Pretraga

Pitali smo Borasa koliko su butelja vina kupili za 116.000 kuna i tko, uopće, pije to vino

A- A+

Sveučilište u Zagrebu, osim odvjetnika, voli i vino. Prošle i pretprošle godine na “vino za potrebe rektorata” potrošili su vrtoglavih 116.639,70 kn. Znatna većina naručenog vina, precizno 115.800 kuna, odnosi se na dva ugovora sklopljena s Agronomskim fakultetom, no rektorat je manju količinu vina naručivao i iz Vrutka. Pitali smo rektora Borasa na što se odnosi vino za potrebe rektorata, koliko su butelja kupili za taj novac te tko, uopće, pije to vino. Nismo dobili odgovor.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu masno plaća odvjetnike. Samo odvjetničkom društvu Mihočević & Bajs, koje ih nerijetko zastupa u procesima protiv medija i novinara, a ponekad i studenata, lani je otišlo oko pola milijuna kuna javnog novca. No, da uz odvjetnike na Sveučilište vole i vino pokazuje i podatak o tome koliko su na njega potrošili u dvije godine. Cifre o nabavi za vino koje spominjemo u ovom tekstu iznosi su s uračunatim PDV-om.

“Vino za potrebe rektorata”

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Sveučilište masno plaća odvjetnike: Prošle su godine oko pola milijuna dali jednom društvu

U registru ugovora javne nabave za prošlu i pretprošlu godinu nalazimo dosta zanimljiv podatak. Sveučilište je, u te dvije godine, na “vino za potrebe rektorata” izdvojilo ukupno 116.639,70 kuna javnog novca.

Ogromna većina naručenog vina dolazi s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, preciznije 115.800,00 kuna. S njima su potpisali ukupno dva ugovora.U 2018. godini s Agronomijom je zaključen jedan ugovor nabave vina u iznosu od 64.424,00 kuna, a u 2019. od istog fakulteta Sveučilište je naručilo, također za potrebe rektorata, vino u iznosu od 51.376,00 kuna.

Lani je, osim ugovora s Agronomijom, za potrebe rektorata Sveučilište vino nabavljalo i od privatne tvrtke Vrutak d.o.o. Radi se o manjoj količini nabave budući da je ugovor sklopljen na iznos od svega 839,70 kuna.

Svi ti podaci vidljivi su iz screenshotova registra ugovora nabave skinutog iz EOJN-a. U skroz desnom stupcu nalaze se iznosi s uračunatim PDV-om koje spominjemo poviše.


Koliko je to butelja?

Zanimala nas je i stvarna količina vina – u broju butelja – koje je Sveučilište putem nabave kupilo od Agronomskog fakulteta i, tek mali dio, od Vrutka. Stoga smo pitali dekana Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zorana Grgića koliko su butelja, odnosno litara vina isporučili Sveučilišta za ukupan iznos od 115.800,00 kuna koje im je ono isplatilo kroz prošlu i pretprošlu godinu.

DNEVNO 189 KUNA ZA VINO

Odlučili smo pogledati sklopljene ugovore i izračunati koliki bi bio dnevni trošak Sveučilišta na vino. Ugovori nabave vina za potrebe rektorata, odnosno prvi ugovor za zadnje dvije godine započinje s 27. travnja 2018. godine. Dva ugovora sklopljena prošle godine završavaju s 31. prosinca 2019. godine. Između ta dva datuma u zadnje dvije godine, njih uključujući, prošlo je ukupno 614 dana. Kada ukupni iznos koji je Sveučilište potrošilo na vino za potrebe rektorata podijelimo s danima između sklapnja prvog ugovora i zaključenja zadnjeg ugovora, dolazimo do simboličnog podatka da dnevni trošak Sveučilište na vino iznosi 189,97 kuna.

Za isti podatak o broju butelja pitali smo i Sveučilište, odnosno rektora Damira Borasa. Dodatno nas je zanimalo na što se točno odnosi izraz “vino za potrebe rektorata”, tko to vino konzumira i u kojim prilikama. Osim toga, zanimalo nas je i zašto je toliki iznos novca potrošen na vino za potrebe rektorata. Do trenutka pisanja ovoga teksta, ni od Sveučilišta ni od Agronomskog fakulteta, nismo dobili odgovor. Njihove ćemo odgovore objaviti kad i ako ih dobijemo.

Masno plaćaju odvjetnike i filmove

Izdvojeni članak

Profesori ADU-a pozvali Borasa na ostavku: Sedlaru ste isplatili 274.750 kuna za film, a studenti nemaju čime snimati

Nedavno smo pisali kako Sveučilište masno plaća svoje odvjetnike. Slikovito to prikazuje podatak prema kojem je prošle godine od prvotno planiranih 200.000,00 kuna za odvjetničke usluge, Sveučilište naposljetku došlo do troška od vrtoglavih 667.881,18 kuna. Drugim riječima, na odvjetnike su potrošili više nego trostruko od onoga što su na početku godine planirali. Najviše novca otišlo je odvjetničkom društvu Mihočević & Bajs. Oni su, za svoje usluge, od Sveučilišta lani dobili čak 403.151,93 kuna. Kada u te iznose uračunamo PDV, Mihočević & Bajs dobili su oko pola milijuna kuna, a ukupan trošak Sveučilišta na odvjetnike u prošloj godini iznosi 834.851,47 kuna.

PLAN NABAVE
Sveučilište u Zagrebu na svojim stranicama objavljuje godišnji plan nabave roba, radova i usluga. Radi se o dokumentu koji je upravo to – svojevrsni orijentir prema kojem Sveučilište planira određene troškove. Važno je naglasiti da taj dokument nije ništa više od toga. Ni na koji način on ne obvezuje Sveučilište da potroši iznos koji je planiralo, a promjene i dopune tijekom godine sasvim su uobičajena stvar. Plan nabave prošle se godine, tako, izmjenjivao i dopunjavao četiri puta, a tek se u trećim i četvrtim izmjenama i dopunama donesenim 30. i 31. prosinca 2019. nalazi potpuna korekcija planiranog troška na odvjetnike u iznosu od 692.901,18 kuna.

Osim toga, zanimljiv je i podatak da je Sveučilište prošle godine Jakovu Sedlaru, inače savjetniku rektora Borasa, za film o sportskim legendama uplatilo ukupno 274.750,00 kuna. Drugim riječima, za jedan Sedlarov film Boras je isplatio više novca nego za sve diplomske filmove studenata diplomskog (MA) studija, tri igrana i tri dokumentarna filma Akademije dramskih umjetnosti. Četrdesetak nastavnika Dramske akademije rektora je optužilo za netransparentno vođenje sveučilišta te mu uputilo pismo u kojem traže da odstupi s čela Sveučilišta. Prenijeli smo ga u cijelosti, a možete ga pročitati ovdje.


*Napomena: Kako biste došli do podataka EOJN-a koje navodimo u tekstu, potrebno je u registru objavljenih ugovora, kojem možete pristupiti ovdje, pretražiti registar naručitelja “Sveučilište u Zagrebu” s datumom ažuriranja od 13.2.2018, kada je registar ustrojen, do trenutnog datuma, budući da se registar ažurira svakodnevno.