Pretraga

Otkrivamo bizarnost u Studentskom zboru: Smetiško je i dalje predsjednik, ostavka mu ne vrijedi

A- A+

Matej Smetiško prije tri dana podnio je ostavku na mjesto predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, kako je tvrdio, iz osobnih razloga. Međutim, zbog Statuta Studentskog zbora kojim ostavka na funkciju predsjednika uopće nije predviđena, njegova ostavka ne vrijedi, već ga dužnosti treba razriješiti Skupština glasanjem. To znači da je Matej Smetiško još uvijek predsjednik Studentskog zbora. Nepoznato je što bi se dogodilo kada njegovo razrješenje ne bi bilo izglasano. Smetiško bi, valjda, ostao na funkciji predsjednika, iako je podnio ostavku. Kako nam je rekao sam Smetiško, u trenutku davanja ostavke nije znao da ona neće automatski vrijediti te je iznenađen. Jedan član Skupštine Zbora poslao je šest pitanja u kojima je vidljivo koliko je suluda situacija jer uopće nije potpuno jasno kako bi Zbor dalje trebao funkcionirati.

Matej Smetiško / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Matej Smetiško koji je sedam mjeseci na funkciji predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, prije dva dana Skupštini je podnio ostavku na mjesto predsjednika. Međutim, Matej Smetiško i dalje je predsjednik Studentskog zbora jer Statut kojim je reguliran rad Studentskog zbora, kao ni Zakon o studentskom zboru, ne predviđaju ostavku predsjednika.

Glavna tajnica Sveučilišta potvrdila da Skupština mora razriješiti predsjednika

Izdvojeni članak

Usred krize Studentski zbor ostao bez predsjednika: Matej Smetiško podnio ostavku

Zbog toga je bilo upitno vrijedi li Smetiškova ostavka te smo, nakon što smo proučili propise, pravnoj službi Sveučilišta i glavnoj tajnici Sveučilišta, Heli Hajdić, poslali upit u kojem smo ih zamolili da nam pravno protumače vrijedi li Smetiškova ostavka ili je potrebno poduzeti daljnje korake.

Glavna tajnica odgovorila nam je da ćemo odgovor pronaći u Zakonu o studentskom zbor i Statutu Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.  Kada smo na to odgovorili da ni jednim propisom nije predviđena ostavka Predsjednika, stigao nam je odgovor glavne tajnice koja je rekla da je odgovor u Članku 8. stavku 1. Statuta. U tom članku stoji da Skupština bira i razrješuje predsjednika Studentskog zbora i njegova zamjenika, članove Predsjedništva.

Sukladno tome, Smetiško ustvari, kao ni bilo tko drugi tko bude izabran na funkciju predsjednika, ne može dati ostavku koja automatski vrijedi, već ga mora razriješiti Skupština glasanjem.

U ovom trenutku, veliki je upitnik nad pitanjem što bi se dogodilo ako Skupština ne sakupi dovoljno glasova za Smetiškovu ostavku, a on istu podnosi. Ovaj slučaj samo ukazuje na problematiku propisa koji reguliraju ustroj i rad Studentskog zbora na koja je već upozoravao i sam Smetiško.

Smetiško u trenutku davanja ostavke nije znao da ona možda neće biti valjana

Kontaktirali smo Smetiška i pitali ga je li znao za ovo u trenutku podnošenja ostavke.

– Jučer sam prvi puta dobio informaciju da moja ostavka možda nije valjana. Moram priznati da sam bio iznenađen jer ja to nisam mogao iščitati iz našeg statuta i ostalih dokumenata te sam se vodio logikom da mi je mandat povjeren od strane Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i da upravo toj skupštini podnosim ostavku. Bez obzira na cjelokupnu situaciju, za mene se apsolutno ništa nije promijenilo. I dalje čvrsto stojim iza svoje odluke o odlasku s funkcije Predsjednika, rekao nam je Smetiško.

Kako nam je rekao, njegova zamjenica, Josipa Smoljo, trenutno se savjetuje s pravnim službama Sveučilišta kako bi cijeli proces bio odrađen sukladno svim propisima.

– Trenutno ne znam koji su daljnji koraci, ali ako bude potrebno, spreman sam i za taj korak. Sazivanje sjednice na kojoj od skupštine tražim da me razriješe dužnosti, za mene bi u ovom trenutku bilo samo puka formalnost, rekao je.

Inače, zbog nejasnih propisa upitno je i što je s mandatom njegove zamjenice, Josipe Smoljo, jer u članku 16. Statuta nejasno stoji samo da mandat zamjenika odgovara mandatu predsjednika.

Član Skupštine poslao pitanja koja su važna za daljnje funkcioniranje Zbora

Izdvojeni članak

Veliki intervju s predstavnikom 70.000 zagrebačkih studenata: Otkriva što će raditi na čelu Zbora, ali i da želi u politiku

Marko Vučković, član Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, s Fakulteta političkih znanosti, poslao je tajnici Zbora pitanja za koja smatra da bi ih svi članovi Skupštine Zbora trebali vidjeti jer su izuzetno važna za daljnje funkcioniranje Zbora te je zamolio tajnicu da pitanja proslijedi cijeloj Skupštini.

Kako piše, nakon Smetiškove ostavke, članovi Zbora nisu dobili nikakve dodatne informacije, te je poslao upit vezan za daljnju proceduru te situaciju s radom Studentskog zbora.

Njegova pitanja prikazuju kako je nejasno tko bi trebao sazvati iduću sjednicu, tko će ju voditi, što je s mandatom zamjenice predsjednika i kako će se birati novi predsjednik. Pitanja koja je poslao prenosimo u cijelosti:

1. Kada možemo očekivati iduću sjednicu Studentskog zbora te tko tu sjednicu saziva i vodi?
2. S obzirom na to da u Statutu ne postoji odredba vezana za situaciju u kojoj Predsjednik podnosi ostavku, znači li to da po Članku 8. Statuta, Skupština mora razriješiti, to jest prihvatiti ostavku Predsjednika, što u trenutačnoj situaciji znači da je Smetiško još uvijek Predsjednik?
3. Znači li formulacija “Mandat zamjenika predsjednika odgovara mandatu predsjednika” u Članku 16. da i mandat zamjenice prestaje podnošenjem ostavke (ili prihvaćanjem iste od strane Skupštine)?
4. Tko u trenutačnoj situaciji saziva i vodi sjednice Predsjedništva?
5. Pokreće li se cijeli postupak s pozivom za predaje kandidatura za Predsjednika već na idućoj sjednici Zbora?
6. S obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju možemo li očekivati organizaciju online izbora?

*Ako vam se dokument ne učitava pravilno, osvježite stranicu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [192.24 KB]