Pretraga

Pitali smo Grafički faks što je s natječajem na koji bi se mogao javiti Boras: Ne odgovaraju nam

A- A+

Grafički fakultet priprema natječaj za posao koji izgleda kao da je krojen za rektora na odlasku Damira Borasa. Pitali smo ih zašto trebaju profesora na tek 25 posto radnog vremena i, ako nekoga zaposle po tim uvjetima, što će i koliko taj profesor raditi. Nakon tjedan dana i dva upita, odgovor od Grafičkog i dekana Nikole Mrvca – nismo dobili.

nikola mrvac, damir boras

Nikola Mrvac i Damir Boras
Foto: Youtube screnshot; Unizg | srednja.hr

Nedavno je u javnost dospjela informacija da Grafički fakultet priprema dosta zanimljiv natječaj. Na 25 posto radnog opterećenja planiraju zaposliti profesora informacijskih i komunikacijskih znanosti, a tog će zaposlenika, kako je medijima potvrdio i dekan tog faksa Nikola Mrvac, plaćati iz vlastitih sredstava fakulteta.

Natječaj, teoretski, odgovara Borasu

Profesora u četvrtini uobičajenog radnog vremena trebaju da privremeno pokriju nedostatke koji nastaju nakon što trojica profesora odlaze u mirovinu. Sasvim slučajno, na natječaj bi se u pripremi, zadovoljavajući sve uvjete, teoretski mogao prijaviti i rektor na odlasku Damir Boras. On će, naime, od početka nove akademske godine, 3. listopada, koji pada na idući ponedjeljak, službeno otići u mirovinu.

Umirovljenici, sukladno Zakonu o radu, mogu zadržati mirovinu i usto se zaposliti na pola radnoga vremena. Ako nećemo prestriktno čitati odredbe Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, scenarij u kojem se umirovljeni Boras vraća na Grafički faks, teoretski je moguć. To, doduše, nećemo znati sve dok fakultet ne objavi natječaj i nekoga eventualno ne zaposli.

Izdvojeni članak
damir boras

Boras ide u mirovinu, ali možda postane emeritus i zaposlenik faksa: Fina se svota tu može skupiti

Grafički fakultet ne odgovara na naša pitanja

Međutim, već je priprema tako specifičnog natječaja tema za sebe. Zbog toga smo se javili Grafičkom fakultetu s nekoliko pitanja. Konkretno, pitali smo ih zašto baš takav natječaj te zašto ne zaposle jednu osobu u punom radnom vremenu, na sredstva državnog proračuna, koja će pokriti potrebe nastale nakon umirovljenja trojice profesora.

Dodatno, pitali smo ih i, u slučaju da raspišu tako specifičan natječaj, što uopće podrazumijeva 25-postotno opterećenje; koliku plaću, koje zadatke, kako će, plastično, jednom takvom zaposleniku izgledati  radni tjedan.

Prvi upit poslali smo 20. rujna. Kako ni nakon tjedan dana nismo dobili odgovor, u utorak 27. rujna ponovili smo upit, ovaj put šaljući ga, osim na opću fakultetsku, i na mail adresu dekana na odlasku Nikole Mrvca. Zamolili smo ga da nam do kraja radnog dana, najkasnije do 16 sati, pošalje svoje odgovore na pitanja. Odgovor još uvijek nismo dobili, a kada i ako pristigne, o njemu ćemo pravovremeno izvijestiti.

Izdvojeni članak
Damir Boras

Postoje ljudi koji misle da Boras treba dobiti nagradu za životno djelo: Već drugi put ga predlažu

Grafički je blizak s rektorom već dugi niz godina

Grafički fakultet već dugi niz godina gaji dosta prisan odnos s rektorom na odlasku. U dva su ga navrata predlagali kao dobitnika za državnu nagradu za životno djelo. Nakon jednog neuspjelog pokušaja, posljednji su put to učinili ove godine čiji ćemo kraj morati pričekati da vidimo hoće li rektor tu veliku počast dobiti iz drugog puta.

Grafički je fakultet podmetnuo leđa za rektora Borasa još prije četiri godine kada je, u namjeri da se utrkuje za drugi mandat, trebao produljenje ugovora o radu nakon 65. godine. Tada se, osim Učiteljskog, tu našao i Grafički fakultet koji je rektoru ponudio ugovor u minornom radnom opterećenju.