Pretraga

Igre na sreću sve su veća ovisnost među mladima: Stižu nova pravila za igranje i reklamiranje

A- A+

Igre na sreću sve su veći problem zbog izazivanja ovisnosti. Vladu posebno brine situacija s mladim generacijama. Zbog toga su u četvrtak usvojili izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću. Planirane su strože kontrole samog igranja, registar osoba koje imaju problem s ovisnosti te strože zabrane reklamiranja igara na sreću. Čeka se glasanje Sabora.

Foto: Unsplash

Kao što je bilo i najavljeno, Vlada je na svojoj sjednici u četvrtak usvojila izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću. Već se ranije pričalo da se novim promjenama planira primjerenije regulirati ovaj sektor. Usvajanjem predloženih promjena nakon javne rasprave, zakonski prijedlozi će se uskoro naći pred saborskim zastupnicima.

Digitalni prostor pogoršao problem: ‘Moramo voditi računa, osobito na mlade generacije’

Pri najavi izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, premijer Andrej Plenković je naveo da je tu djelatnost bitno regulirati. Naglasio je da se tu u obzir treba uzeti i da se igranje na sreću strašno raširilo kroz digitalni prostor.

– S druge strane, moramo voditi računa o uplivu tih aktivnosti, osobito na mlade generacije. One nerijetko nisu, dobre nego dapače, loše. S te strane bolja regulacija, a osobito u kontekstu Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti, treba utjecati na smanjene ovisnosti o kockanju i puno bolje regulirati ovu djelatnost, poručio je premijer.

Ministar financija, Marko Primorac, naveo je da zadovoljan javnim savjetovanjem. Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću prikupile su 82 komentara. To uključuje 79 općih komentara i tri nadopune teksta. U svakom slučaju, Primorac je poručio da postoji problem porasta ovisnosti o kocki.

Izdvojeni članak
mobitel i laptop s klađenjem

Sve više učenika kocka online: ‘To im je način rekreacije i provođenje slobodnog vremena’

Veliki problem nelicenciranih organizatora igara na sreću: Maloljetnici putem interneta krše zabrane

Pogledaju li se prijedlozi koje je Vlada usvojila, na mlade je stavljen veliki naglasak. Uz višestruka naglašavanja da osobe ispod 18 godina ne smiju igrati igre na sreću, izmjene zakona ističu da upravo organizatori igara na sreću moraju voditi računa o društvenoj odgovornosti kako se ne bi razvila ovisnost. Sve više mladih kocka, pa osim nadzora da maloljetnici ne ulaze u kockarnice, zahtjeva se i veća pažnja na samo oglašavanje. Veliki problem po maloljetnike su i igranje igara na sreću koje omogućuju osobe bez osobe za provedbu takvih igara. Nove tehnologije su tu igrale veliku ulogu.

– Ministarstvo financija izvršilo je analizu učinkovitosti postojeće mjere sprječavanja sudjelovanja građana u igrama nelicenciranih priređivača na sreću putem interneta, koja se provodi blokadom pristupa sadržaju internet stranica, temeljem odredbi članka 44. Općeg poreznog zakona o sprječavanju nedozvoljenog obavljanja gospodarske djelatnosti. Navedena mjera uvedena je s ciljem sprječavanja sudjelovanja građana u igrama na sreću nelicenciranih priređivača koje se putem interneta priređuju bez poštivanja pozitivnih propisa Republike Hrvatske, a radi sprječavanja sudjelovanja maloljetnika u igrama na sreću. S obzirom na postojanje niza alternativnih informatičkih rješenja, a kako bi se povećala učinkovitost bit će potrebno dodatno proširiti mjere sprječavanja izmjenom Općeg poreznog zakona gdje bi se propisala mjera blokade uplata u igre koje internetom priređuju nelicencirani priređivači. Mjeru bi provodili pružatelji platnih usluga (banke i kartične kuće), stoji u analizi Ministarstva financija.

Izdvojeni članak
igre na sreću

Udaljenost škola od kladionica treba biti barem 500 metara: ‘Nužno je ograničiti i online pristup te oglašavanja’

Dodatni mehanizmi protiv dostupnosti i poticanja sudjelovanja: ‘Smanjit će posljedice na pojedinca i društvo’

Stoga nove zakonske promjene, kaže ministar financija, djeluju u dva glavna smjera. S jedne strane, na samu organizaciju igara na sreću, a potom i na njihovo oglašavanje. Kod organizacije igara na sreću, Vlada problem ovisnosti planira riješiti ‘identifikacijom svih igrača u zemaljskim poslovnicama’ igara na sreću. Potom će zakon ujednačiti postupak isključenja igrača i sastaviti njihov popis. Ljudima na tom opisu, bilo bi onemogućeno igrati gire na sreću. U isto vrijeme, nova zakonska pravila bi trebala propisati i kada je moguće poslovnicama igara na sreću oduzeti dozvolu za rad ako se ne pridržavaju ‘društveno odgovornog uređivanja igara na sreću’. Primorac je i ranije najavio plan za ‘registar samoisključenih igrača’ gdje će se igrači s problemom ovisnosti o kocki sami moći upisati. Onima na opisu bi će onemogućeno igranje igara, a sam popis će voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kada je riječ o oglašavanju, Primorac je na sjednici Vlade naveo da nove zakonske odredbe žele zabraniti oglašavanje igara na sreću u tiskanim medijima. Reklame bi se zabranile i na javno vidljivim površinama te bi se smanjila i vanjska vidljivost prostora za igre na sreću. Oglašavanje igara na sreću ograničilo bi se i na internetu, u audio-vizualnim i radijskim programima.

– Cilj je da se upravo dodatnim mehanizmima dostupnost igara na sreću i poticanje sudjelovanja u njima ograniči. To će rezultirati i smanjenjem incidencije ovisnosti o igrama na sreću i njenih negativnih posljedica. Kako na pojedinca tako na društvo u cjelini, zaključio je Primorac prije nego je Vlada izglasala da se izmjene Zakona o igrama na sreću upute u saborsku proceduru.

U nastavku možete vidjeti sve izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.