Pretraga

Ovako predstavnik studenata Hrvatskih studija komentira situaciju na faksu: ‘Dug proces koji nije konačan’

A- A+

Hrvatski studiji trenutno nemaju ni privremenog ni pravog dekana, a nužne akte može potpisivati rektor Sveučilišta Stjepan Lakušić koji bi u sljedećih 45 dana trebao odabrati novog privremenog dekana. S obzirom na to da se do sada Studentski zbor Hrvatskih studija nije oglašavao o tome, pitali smo ih za komentar. Predstavnik studenata Karlo Jagatić kazao je da je situacija na njihovom fakultetu ‘kompliciran i dug proces koji je nemoguće komentirati i valorizirati jer još uvijek nije konačan’.

hrvatski studiji

Hrvatski studiji | foto: srednja.hr

Na izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu prošlog tjedna odlučeno je da će rektor Stjepan Lakušić imenovati povjerenstvo koje će s djelatnicima Hrvatskih studija provesti konzultacije prije predlaganja privremenog dekana tog fakulteta. Upravo rektor može potpisivati nužne akte fakulteta te će u sljedećih 45 dana i predložiti ime novog privremenog dekana. Takva odredba o imenovanju privremenog dekana, inače, ne postoji u Zakonu o visokom obrazovanju ili Statutu Sveučilišta u Zagrebu.

Tako Hrvatski studiji trenutno nemaju čelnu osobu u njihovom vodstvu. Komentar na situaciju tražili smo od Studentskog zbora Hrvatskih studija. Pitali smo ih kako komentiraju trenutnu situaciju Hrvatskih studija koji nemaju dekana ni privremenog dekana, što to konkretno znači za njih kao studente i planiraju li poduzeti nešto po tom pitanju uz naznaku da Studentski zbor kao tijelo sudjeluje u radu Fakultetskog vijeća i primjerice sudjeluje u glasanju za dekana.

Izdvojeni članak
Fakultet hrvatskih studija, hrvatski studiji

Novi, veliki problemi za Hrvatske studije: Prijeti im uskraćivanje dopusnice za rad, a nemaju ni dekana

– Situacija na našem fakultetu je kompliciran i dug proces koji je nemoguće komentirati i valorizirati jer još uvijek nije konačan. Kao student na odlasku, uvijek mi je bilo važno da studenti budu zadovoljni mojim radom i radom Studentskog zbora. Studenti i zaposlenici fakulteta zaslužuju mirno okruženje za rad i studiranje. Trenutna situacija otkriva dubinu problema koji je izvan okvira mog djelovanja kao studentskog predstavnika i djelovanja Studentskog zbora, koji je predstavničko, a ne upravljačko tijelo. Ključne odluke su na ljudima na višim instancama i nadam se da će donijeti odluke koje će biti u najboljem interesu fakulteta, a tako i svih studenata, odgovorio nam je predsjednik Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija Karlo Jagatić koji je početkom 2023. bio potpisnik pisma pritiska s Fakulteta hrvatskih studija na portal srednja.hr nakon kojeg je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo.

Komentar smo tražili i od Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Pitali smo postoji li zakonski okvir koji dopušta rektoru da upravlja nekim fakultetom na gore objašnjeni način i hoće li reagirati na situaciju. Naime, Ministarstvo je još u ožujku poslalo rektoru Stjepanu Lakušiću oštar dopis u kojem su tražili da poduzme žurne mjere na uspostavi zakonitosti rada na Hrvatskim studijima. Odgovor Ministarstva do zaključenja teksta nismo dobili.