Pretraga

Pitali smo novog ministra financija stoji li dogovor sa studentima o podizanju poreznog limita

A- A+

Podizanje poreznog limita za studente s 15.000 na 24.000 kuna već je ušlo u novi zakonski nacrt. Potvrdili su nam to iz Ministarstva financija. Studenti koji su radili tijekom 2022. na godišnjem će obračunu poreza ovo već osjetiti, a roditelji i skrbnici mnogi od njih neće izgubiti pravo na poreznu olakšicu.

novac kune

Foto: srednja.hr

Prije gotovo mjesec dana, nakon nekoliko sastanaka s tadašnjim ministrom financija Zdravkom Marićem, studentski su predstavnici iz Hrvatskog studentskog zbora objavili radosnu vijest – podiže se porezni limit za studente.

Ministar obećao, a onda podnio ostavku

Konkretno, podiže se iznos koji studenti i učenici, kao i druge uzdržavane osobe, mogu zaraditi prije nego li njihov skrbnik, roditelj ili uzdržavatelj izgubi pravo na poreznu olakšicu. Roditelji studenata dosad su gubili pravo na olakšicu nakon što bi njihove sinovi ili kćeri zaradili u godini više od 15.000 kuna.

Povećanjem minimalne satnice na 29,30 kuna taj iznos nije nikada bilo lakše zaraditi ako ste student pa su se, iz nekoliko različitih krugova, zadnjih par mjeseci javile inicijative da se porezni limiti moraju mijenjati. Ministarstvo financija studentima je izašlo ususret i obećalo da će novi limit iznad kojeg se gubi porezna olakšica biti 24.000 kuna, a onaj nakon kojega studenti i sami postaju porezni obveznici u vidu oporezivanja premašenog iznosa, na 72.000 kuna.

Jedna od bitnijih stvari koje je Marić komunicirao prema javnosti jest da se neće morati čekati do iduće kalendarske godine već da će izmjenama ovo pravilo moći retroaktivno promijeniti na cijelu 2022. godinu. Drugim riječima, studenti koji su do sada prešli 15.000 kuna ipak nisu u velikom problemu i njihovi roditelji ne bi trebali izgubiti poreznu olakšicu.

Izdvojeni članak
student servis

Sjajne vijesti: Podiže se limit za poreznu olakšicu za studente s 15.000 na 24.000 kuna

Novi propisi samo što nisu doneseni

No, u međuvremenu je Marić podnio ostavku na funkciju ministra financija, a zamijenio ga je Marko Primorac, profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Primorcu smo stoga poslali upit tražeći ga da nam pojasni što je s dogovorom bivšeg ministra i studentskih predstavnika te hoće li sve ostati kako je i obećano. Iz Ministarstva financija dobili smo odgovor da je u novome Nacrtu prijedloga zakon o izmjenama Zakona o porezu na dohodak, koji je u proceduri donošenja, predloženo povećanje iznosa o kojima pričamo. Tako su nam praktično potvrdili da obećanje bivšeg ministra stoji.

– U tom smislu, postojeći iznos od 15.000 kuna povećava se na način da se isti određuje u visini šesterostrukog iznosa važećeg osnovnog osobnog odbitka od 4.000 kuna, odnosno godišnje 24.000 kn. Budući se porezno razdoblje promatra na godišnjoj razini, navedeno bi se sukladno prijelaznim i završnim odredbama toga Zakona primjenjivalo u postupku godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. i nadalje, stoji u dopisu Ministarstva financija.

Pravilnikom o porezu na dohodak izvršit će se, pojašnjavaju nam, prilagodba neoporezivog iznosa primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga s 15.000,00 kuna na 24.000,00 kuna te bi tako primici koje studenti i učenici ostvare radom preko studentskih i učeničkih udruga bili bi neoporezivi do iznosa od 72.000 kn umjesto dosadašnjih 63.000 kuna.