Pretraga

Otvoren prvi laboratorij aplikacija u Hrvatskoj

A- A+

Na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku otvoren je prvi laboratorij aplikacija u Hrvatskoj. U ostvarenju ovog projekta, koji bi trebao dodatno poboljšati kvalitetu nastave budućim ICT stručnjacima, uz ETF su partneri Hrvatska akademska istraživačka mreža CARNet te Samsung.

Foto: carnet.hr

Prvi laboratorij aplikacija, dobio je svoj dom na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Budućim ICT-ovcima koji studiraju na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi zasigurno će se proširiti i poboljšati nivo edukacije s ovim laboratorijem 21. stoljeća.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Zagrebačka IX. gimnazija, prva srednja škola opremljena učionicom budućnosti

Suradnjom Sveučilišta i industrije mogu se postići iznimne koristi za razvoj gospodarstva

Budući da se radi o prvom laboratoriju ovakvog tipa u Hrvatskoj, čelni čovjek ETF-a nije krio oduševljenje.

– Iznimna mi je čast i zadovoljstvo otvoriti novi računalni laboratorij, uz pomoć tvrtke partnera Samsung i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Samsung je u vrlo kratkom roku prepoznao vrijednost našeg partnerskog odnosa te opremio učionicu opremom koja će pomoći našim studentima i nastavnicima u obrazovanju, istraživanju i razvoju novih programskih rješenja.

Upravo to je model koji želimo potaknuti. Vjerujemo da se suradnjom industrije i Sveučilišta mogu postići iznimne koristi za razvoj gospodarstva, naglasio je Drago Žagar, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.

Izdvojeni članak

Mala dalmatinska škola dobila potpuno informatiziranu učionicu iz budućnosti

Interaktivno učenje o programiranju i razvoju aplikacija

Kabinet odnosno laboratorij aplikacija opremljen je nastavničkim računalom, tablet računalima, Smart TV prijemnikom te pametnim telefonima. Oni bi trebali omogućiti interaktivno učenje o programiranju kao i razvoju mobilnih aplikacija svim studentima ETF-a.

Ovaj laboratorij dio je projekta Učionica budućnosti, odnosno napredno opremljenih kabineta, koje su CARNet i Samsung otvorili u pet hrvatskih škola.

Laboratorij bi trebao poslužiti kao poligon za programiranje, testiranje, implementiranje i modificiranje Samsung School platforme, ali i drugih rješenja, za potrebe hrvatskih škola i visokoškolskih ustanova.

Kabinet je namijenjen prvenstveno studentima i profesorima kako bi zajedno radili na razvoju kompetencija koje realni IT sektor u Hrvatskoj traži, s ciljem priprema za tržište rada i kao poticaj za pokretanje budućih projekata start-up tvrtki.