Pretraga

Pitali smo ChatGPT koji faks upisati na jesenkom roku: Ovo su njegovi savjeti za maturante

Pao si prvi rok državne mature, a ostaje ti nada za jesenski rok da ćeš uspjeti upisati ono što želiš? Nisi jedini. Pitali smo ChatGPT, najpoznatiji svjetski, umjetno inteligentni chatbot, da nam da savjete oko toga koji faks upisati na jesenskom roku. Dao nam je sedam dosta dobrih savjeta, a na kraju poslao i poruku podrške kazavši nam da ‘slijedimo svoje srce’.

studenti sjede i pišu na predavanju

Foto: Pexels; Roxanne Minnish

Državna matura je gotova, prvi rok je iza nas. Oni koji su sve položili i zadovoljili uvjete već su upisali svoje odabrane studije. Oni koji nisu ne trebaju se previše brinuti jer je na visokim učilištima diljem Hrvatske ostalo 13.625 praznih mjesta koja će se popunjavati na jesenskom upisnom roku. Visoka učilišta koja odluče provoditi jesenski rok pojedinačno će u sustavu Postani student otvarati prijave za svoje studije nakon što završe upisi u ljetnom roku.

Na nizu je fakseva ostalo praznih mjesta i izbor je stvarno šarolik. Nekada su vrijeme i mogućnost izbora dvosjekli mač pa odvode u neodlučnost. Zato smo odlučili potražiti pomoć, a naša stanica je bio, pogađate, ChatGPT.

Izdvojeni članak
dvorana

Nakon ljetnog roka 2023. fakultetima ostalo slobodno 13.625 mjesta: Pogledajte i na kojim studijima

Pet savjeta za maturante koji idu na jesenski rok

Najpopularnijem svjetskom chatbotu predstavili smo se kao Marko, 19-godišnji tinejdžer koji živi u Hrvatskoj i koji – nažalost – nije uspio položiti državnu maturu na prvom roku. Zbog toga će ići na drugi rok pa će i studij upisivati na jesenskom roku. Na koji studij, pitali smo popularni chatbot, je najbolje našeg fiktivnog tinejdžera upisati u jesenskom roku.

– Drago mi je upoznati te, Marko! Čestitam ti na odluci da ponovno polažeš ispite na drugom roku kako bi mogao upisati željeni studij. Kada je u pitanju odabir studija, važno je uzeti u obzir svoje interese, vještine i ciljeve, kazao nam je ChatGPT.

U nastavku nam je, konkretno, ali šturo rekao da prilikom odabira studija vodimo računa o sljedećem:

 • Interesi: Koje su tvoje strasti i interesi? Razmisli o područjima koja te zanimaju i u kojima bi želio steći znanje i vještine.
 • Vještine: Koje su tvoje jače strane i vještine? Razmisli o područjima u kojima se osjećaš najugodnije i u kojima bi mogao ostvariti najbolje rezultate.
 • Karijerne mogućnosti: Razmisli o tome kako odabrani studij može utjecati na tvoje buduće karijerne mogućnosti. Je li tržište rada za odabrano područje dobro?
 • Studijski programi: Istraži različite studijske programe na različitim sveučilištima kako bi saznao više o njihovim sadržajima i strukturi.
 • Raspitaj se: Razgovaraj sa studentima koji već studiraju na faksu koji te zanima, kako bi dobio prave informacije iz prve ruke.
  Izdvojeni članak
  ross, prijatelji

  26 stvari koje možeš napraviti kad ne upadneš na faks koji si htio upisati

Pitali smo ga za detaljnije savjete

Iako u suštini dobri, savjeti koje nam je dao ChatGPT bili su nam, ponovimo, malo šturi. Zbog toga smo popularni chatbot kojemu se na dnevnoj razini obraćaju milijuni korisnika, pitali smo da nam da nešto detaljnije savjete o istom pitanju. S nekima od savjeta je malo zakasnio – poput drugog – no, ostali djeluju poprilično smisleno.

 • Istraži studijske programe: Detaljno istraži sve studijske programe koji te zanimaju. Prouči predmete koje ćeš studirati, mogućnosti za specijalizacije, prakse i istraživačke projekte. Upoznaj se s nastavnim planovima i programima kako bi se mogao bolje informirati o sadržaju studija.
 • Posjeti sajmove obrazovanja i otvorene dane sveučilišta: Sudjeluj na sajmovima obrazovanja i otvorenim danima sveučilišta kako bi imao priliku razgovarati s predstavnicima fakulteta i profesorima. Ovo će ti omogućiti da dobiješ više informacija o programima, uvjetima upisa te općenito o životu na sveučilištu.
 • Razgovaraj s mentorima i rodbinom: Razgovaraj sa svojim mentorima, rodbinom ili prijateljima o svojim interesima i mogućnostima. Ponekad ti vanjski pogled može pomoći da bolje sagledaš svoje opcije.
 • Provjeri mogućnost dvopredmetnih studija: Ako imaš interese i vještine u više područja, provjeri dvopredmetne studije. Neka sveučilišta nude programe koji kombiniraju dva studijska smjera, što ti može pružiti raznovrsnost i širi spektar znanja.
 • Razmisli o budućim karijernim ciljevima: Razmisli o tome što želiš postići u svojoj karijeri i kako bi ti odabrani studij mogao pomoći u postizanju tih ciljeva. Postavljanje dugoročnih ciljeva pomoći će ti da bolje uskladiš svoje interese s odabranim studijem.
 • Posavjetuj se s profesionalnim savjetnicima: Ako nisi siguran u svoj odabir, posavjetuj se s profesionalnim savjetnicima za karijerno usmjeravanje. Oni mogu pružiti korisne informacije i testiranja kako bi bolje identificirao svoje interese i vještine.
 • Razmisli o alternativama: Ako nisi siguran koji bi studij bio najbolji za tebe, razmotri opciju upisivanja godine razlikovanja (godine pauze) kako bi imao više vremena za donošenje odluke. Također, razmisli o mogućnosti upisivanja nekog studija koji nije tvoj prvi izbor, a kasnije možeš prijeći na drugi studij koji te više zanima.

Na koncu je našem fiktivnom 19-godišnjem maturantu chatbot uputio i simpatičnu poruku podrške.

– Slijedi svoje srce i razmisli o svim mogućnostima prije nego doneseš konačnu odluku. Studij je važna investicija u tvoju budućnost, stoga se pobrini da odabereš ono što će te motivirati i ispuniti tijekom studiranja. Sretno u odabiru i uspješno na jesenskom roku, napisao nam je ChatGPT.

*Tekst koji nam je poslao ChatGPT neznatno je jezično i/ili stilski izmijenjen kako bi bio u duhu hrvatskog jezika


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024.. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.