Pretraga

Usred krize Studentski zbor ostao bez predsjednika: Matej Smetiško podnio ostavku

A- A+

Sedam mjeseci nakon stupanja na dužnost, Matej Smetiško danas je podnio ostavku na mjesto predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Kao službeni razlog, Smetiško je naveo osobne razloge. Inače, Smetiško s čelne pozicije odlazi usred ljute borbe između SC-a i Studentskog zbora, baš kada se studentima učinilo da Studentski zbor nešto možda ipak radi za studente.

Matej Smetiško / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Sinoć je na Facebooku Studentskog zbora osvanula objava koja je odisala emocijama, prvenstveno nezadovoljstvom i razočaranjem. Niti 24 sata nakon toga, Matej Smetiško danas je podnio ostavku na mjesto predsjednika Studentskog zbora. Za predsjednika Studentskog zbora je izabran u listopadu 2019., a za početak će ga vjerojatno zamijeniti njegova zamjenica Josipa Smoljo.

Razlozi za ostavku osobni, no uskoro očekujemo intervju sa Smetiškom

Izdvojeni članak

Veliki intervju s predstavnikom 70.000 zagrebačkih studenata: Otkriva što će raditi na čelu Zbora, ali i da želi u politiku

Dokument ostavke možete pronaći na kraju ovog teksta, no u njemu jednostavno stoji da je dana 19. svibnja, 2020. odlučio dati ostavku na funkciju Predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. U mailu koji je poslao Skupštini naveo je da su razlozi osobni, a da će do kraja ovog tjedna ostavku podnijeti i na mjestu člana Rektorskog kolegija u širem sastavu.

Smetiška smo uspjeli kontaktirati, no on nije bio raspoložen za davanje izjava. Nije htio odgovoriti na pitanje čime je zadovoljan u mandatu i tko će nastaviti borbu sa SC-om, no rekao je da će nam uskoro dati intervju kada mu se stvari malo slegnu.

Naime, Studentski zbor nakon potresa u Zagrebu započeo je borbu sa Studentskim centrom. Stalne prepiske objavljivali su na svojem Facebooku, tražili su od SC-a da se studentima smanje stanarine u domovima, da se digitalizira sustav i prestanu naplaćivati naknade za obradu natječaja od 100 kuna. Zbog neispunjenog posljednjeg zahtjeva, Studentski zbor pokrenuo je bojkot plaćanja stanarine. Vladi i ministrici Divjak poslali su i cijelu korespodenciju sa SC-om i pismo u kojem objašnjavaju probleme te su tražili hitnu kontrolu rada SC-a, no odgovor nisu dobili.

“Mučna” borba sa SC-om

Spomenuta sinoćnja objava Zbora na Facebooku ponovno se odnosila na tu situaciju, no pokazala je i da je Smetišku “muka” od cijele situacije.

– Ponekad imamo osjećaj da ovu borbu vodimo koliko je vremena trebalo i J. R. R Tolkienu za napisati Gospodara prstenova (12-17 godina), samo što je John uživao u svakoj minuti, a nama je svaka minuta ove nepravde sve mučnija i mučnija, stoji u objavi.

U objavi se kasnije nastavlja da nepravda i nerad institucija i odgovornih osoba ostavljaju “mučninu”, pa je Smetiškov osobni razlog možda bila upravo ta mučnina u borbi sa SC-om.

Je li bio zadovoljan radom ljudi oko sebe?

Nakon ostavke Smtiška, postavljaju se neka pitanja, a jedno od njih tiče se i zadovoljstva njegovog rada s kolegama iz Zbora.

Naime, kada je prije nešto više od pola godine u listopadu 2019., tek stupio na dužnost, Smetiško je u intervjuu s nama govorio o starom i novom sazivu Zbora, iako je i sam bio član prethodnog saziva Zbora, te je optimistično govorio o djelovanju Zbora u budućnosti. Nakon njegove ostavke, upitno je koliko je bio zadovoljan suradnjom s ljudima novog saziva Zbora, a posebno užom grupom kojom je bio okružen.

Smetiško je na početku svog mandata kao glavni cilj naveo projekt Zdravo sveučilište, ali i povećanje transparentnosti rada Zbora. Pojedinci iz Skupštine opisuju ga kao legalista, a poznato je i da mu je želja bila promijeniti Pravilnik o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

Studentski zbor Svučilišta u Zagrebu predstavlja oko 70.000 studenata te je tijelo koje se bavi svim aspektima studentskog života.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [61.73 KB]