Pretraga

Postoje ljudi koji misle da Boras treba dobiti nagradu za životno djelo: Već drugi put ga predlažu

A- A+

Grafički fakultet nastavlja svoj bliski odnos s rektorom na odlasku Damirom Borasom. Nakon što su ga spasili od penzije i, de facto, omogućili da dobije drugi mandat, jednom ga neuspješno predložili za nagradu za životno djelo, to će pokušati napraviti još jednom. Sutra se na sjednici Fakultetskog vijeća raspravlja o tome da se Borasa opet predloži Saboru kao dobitnike Državne nagrade za životno djelo u području društvenih znanosti. Obrazloženje prijedloga potpisuje po treći put izabrani dekan Klaudio Pap.

Damir Boras

Damir Boras, još uvijek aktualni rektor zagrebačkog sveučilišta
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Posebno mjesto u srcu za rektora na odlasku ima barem jedna sastavnica zagrebačkog sveučilišta – Grafički fakultet. Sutra će na sjednici Fakultetskog vijeća razmatrati prijedlog Hrvatskom saboru da Državnu nagradu za životno djelo u području društvenih znanosti da upravo profesoru Damiru Borasu.

Dosta su bliski s rektorom

Prvu je informaciju o tome na svom ‘gradonačelničkom’ profilu objavio redatelj i satiričar Dario Juričan. Iz screenshota se jasno vidi da zagrebački Grafički fakultet sutra održava elektronsku sjednicu Vijeća, od 10 do 18 sati, a jedna od točaka upravo je zaključak o podnošenju poticaja za podjelu Državnih nagrada za znanost gdje se konkretno predlaže da se rektora Borasa nagradi za životno djelo. Ako vijećnici sutra to izglasaju, Grafički fakultet bi po proceduri i službeno Saboru predložio Borasa za ovu prestižnu nagradu.

https://www.facebook.com/gradonacelniksvemira/posts/493453692155890

Ovo, napomenimo, nije prvi put da Grafički fakultet iskazuje svoju prisnost, inače ne baš omiljenom, rektoru Borasu. Prije četiri godine raspisali su natječaj koji mu je, gle slučajnosti, dosta odgovarao pa ga zatim i zaposlili u nešto manjem opterećenju kao nastavnika. Borasu je to u konačnici omogućilo da dobije produljenje ugovora nakon 65. godine života, još jednom postane rektor i tu se zadrži, praktički, do danas. Osim toga, valja naglasiti, da ovo nije ni prvi put da Grafički fakultet želi vidjeti Državnu nagradu za životno djelo u Borasovim rukama. Još u prosincu pretprošle godine isti se prijedlog našao na sjednici Fakultetskog vijeća, izglasan je, no Boras naposljetku ipak nije dobio nagradu.

Već ga predlagali za nagradu

U kontekstu svega navedenog izrazito je bitno spomenuti ime još jednog profesora – Klaudio Pap. Pap je prije četiri godine, kada se Borasa na tom faksu spašavalo od penzije, bio dekan Grafičkog fakulteta. Krajem pretprošle godine ispunio je službeni obrazac kojim se predlagalo Borasa za Državnu nagradu za životno djelo, dok je obrazloženje potpisao dekan Mrvac. Kako piše Telegram, koji je u posjedu dokumenta, ovoga je puta Pap potpisao i obrazloženje, a ono se u bitnome ne razlikuje od lanjskog. Kako podcrtava Telegram, u obrazloženju se Borasa hvali za navodno izvrsnu komunikaciju sa studentima i širenje ugleda zagrebačkog sveučilišta, ali i za dobru suradnju sa Zagrebom i Dubrovnikom.

Boras je, podsjetimo, jedini hrvatski rektor koji je, zbog izjave koju je ovaj dao u medijima, tužio vlastitog studenta. U njegovu se mandatu sveučilišni pamflet Universitas koristio da bi se studente, među ostalim, optuživalo i za ‘džihad na rektorat’. Zanimljiv je i podatak o suradnji s Dubrovnikom, budući da zagrebačko sveučilište tamo ima poslijediplomski centar, unutar kojega se smjestio i dormitorij, a navodno, kako je prije nekoliko godina pisala novinarka Telegrama, i rektorski apartman. Tu je preko ljeta često viđen, u ležernom izdanju i u pratnji supruge, sam rektor Boras. Zbog tog ju je otkrića, naglasimo, tužio.

Profesor Pap nedavno je izabran da po treći put bude dekan Grafičkog fakulteta. To mu, naime, sadašnji propisi dozvoljavaju. Dekan je bio u dva mandata od 2014. do 2018.. Iduće četiri godine nije otišao iz uprave, ovaj put zadovoljivši se prorektorskim mjestom u dekanatu Nikole Mrvca, a od listopada će opet biti čelnik institucije. Tu bi se trebao zadržati još dvije godine. Ako sve bude u redu i Pap dovrši treći mandat, to bi značilo da se u dekana faksa – kao dekan i prodekan – zadržao punih deset godina.