Pretraga

Par dana nakon crva u đuveču studenti pronašli jednog i u – juhi: Iz SC-a ne znaju kako je tamo dospio

Nakon što je prije nekoliko dana studentica pronašla crva u đuveču iz limenke posluženom u menzi Filozofskog fakulteta u Zagrebu, novi sličan slučaj dogodio se u menzi u sklopu Studentskog centra u Zagrebu. Ovoga puta student je pronašao crva u krem juhi. Sve je prijavio djelatnicima, izvršena je inspekcija, no SC-u je trenutno nepoznato kako je crv dospio u jelo. Inače, posluženo je 500 porcija juhe, a nakon ovog događaja sva preostala količina krem juhe od gljiva izuzeta je.

Pišu: Martina Gelenčir, Ramona Ščuric

Student je u juhi posluženoj u menzi SC-a pronašao crva

Student je u juhi posluženoj u menzi SC-a pronašao crva|foto: privatna arhiva

Prije svega nekoliko dana pisali smo o tome kako je jedna studentica u đuveču posluženom u menzi Filozofskog fakulteta u zagrebu pronašla crva. SC Zagreb je odmah nakon što smo ih kontaktirali poslao hitnu internu inspekciju koja je zaključila da prije termičke obrade jela kuharica nije zapazila nikakve nedostatke, a oni nisu uočeni niti naknadnim pregledom limenke. Izrazili su i žaljenje što studentica nadležnima nije prijavila slučaj.

Ovoga puta student pronašao crva u juhi

Sličan scenarij samo par dana nakon, proteklog ponedjeljka, dogodio se i u desnoj liniji menze u sklopu Studentskog centra u Zagrebu. Sada je student pronašao crva, ni više ni manje, nego u – juhi! Ovoga puta sve je bilo prijavljeno djelatnicima studentskog restorana.

– Nisam uzeo meni dana, nije ga više ni bilo, ali bitno je napomenuti da sam uzeo juhu od gljiva. Nakon par žlica juhe, zamijetio sam nešto što je moju silnu glad prekinulo u hipu, a to nešto sigurno nije bila gljiva ili povrće. Odmah sam odložio juhu sa strane. Pojeo sam kolač i komad mesa koji sam uzeo, o kojem bi se isto dalo diskutirati, i javio se gospodinu koji je radio račune te mu priopćio kako sam našao nešto u juhi što sigurno nije propisano menijem tj. crva. On je na to reagirao s blagim šokom te je pozvao nekoga iz kuhinje da dođe, ispričao nam je student koji je želio ostati anoniman.

Izdvojeni članak
Studentica pronašla crva u đuveču u menzi na Filozofskom

Studentica ručala pa na tanjuru ugledala ogromnog crva, u menzu stiže hitan inspekcijski nadzor

‘Ostavio mi je tu tanjur i žlicu te sam ja crva izvadio i stavio na tanjur’

Drugi djelatnik menze, za kojeg naš sugovornik procjenjuje da je šef kuhinje, pozvao je studenta u kuhinju.

– Rekao je da to njemu i ne izgleda kao crv, ali da ipak ide po naočale. Ostavio mi je tu tanjur i žlicu te sam ja crva izvadio i stavio na tanjur. Par trenutaka nakon je s njim došao još jedan gospodin, koji je bio odjeven kao zaposlenik u kuhinji, te je on rekao i potvrdio moje nagađanje da je ipak riječ o crvu. Zatim su njih dvoje diskutirali kako je moguće da u juhi bude crv, te zaključili da to nije problem kuhinje nego problem same hrane. Zahvalili su mi na reakciji te me ponudili voćem, za što iskreno, nisam imao želuca nakon cijele ove zanimljive situacije, kaže nam student.

Povrat novca za obrok nije dobio, no ističe da mu to ni nije bitno.

– O menzama želim reći da među studentskom populacijom vlada stav da je menza u SC-u uz onu u domu Stjepan Radić uvjerljivo najlošija, zaključuje naš sugovornik.

Izdvojeni članak
Studentica je u đuveču posluženom u menzi Filozofskog pronašla crva

Đuveč iz menze, u kojem je studentica pronašla crva, je iz limenke: Posluženo je 100 obroka, žalbi nije bilo

Juha je poslužena u 500 porcija, proveden inspekcijski nadzor

Kao i u recentnom slučaju crva u đuveču u menzi Filozofskog i ovoga je puta ravnatelj Studentskog centra, Mirko Bošnjak, pokrenuo proceduru interne kontrole sljedivosti namirnice po principu ‘korak unatrag’.

– Prema planskom jelovniku u restoranu Savska pripremana je i posluživana krem juha od gljiva u količini od 500 porcija. Namirnica je dopremljena u kuhinju iz skladišta, urednog roka trajanja, neoštećene ambalaže, originalno zapakirana. Za pripremu je korišteno 6 pakiranja po 1 kg i nastavljena je priprema prema uputi proizvođača. Pregledom ambalaže svih 6 pakiranja nisu uočene nepravilnosti. Nadalje, pregledom ostalih originalnih pakiranja istog serijskog broja (LOT-a) i datuma trajanja nisu uočene nepravilnosti u boji, sadržaju i konzistenciji gotove krem juhe od gljiva. Sva količina juhe je prosijana, izvršen je detaljan pregled i nisu uočeni štetnici, osim tragova gljiva različite granulature i oblika svojstvenih namirnici. Sva preostala količina krem juhe od gljiva izuzeta je radi daljnjeg postupanja i provođenja dodatnih analiza prema potrebi. U ovom trenutku nije moguće sa sigurnošću utvrditi porijeklo i način dospijeća nametnika u juhu, odgovara na naš upit ravnatelj SC-a Mirko Bošnjak.

Dodaje da će Studentski centar u Zagrebu izvršiti dodatne analize u akreditiranom laboratoriju, te će nas izvijestiti o rezultatima.

– Osim gore navedenih postupaka, provedena je i izvanredna detaljna kontrola pribora, opreme i prostorija za pripremu namirnica. Budući da je upravo završio radni proces, kuhinjski prostor, pribor i oprema zatečeni su u čistom stanju, te nije moguće dovesti u izravnu vezu čistoću u kuhinji s pojavom nametnika u hrani, stoji u Bošnjakovu odgovoru na naš upit.