Pretraga

Otvorena i obmanjujuća prijetnja rektora Borasa prema studentima prije prosvjeda

A- A+

Nekoliko sati prije prosvjeda ispred rektorata Sveučilišta, rektor Damir Boras otvoreno je zaprijetio studentima i nastavnicima da krše Statut Sveučilišta, pa i zakon, na koji su se ugovorno obvezali. Rektor koji je već prije dobio nagradu za antikomunikatora godine objašnjava da su članovi akademske zajednice Statutom i zakonom spriječeni djelovati politički zainteresirano, što nigdje u Statutu ne piše.

Damir Boras / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Članak 6. Statuta Sveučilišta naziva ‘Članovi akademske zajednice, akademske slobode’ stavak 5. kaže: ‘Članovi sveučilišne akademske zajednice dužni su unutar Sveučilišta djelovati politički neutralno bez isticanja osobnih političkih stavova’.

Izjava rektora Borasa

“Svaki je student potpisao ugovor da će se držati Statuta Sveučilišta, isto kao i svaki nastavnik. Sve izvan toga je po meni političko djelovanje. Mi smo spriječeni Statutom i zakonom da djelujemo politički zainteresirano. Dakle, moramo se držati neutralno i to piše u Statutu. Dakle, morate se držati procedura, dakle imate vijeća, dekane, vijeća područja, Senat, to je vrhovno tijelo i treba ga poštovati. U tom smislu, sve izvan toga je zapravo nešto što ne postoji za Sveučilište kao pretpostavka. Sve ostalo je političko djelovanje. Nemam ništa protiv toga da ljudi iskazuju svoja djelovanja, ali moraju znati da to nije prema Statutu Sveučilišta. Senat donosi odluke većinom glasova, bira se i odlučuje demokratski, to je vrhunac demokracije, ali naravno, ne može svatko biti član Senata.”, rekao je Boras za N1 televiziju.

Rektor tumači što je politički neutralno, a što nije

Djelovati politički neutralno je nemoguće, to je nešto što nauči brucoš politologije na Fakultetu političkih znanosti. Riječ je o sastavnici Sveučilišta u Zagrebu koje će za koji dan na izvanrednom vijeću odlučivati što misli o počasnom doktoratu Milanu Bandiću, a tamo bi mogli i pomoći rektoru u definiranju što je politički neutralno, a što nije.

Sve oko nas je politika, bilo to da mislimo da jedan faks treba dobiti veće koeficijente za zapošljavanje ili veće upisne kvote u odnosu na drugi fakultet. Politiku je prakticirao dekan Muzičke akademije kada je Senatu predložio osobne političke stavove u obliku da se gradonačelniku dodijeli počasni doktorat. Politika je kada uprava Sveučilišta misli da Bandić treba dobiti počasni doktorat i politika je kada preko tisuću članova akademske zajednice misli drugačije.

Rektor je svojom izjavom odlučio odrediti što je politički neutralno, a što nije. Politički neutralno je slušati Senat koji je osnovao Povjerenstvo za dodjelu doktorata i koji će glasovati o njihovom izvještaju. To je demokracija, jer je Senat najviše tijelo Sveučilišta, a sve izvan toga je, kako kaže rektor, ‘političko djelovanje’.

Politički neutralno je dodjeljivati počasne doktorate političarima prije izbora

Izdvojeni članak

Rektor Damir Boras dobio Šipak godine

Rektor Boras odavno ne poštuje Senat, u arhivi portala srednja.hr o tome možete pronaći najviše oko Hrvatskih studija ili o etičkim prijestupima na samom Sveučilištu. Takvo ponašanje prema definiciji rektora nije političko djelovanje, nego statutarno i politički neutralno jer je tako Senat demokratski odlučio.

Samo nekoliko sati prije prosvjeda, rektor upozorava studente i sve djelatnike da su ugovornim potpisom spriječeni Statutom i zakonom djelovati politički zainteresirano. Politički neutralno je ususret europskim parlamentarnim izborima dodjeljivati počasni doktorat jednoj od glavnih političkih figura u zemlji. Ne dodjeljuju mu doktorat zbog afera, presumpcija nevinosti postoji za gradonačelnika Bandića, ali ne i za Sveučilište koje će se eventualnom pravomoćnom sudskom odlukom debelo osramotiti. Politički je neutralno dodijeliti počasni doktorat Draganu Čoviću ususret izbora u Bosni i Hercegovini.

Politički je zainteresirano kada studenti tog Sveučilišta potpisuju otvorena pisma i skupljaju se na prosvjedima koji govore protiv vrhunca demokracije, što je Senat.

*Komentar je stav autora.

__________________________________

Više o ovoj temi čitajte u nastavku:

Muzičku trese groznica negodovanja zbog Bandićevog doktorata, a dekan je – na bolovanju

Dok uprava šuti, 57 profesora Pravnog fakulteta protivi se Bandićevom počasnom doktoratu

Svi počasni doktori Sveučilišta u Zagrebu: Među njima je oskarovac, 8 nobelovaca i tek 4 žene

U zadnje 4 godine Muzičkoj akademiji ekstra 5 milijuna kuna samo da plati režije za zgradu

Sveučilišno proljeće: Više od 800 profesora i studenata protiv Bandićevog počasnog doktorata

Studenti o počasnom doktoratu Bandiću: Sveučilište sramoćenjem slavi 350 godina postojanja

Pismo studenta Muzičke: Odnos Bandića i Akademije prelama se preko leđa studenata

FPZG sazvao izvanrednu sjednicu Vijeća zbog Bandićevog doktorata!

I PMF protiv dodjele počasnog doktorata Bandiću: To je neprimjereno i šteti ugledu Sveučilišta

Kaos na Muzičkoj: Traži se izvanredna sjednica Vijeća zbog doktorata Bandiću!

Filozofski jedini reagirao na počasni doktorat Bandiću: Pogledajte što poručuju sveučilišnim ocima

36 tema na kojima je Bandić stvarno mogao doktorirati da je htio

Optužujem vas zbog svih nas koje je sram reći koja im je Alma Mater

Prosvjedovat će se zbog Bandićevog doktorata: Dosta je zlurade okupacije Sveučilišta!

Naš mladi doktorand s Oxforda o Bandićevom doktoratu: Odreći ću se svoje diplome!

Divjak Senatu o doktoratu Bandiću: Budite svjesni poruke koju šaljete mladim ljudima

Senat većinom glasova odlučio: Pokrenut postupak dodjele počasnog doktorata Bandiću

Muzička akademija predlaže počasni doktorat Bandiću: Evo kako to obrazlažu i tko će odlučivati

Kruna sjajne suradnje rektora i gradonačelnika: Boras Bandiću daje počasni doktorat