Pretraga

Pitali smo rektora i dekana što će učiniti po pitanju prijetnje smrću profesoru FFZG-a, evo što kažu

A- A+

Zagrebački rektor Damir Boras i privremeni dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković osudili su prijetnju smrću profesoru Hrvoju Klasiću.

Foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Sredinom tjedna pisali smo o stravičnoj prijetnji smrću koja je Hrvoja Klasića, profesora Filozofskog fakulteta i hrvatskog branitelja, dočekala na radnom mjestu. U njemu se poziva hrvatski narod da ubije Klasića kao što su “Ustaše ubile više od 700.000 Srba u Jasenovcu”. Što je najgore, to nije prvi put; na ljeto prije dvije godine prijetili su, na sličan način, da će mu na sahranu doći u HOS-ovim uniformama. Ovoga smo puta za reakciju pitali dekana Filozofskog, ali i zagrebačkog rektora.

Fakultet zgrožen prijetnjom

Kako Filozofski, unatoč nebrojenim pokušajima, još uvijek nije izabrao redovnog dekana, obratili smo se onom privremenom obnašatelju dužnosti Miljenku Jurkoviću. Odmah je istaknuo kako je faks, kao i svaka druga institucija u državi, zgrožen porukom koju je dobio profesor Klasić, a koju su objavili svi relevantni mediji.

– Prema naputku samog profesora kojem je prijetnja upućena, Filozofski fakultet neće, kao niti on osobno reagirati, jer dosadašnje reakcije nisu urodile plodom. Pojave kojima svjedočimo rezultat su ukupnog stanja u društvu. O njima su dužni govoriti stručnjaci društvenih i humanističkih znanosti sa svih hrvatskih sveučilišta, svih instituta, akademije, i općenito svi znanstvenici, kako bi se naše, očito podijeljeno društvo počelo ponašati civilizirano, poručio je profesor Jurković.

Izdvojeni članak
filozofski fakultet zagreb

Profesoru Filozofskog na adresu faksa stigla stravična prijetnja smrću: ‘Ubij ga kako su Ustaše ubile Srbe’

Osim kazne, potrebno i educirati

Reakciju smo dobili i od rektora Damira Borasa koji je, u ime zagrebačkog sveučilišta, ali i svoje osobno oštro osudio ovaj slučaj kao i svaki drugi govor mržnje, a posebice one upućene prema pojedincima od strane osoba koje se “skrivaju iza anonimnosti”.

– Sveučilište u Zagrebu i rektor Sveučilišta osobno, povodom prijetnji smrću koje su upućene našemu profesoru Hrvoju Klasiću s Filozofskoga fakulteta, oštro osuđuju takve napade i jednako oštro osuđuju svaki govor mržnje te posebno smatraju nedopustivim govore mržnje kojima se apostrofiraju pojedinci od osoba koje se skrivaju iza anonimnosti. Prijetnje smrću i govore mržnje u javnom prostoru potrebno je aktivno suzbijati kažnjavanjem onih koji ga šire te edukacijom i suradnjom svih relevantnih institucija, poručio je Boras.

Dodao je kako je zagrebačko sveučilište u svojoj dugoj tradiciji uvijek bilo simbol slobode, znanja i tolerancije pa stoga izrazio zabrinutost porastom ovakvih ponašanja.

– Pozivamo sve na javnu osudu ovakvoga čina, a posebno kako bi se poslala snažna poruka da takvo ponašanje nikada neće biti prihvatljivo, zaključio je Boras.