Pretraga

Sjajne vijesti: Podiže se limit za poreznu olakšicu za studente s 15.000 na 24.000 kuna

A- A+

Studenti će umjesto dosadašnjih 15.000 moći zaraditi 24.000 kuna godišnje prije nego li njihovi roditelji ili skrbnici izgube pravo na poreznu olakšicu. Potvrđeno je to današnjim, finalnim sastankom između studentskih predstavnika i ministra financija Zdravka Marića.

student servis

Foto: Tea Ovničević. srednja.hr

Uskoro bi trebala doći i službena najava kad će krenuti izmjene i dopune propisa kojima će se omogućiti podizanje limita za poreznu olakšicu za studente s 15.000 na 24.000 kuna, no kako saznajemo od Nevena Pintarića predsjednika Hrvatskog studentskog zbora, inače krovne predstavničke organizacije studenata u državi, ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako će se takva odredba retroaktivno primjenjivati, dakle i na tekuću 2022. godinu.

Studenti će konačno malo prodisati

Pintarić nam je kazao kako su studentski predstavnici ponosni i zadovoljni što su uspjeli postići podizanje limita za poreznu olakšicu. Istaknuo je kako je ministar Marić od početka pregovora sa studentima pokazivao razumijevanje i spremnost da se ova situacija riješi. Naglasimo, limit za poreznu olakšicu već je dugi niz godina zamrznut na 15.000 kuna, dok se minimalna studentska satnica, od 2018. do 2022. povećala s 21 na gotovo 30 kuna, odnosno 36 posto.

To znači da studenti ove godine, unatoč višoj satnici i teoretskoj mogućnosti da zarade nikad veću plaću, moraju raditi nikad manje i kraće da bi probili limit za poreznu olakšicu. Plastično, u svega par mjeseci rada na sezoni, iako će zaraditi bolju plaću zbog viših satnica, roditelji studenata izgubit će pravo na poreznu olakšicu, odnosno morat će ju vratiti kroz porez početkom iduće godine.

Izdvojeni članak
student servis

I studentski predstavnici traže povećanje poreznog limita za studente: Pokrenuli su peticiju

Na taj način studente se dovodi u nezavidan položaj gdje, tehnički, mogu zaraditi više, ali onda njihovi roditelji, koji većinu studenata barem djelomično uzdržavaju – gube novac. Zbog toga je Hrvatski studentski zbor pokrenuo peticiju koja je do sada skupila preko 12.000 potpisa. Njom su tražili povećanje na 22.500 kuna, a nakon dva održana sastanka uslijedilo je, kako vidimo, i nešto znatnije povećanje od onoga što su inicijalno tražili.

‘Ponosni smo što smo još jednom bili dio velike promjene’

Paralelno uz Hrvatski studentski zbor, povećanje poreznih limita, pa tako i limita iznad kojeg roditelji studenata gube poreznu olakšicu, tražili su i Mladi liberali HSLS-a u suradnji sa zastupnikom Darkom Klasićem. S njima je surađivala i predvodnica inicijative 300=300 Dijana Radovniković koja se već godinama žustro bori za prava studenata stručnih studija. I ona nam danas kaže da je iznimno zadovoljna najavom da će se limit za porezne olakšice podići.

– Ponosni smo što smo još jednom bili dio inicijative koja će pozitivno utjecati na studentski standard. Na radost i zadovoljstvo svih studenata koje zastupamo, u suradnji s HSLS-om, uspjeli smo izboriti još jednu veliku promjenu, rekla nam je Radovniković.

Podsjetimo, Mladi liberali i inicijativa 300=300 tražili su povećanje limita olakšice na 25.000 kuna, no po svemu sudeći zadovoljni su i ovim, neznatno nižim iznosom koji je predložio ministar Marić.