Pretraga

Zagrebačkom rektoru stigao oštar dopis iz Ministarstva oko situacije na Hrvatskim studijima

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je rektoru Sveučilišta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću oštar dopis u kojem traže da poduzme žurne mjere na uspostavi zakonitosti rada na Hrvatskim studijima. Navode kako je tamošnji privremeni dekan Mario Grčević nakon odluke suda odbio predati svoj ured Stjepanu Ćosiću. Takvo postupanje, podcrtavaju, ima obilježja kaznenog djela. Zbog toga govore Lakušiću da nastala situacija ne predstavlja samo narušavanje ugleda visokih učilišta, već stvara zabrinutost i za njega zbog najavljenih postupaka trećih osoba.

lakušić i fuchs

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs i rektor Stjepan Lakušić | foto: srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je rektoru Sveučilišta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću ‘molbu za pomoć i posredovanje oko primopredaje i preuzimanja dužnosti dekana na Fakultetu hrvatskih studija’. U dopisu od 18. ožujka, koji potpisuje državni tajnik Ivica Šušak, a u čijem smo posjedu, od rektora se traži da žurno poduzme mjere na uspostavi zakonitog rada Fakulteta hrvatskih studija te da ih o poduzetim mjerama obavijesti.

‘To bi bio ishod koji ovo Ministarstvo smatra krajnje nepoželjnim i neprihvatljivim’

– Održavanje nastale situacije ne predstavlja samo moguće narušavanje ugleda javnih visokih učilišta u sustavu visokog obrazovanja već ujedno stvara zabrinutost povodom najavljenog daljnjeg postupanja trećih osoba u smislu Kaznenog zakona prema Vama kao osobi odgovornoj za zakonitost rada Sveučilišta u Zagrebu, što bi bio ishod koji ovo Ministarstvo smatra krajnje nepoželjnim i neprihvatljivim, stoji u dopisu Ministarstva rektoru Lakušiću.

Ministarstvo navodi i da je rektoru poznato da je Stjepan Ćosić pozvao Marija Grčevića na primopredaju dekanovog ureda i dužnosti, no da je Grčević to odbio. Ministarstvu je, navode, od više prijavitelja skrenuta pozornost da takvo postupanje ima obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz Kaznenog zakona. Obrazloženje je da Grčević kao odgovorna osoba odbija obaviti dužnost primopredaje uslijed čega Fakultetu hrvatskih studija nastaje šteta.

Izdvojeni članak
grčević radelj lakušić

Hrvatski studiji dali 100.000 eura za sudski proces koji je paralelno vodilo i plaćalo Sveučilište

Rektor je u ranijem dopisu Ministarstva pronašao tiskarske pogreške, Ministarstvo kaže da je iznenađeno i razočarano

Na početku dopisa Ministarstvo zahvaljuje rektoru Lakušiću na dopisu od 13. ožujka u kojoj ukazuje na otklanjanje tiskarskih pogreški. Umjesto toga Ministarstvo predlaže žurno posvećivanje rješavanju izloženog problema i da zajedno spriječe daljnju eskalaciju pravnih i drugih posljedica koje mogu proizići. Navode da je sasvim iznenađujuće i razočaravajuće da bi se u ovom predmetu vrijeme gubilo na očigledne omaške u dopisu kao razlog ne postupanja u skladu s propisima Hrvatske.

Nejasno im je, podcrtavaju, koje je razloge rektor imao za nepostupanje izravno temeljem presuda ako mu je dopis Ministarstva bio netočan ili nejasan. Zbog toga predlažu da se usredotoče isključivo na zakonske obveze.

– Ne treba posebno naglašavati kako prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju i visokoj djelatnosti rektor odgovara za zakonitost rada Sveučilišta, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove znanosti i obrazovanja nadzire primjenu odredaba Zakona, što nam nameće dužnost zajedničkog djelovanja u predmetu Fakulteta hrvatskih studija. Poznato Vam je kako je Fakultetsko vijeće za vršitelja dužnosti dekana imenovalo akademika Stjepana Ćosića te kako je pravomoćnom odlukom Visokog trgovačkog suda u Zagrebu potvrđeno da je to jedini zakoniti način izbora vršitelja dekana na fakultetu kao sastavnici sveučilišta sa statusom pravne osobe, napisali su iz Ministarstva u dopisu rektoru Lakušiću.

Podsjetimo, nedavno smo rektora Lakušića na konferenciji za medije pitali o situaciji na Hrvatskim studija. Na naše pitanje o primopredaji dekanskog ureda na relaciji Grčević – Ćosić, kazao je da ne zna o čemu govorimo te da su sve pravne radnje napravljene korektno. Ustvrdio je i da neki sudski procesi nisu završili te da ako nešto nije završeno, to je onako kako on kaže. Naša pitanja o Hrvatskim studijima, dodao je, vratila su ga u prošlost.