Pretraga

Fotogalerija: Zagrebačka IX. gimnazija, prva srednja škola opremljena učionicom budućnosti

A- A+

U zagrebačkoj IX. gimnaziji jučer je otvorena učionica budućnosti, opremljena nastavničkim računalom, tablet računalima te pametnom, interaktivnom pločom. Nakon što je Osnovna škola Kamešnica u Otoku Dalmatinskom postala prvom školom s ovakvim kabinetom među ustanovama za osnovno obrazovanje, sada će se i u jednoj srednjoj moći izvoditi informatizirana i interaktivna nastava. Inicijatorica i profesorica u IX. gimnaziji Arjana Blažić demonstrirala je svu raskoš novoopremljene učionice uživo razmijenivši iskustva s kolegicama u Brazilu, Južnoafričkoj Republici, Italiji i Portugalu. Učenici očekuju da će nastava biti kudikamo zanimljivija uz ove tehnološke novitete.

Prva srednja škola u Hrvatskoj koja je opremljena informatiziranom i interaktivnom učionicom budućnosti je IX. zagrebačka gimnazija. Prije dva tjedna led je probila osnovna škola u Otoku Dalmatinskom, koja je prva uopće škola koja je u Lijepoj našoj dobila kabinet iz 21. stoljeća. Profesorica matematike Arijana Čerina iz osnovne škole u Otoku Dalmatinskom uživo je podijelila dvotjedna iskustva s predavanjima u ovakvoj učionici, rekavši da po prvi puta zbog novih okolnosti učenici matematiku naznačavaju kao omiljeni predmet.

Izdvojeni članak

Mala dalmatinska škola dobila potpuno informatiziranu učionicu iz budućnosti

‘Ionako se više interesiramo za tehnologiju nego za udžbenike’

Učenici IX. gimnazije imat će privilegiju biti za sada jedinim srednjoškolcima u Hrvatskoj, koji će moći slušati nastavu u učionici iz 21. stoljeća.

– Ionako se više interesiramo za tehnologiju nego za udžbenike, pa mislim da će nastava sigurno biti interesantnija, prokomentirao je maturant IX. gimnazije Filip Jovanović, koji je bio među prvim učenicima koji su iskušali blagodati novog kabineta.

Profesori će putem svoga računala moći nadzirati što učenici rade na svojim računalima, a u slučaju zabušavanja mogu im i blokirati rad. Međutim barem na pokusnom radu, učenici su pokazali zrelost u iskazivanju svojih očekivanja od novouvedene elektronike.

– Na ovaj način ćemo se lakše povezivati s učenicima u Hrvatskoj i diljem svijeta. Posebno mislim da će nam ova učionica biti od koristi u pripremi za državnu maturu, govori nam svoja očekivanja još jedna maturantica koja je iskušavala učionicu budućnosti Dora Ćurković.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Pogledajte što švedska škola ima umjesto učionica

Učionica budućnosti ne poznaje granice

Inicijatorica opremanja ovakve učionice bila je profesorica engleskog i njemačkog jezika u IX. gimnaziji Arjana Blažić, demonstrirala je elektroničke mogućnosti kabineta. Uživo je razmijenila iskustva s kolegicama diljem svijeta, u čijim je školama već nastava modernizirana na ovaj način.

Uspostavila je vezu s profesoricama u Brazilu, Italiji, Južnoafričkoj Republici i Portugalu, te sa Osnovnom školom u Otoku Dalmatinskom iz koje su profesorica matematike i ravnatelj napomenuli da se učenici petih razreda još privikavaju na novu učionicu, dok su se osmaši već nakon dva tjedna u potpunosti uhodali.

Na vezi je uz profesoricu Blažić, bila i pomoćnica ministra Ankica Nježić. IX. gimnazija na čelu s ravnateljicom Sveom Bilen ugostila je na otvaranju i predagoškog savjetnika projekta Učionice budućnosti iz Europske komisije Barta Verswijvela koji je uvjeren da će u ovom kabinetu na najbolji način ostvarivati sprega između moderne tehnologije i kreativnost njenih korisnika.

Inače učionica budućnosti projekt je koji zajednički ostvaruju Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet), te tvrtka Samsung Electronics Adriatic.

Projekt su podržali i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

Otvorenje je uveličao zbor Gimnazije ‘Fran Galović’ iz Koprivnice, koji je izveo nekoliko glazbenih točaka.