Pretraga

Pitali smo 9 studentskih centara koliko su studenata izbacili zbog prodaje ili kupovine doma

A- A+

U Zagrebu, Splitu i Rijeci preko 150 studenata putem oglasa kupuje ili prodaje mjesto u domu. To je najmanji mogući broj s obzirom na to da se odnosi na one studente koje smo otkrili. U stvarnosti, taj broj može biti puno veći. One studente koje uhvati u ovoj nečasnoj radnji većina studentskih centara diljem Hrvatske kažnjava trajnim izbacivanjem iz doma. No, bez obzira na to, pojava kupoprodaje postoji svake godine. Odlučili smo kontaktirati devet centara i upitati ih koliko su puta u proteklih nekoliko godina izrekli mjeru trajnom izbacivanja iz doma zbog kupovine ili prodaje istog.

Studentski dom Virovitica | Foto: studom.vsmti.hr

Izdvojeni članak
korupcija

STUDENTSKI KRIMINAL: Pronašli smo 133 oglasa za kupnju ili prodaju mjesta u studentskim domovima

U Zagrebu 133, a u Splitu i Rijeci 21. Brojke su to onih koji putem oglasa kupuju ili prodaju mjesto u studentskom domu, a koje smo mi uhvatili u posljednjih nekoliko tjedana preko društvenih mreža. Ako ih se uhvati u prekršaju, za to uglavnom bivaju kažnjeni trajnim izbacivanjem iz doma. No, sankcija ih previše ne sprječava jer se praksa ponavlja svake godine. Štoviše, mnogi smatraju da u kupoprodaji domova nema ništa loše.

I nakon nekoliko tekstova koje smo objavili, primijetili smo da se oglašavanje soba u domovima normalno nastavlja. Stoga smo upitali studentske centre diljem zemlje koliko su studenata trajno izbacili iz doma u posljednjih nekoliko godina zbog nelegalnog stanovanja, odnosno ustupanja prava na smještaj.

Godišnje uhvate tek nekoliko ‘ilegalaca’ u domovima

Među prvima odgovorili su nam iz Studentskog centra u Splitu. Prema njihovom Pravilniku, onaj student koji nelegalno ustupi ili proda svoje pravo na smještaj nekomu drugomu, podliježe sankciji trajnog izbacivanja iz doma. Kako bi spriječili ilegalno stanovanje, oformili su Komisiju za kontrolu soba koje više puta u akademskoj godini vrše kontrole. Iako dobar sustav na papiru, kažu nam da su u posljednjih 5 godina ukupno 15 puta izrekli mjeru trajnog izbacivanja iz doma. Ako to usporedimo s brojkom od najmanje 16 oglasa za kuprodaju doma samo u ovoj godini, i ne radi se o nekoj dobroj statistici.

Ni u Rijeci nema pretjerane kupoprodaje domova, ako je vjerovati rezultatima kontrola njihovog Studentskog centra. Prema informacijama kojima raspolažemo, u posljednje 2 godine samo su jedanput studenta trajno izbacili iz doma jer je nekome ustupio svoje pravo na smještaj. Podsjetimo, samo za ovu akademsku godinu postoji najmanje 5 oglasa putem kojih se prodaje dom u Rijeci.

Izdvojeni članak

Preko 20 novih oglasa: Osim Zagreba, studenti kupuju i prodaju domove u Splitu i Rijeci

U ovim gradovima nemoguće je kupiti ili prodati dom

U nekim gradovima studente se ne izbacuje iz domova jer nema kupoprodaje. Barem tako kažu djelatnici Studentskog centra u Varaždinu, a kao objašnjenje navode nam razvijen sustav kontrole koji onemogućuje da studenti ustupe smještaj nekome tko na njega ne ostvaruje pravo. Osim kontrole izlaza i ulaza u domove, postoje i redovne kontrole po sobama, kažu, pa samim time nije izrečena ni jedna mjera trajnog izbacivanja iz doma u posljednjih pet godina.

Jako sličan odgovor stigao nam je iz Šibenika. Ni kod njih kupovine i prodaje studentskih domova nema, tvrde. No, razlog je ipak ponešto drugačiji. Smještajni kapacitet Studentskog doma u Šibeniku ukupno čine 74 ležaja. Iz razloga što primaju jako mali broj studenata, ističu, svi se jako brzo upoznaju i nemoguće je da bude ilegalaca jer bi to odmah netko primijetio. Shodno tome, oni nikada nisu izrekli mjeru trajnog izbacivanja studenta iz doma.

Ako tvrdnjama dvaju centara dodamo i činjenicu da istraživanjem studentskih grupa uistinu nismo pronašli oglase za prodaju ili kupovinu domova u Varaždinu i Šibeniku, ipak se čini kako se te nečasne radnje kod njih ne događaju. Barem ne tako javno i transparentno kao u drugim gradovima.

Ozbiljan problem komunikacije s novinarima

Izdvojeni članak

Studentskom centru i Sveučilištu u Zagrebu ne smeta kupovina i prodaja domova

Uz problem kupovine i prodaje mjesta u domovima, prilikom komunikacije sa SC-ovima diljem Hrvatske shvatili smo da postoji još jedan. Od studentskih centara koje smo kontaktirali u devet gradova – Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Šibeniku, Slavonskom Brodu i Puli, odgovor smo dobili od njih tek četiri. Dodamo li činjenicu da je upit poslan prije 14 dana, čini se da naši centri imaju ozbiljan problem komuniciranja s novinarima.

U ovom kontekstu posebno ističemo Studentski centar u Zagrebu s obzirom na to da je cijela priča krenula s kupoprodajom zagrebačkih domova, a oni se o tome nisu ni očitovali. Zapravo, upit o količini izrečenih mjera jedan je od tri na koje već tjednima čekamo odgovor.

 

Pročitajte ostale tekstove vezane uz kupovinu i prodaju studentskih domova:

STUDENTSKI KRIMINAL: Pronašli smo 133 oglasa za kupnju ili prodaju mjesta u studentskim domovima

Prodaješ mjesto u domu? U redu je, svi to rade

Rezultati ankete: 50% pristupnika smatra da oni koji kupuju ili prodaju mjesto u domu ne bi trebali biti kažnjeni

Ministarstvo o kupoprodaji domova: Najoštrije osuđujemo zlouporabu studentskih prava financiranih iz javnih sredstava

Ovo je 9 logičkih pogrešaka koje koriste studenti u raspravi o kupoprodaji domova

Preko 20 novih oglasa: Osim Zagreba, studenti kupuju i prodaju domove u Splitu i Rijeci

Studentskom centru i Sveučilištu u Zagrebu ne smeta kupovina i prodaja domova

Pogledajte video objašnjenje glavnog urednika portala srednja.hr: