Pretraga

Ovo su mnogi čekali: Zbor najavio da uskoro stiže aplikacija za beskontaktno plaćanje u menzi

A- A+

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu proveo je anketu o digitalizaciji studentske svakodnevice. Skoro tisuću studenata jasno je dalo do znanja kako je vrijeme da se stvari poput plaćanja u menzama, digitalni potpis ugovora za Student servis te digitalna prijava za studentske domove. Iz Zbora su najavili i uskoro uvođenje digitalizacije za jednu od komponenti koju su studenti naveli kao najpoželjniju.

Foto: Tea Ovničević|srednja,hr

Rezultati ankete o digitalizaciji studentskog života na Sveučilištu u Zagrebu pokazali su da je studentima najpotrebnija i najpoželjnija digitalizacija menzi, odnosno uvođenje beskontaktnog plaćanja. Anketu je proveo Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, a u njoj je sudjelovalo skoro tisuću studenata.

– U vrijeme opće digitalizacije pitali smo vas gdje vidite primjenu digitalnih tehnologija u studentskoj svakodnevnici i koje probleme prve treba riješiti. Nastavno na rezultate ankete, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu težit će aktivnoj digitalizaciji studentskih procesa. Ekskluzivno ovim putem prenosimo da će uskoro biti lansirana aplikacija za beskontaktno plaćanje u menzi putem digitalnog novčanika., napisali su na Facebook-u iz Zbora.

Osim digitalizacije u menzama, potrebna je i u Sudent servisu te studentskim domovima

Osim digitalizacije u menzama, gdje su studenti napisali da bi voljeli preko aplikacija pratiti i jelovnike u menzama te kolika je gužva u pojedinom restoranu, studentima je bitna i digitalizacija u Student servisu, odnosno uvođenje digitalnog potpisa studentskog ugovora. To je drugi problem po redu za čije se digitalno rješenje zalaže 77 posto ispitanika, a 59,8 posto želi u potpunosti digitalnu prijavu za studentske domove.

Studenti žele kartično plaćanje, pametne x-ice i digitalizaciju indeksa

Također se na popisu našlo i uklapanje iskaznica za prijevoz u digitalni novčanik, za što se zalaže 47,2 posto ispitanih studenata. Najčešći prijedlozi za rješavanje problema digitalizacije jesu pokretanje objedinjene platforme za usluge Studentskog centra, kartično plaćanje, pristup i plaćanje u objektima studentskog smještaja putem pametne x-ice kojom, digitalizacija indeksa na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu.

– Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu zalagat će se za digitalizaciju kroz sljedeće postupke: 1. Definirat će se lista zahtjeva prema rezultatima ankete o digitalizaciji, na razini Hrvatskog studentskog zbora. Lista zahtjeva će biti temelj za daljnji rad te će biti prezentirana SRCU. 2. Otvorit će se rasprava s AKD-om glede mogućnosti digitalnog potpisa. 3. Raspravit će se problematika redova u menzama i aktualnih jelovnika. 4. Mijenjat će se pravilnik o studentskoj iskaznici s idejom uvođenja pametne iskaznice, koja će služiti kao nadogradnja fizičkoj identifikacijskoj ispravi koja je trenutno u upotrebi, poručili su iz Studentskog zbora.