovu, rekao je dekan za Telegram.

Dekan je istaknuo kako mu je iznimno žao zbog svih koji su pošteno stekli doktorsku titulu na navedenom studiju te se tom prilikom doktorantima i ispričao. Najavio je i kako Ekonomski faks izražuje novi doktorski studij ‘kakav i zaslužuje imati’.

– Svima njima se, kao dekan institucije, ispričavam. Nama je prije svega stalo do toga da se taj cijeli slučaj raščisti te da dokažemo da se ne radi o praksi, već o iznimci. Na nama je, također, da vodimo računa da se to nikada više ne ponovi, istaknuo je Crnković.

Izdvojeni članak
vice mihanović

Vice nije plagirao doktorat, kaže povjerenstvo iz Osijeka: O tome je odlučivao i njegov kolega iz HDZ-a

Komentirao i ispravak doktorata

Mihanović je, podsjetimo, u neviđenoj akademskoj proceduri dobio priliku ispraviti već obranjenju doktorsku disertaciju zbog nedostataka. Među tim nedostacima je, kako su otkrili mediji u ožujku prošle godine, i prepisivanje dijela teksta od drugih autora bez navođenja izvora. Dekan Crnković osvrnuo se i na to u kontekstu priče oko ukidanja studija.

– Svi se fokusiraju na taj navodni ispravak, ali ishod cijelog postupka provjere tog doktorata je mogao biti odluka ili o oduzimanju ili o neoduzimanju doktorata. Povjerenstvo je donijelo odluku, iza koje stoji, da se doktorat ne treba oduzeti, ali su u izvješću ustvrdili da doktorat ima određenih nedostataka, nelogičnosti, nesuvislih rečenica koje, po njihovom, treba ispraviti. Ekonomski fakultet je dobio zadatak ne da ispravi doktorat kao što se to po medijima govori, nego da otisne jedan dodatak u kojem će biti navedene ispravke dijelova toga teksta. Potpuno je jasno i nije sporno da se jednom obranjeni doktorat ne može ispravljati, međutim ovdje se ne radi o ispravku doktorata, kaže Crnković za Telegram.