Pretraga

Pitali smo rektore hoće li se fakulteti moći prilagoditi preporukama za nastavu: Pročitajte što kažu

A- A+

Početkom mjeseca izašle su preporuke za nastavu u visokom školstvu. Izradili su ih Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Sveučilište u Zagrebu, a prema njima većina bi se nastave trebala održavati – uživo. Odlučili smo pitati rektore javnih sveučilišta diljem Hrvatske hoće li se njihove sastavnice tim preporukama, obzirom na kadrovske i prostorne kapacitete, uopće moći prilagoditi. Većina sveučilišta kaže da hoće, no uz određene promjene.

Nicole Honeywill, Unsplash

Preporuke za fakultete pretpostavljaju da se većina nastave održava uživo. Tek iznimno to bi trebalo biti online. Budući da postoji baš dosta fakulteta pri svakom javnom sveučilištu, a neki od njih nemaju najzahvalnije riješena prostorna i kadrovska pitanja, odlučili smo pitati rektore – hoće li se fakulteti moći prilagoditi preporukama?

Sveučilište u Zagrebu

Upit o mogućnosti prilagodbe preporukama koji smo poslali Sveučilištu u Zagrebu ostao je neodgovoren, ali je u međuvremenu rektor Damir Boras uputio pismo fakultetima sastavnicama sveučilišta. U pismu je istaknuo kako Sveučilište, koje je radilo na preporukama za nastavu u visokom školstvu, preferira nastavu uživo, no kako se podrazumijeva da to uvijek neće biti moguće. U jednom dijelu pisma ističe i kako je moguće da se nastava u potpunosti izvodi online, ako za to bude potrebe, no u principu će svaka sastavnica, sukladno epidemiološkoj situacij i mjerama nadležnih tijela, donijeti svoje odluke.

– Da bismo na najbolji mogući način uskladili ciljeve prevencije i zaštite zdravlja naših studenata i zaposlenika te održavanje kontinuiteta i kvalitete nastavnog procesa, u nastavku iznosim moguće smjernice i objašnjenja za provedbu nastave u zimskom semestru u novoj akademskoj godini o čemu će svaka sastavnica na prikladan način odlučivati sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama nadležnih državnih tijela.

U pisu ističe da je nastavu na fakultetima moguće provoditi na više načina, posebno se fokusirajući na brucoše koji tek ulaze u svijet studiranja kao najmlađi članovi akademske zajednice.

– Prije svega treba nastojati održati planirano odvijanje nastave dokle god to prilike i odluke nadležnih državnih tijela budu dopuštale, poštujući sve epidemiološke mjere, pravila i preporuke. Pri tome posebnu pozornost treba posvetiti studentima brucošima. Njima je potrebno osigurati potporu jer nisu upoznali s načinom studiranja i akademskim okruženjem. Prva je godina ključna svakoj generaciji za sveučilišni studij i upoznavanje koncepta visokog obrazovanja i nastave, posebno nakon prethodne školske godine koja je predstavljala veliki izazov učenicima završnog razreda srednje škole, stoji u dijelu pisma rektora Borasa.

U slučaju potrebe, dodaje u pismu, moguće je imati i nastavu na daljinu u potpunosti, a o primjeni pojedinog modela odlučuje sastavnica, vodeći se prostornim, kadrovskim i higijenskim uvjetima, sukladno akademskoj slobodi. Cijelo pismo možete pročitati ovdje.

Sveučilište u Splitu

Sa Sveučilišta u Splitu nisu odgovorili na naš upit, no javnosti su se nakon izlaska općih preporuka obratili priopćenjem. Kažu kako će se maksimalne grupe studenata na predavanjima, seminarima i vježbama određivati se sukladno specifičnostima svake sastavnice i u odnosu na raspoloživ prostor te će se u tom smislu na razini Sveučilišta zajednički koristiti dostupni resursi.

– Sveučilište će za svoje studente osigurati dvije perive maske, koje su obvezni nositi u prostorijama fakulteta. S obzirom na dosadašnja znanja te pretpostavke, apeliram na sve da maksimalno poštuju sve mjere predostrožnosti i budu disciplinirani. Provodit ćemo sve epidemiološke mjere od mjerenja temperature, dezinficiranja ruku, nošenja maski, poštivanja međusobne udaljenosti, utvrdio je na rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić kazavši kako će se uz podršku epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije raditi na edukaciji studenata.

Rektor je istaknuo da će Sveučilište organizirati zdravstveni punkt na kampusu na kojem će djelatnici i studenti Sveučilišta moći dobiti sve relevantne informacije vezano uz COVID-19 te obaviti testiranje, u čemu će imati podršku Medicinskog fakulteta i Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija. Isto tako, Sveučilište je voljno sudjelovati u nabavi aparature za COVID testiranje čime bi se omogućila brza reakcija i reorganizacija nastavnog procesa u slučaju potrebe.

Sveučilište u Rijeci

Razgovarali smo sa Snježanom Prijić Samaržijom, rektoricom Sveučilišta u Rijeci, koja nam je potvrdila da je Sveučilište nakon preporuka donijelo dopunjene specifične upute za nastavu na fakultetima. Od početka su svjesni, kaže nam, da postoji velika razlika među sastavnicama, kako po pitanju prostora tako i kadrova, pa se svaka sastavnica treba prilagoditi vlastitim mikromodelom izvođenja nastave.

– Svakako očekujemo da će se najveći izazovi odvijanja nastave pojaviti na sastavnicama koje imaju velike studijske grupe, međutim postoje brojna inovativna rješenja kombiniranja online i onsite nastave, kroz koja se mogu istodobno zadovoljiti i preporuke Sveučilišta i preporuke epidemiološke struke, uz očuvanje kvalitete nastavnog procesa. Primjerice, jedan od načina izvedbe nastave za kolegija koje sluša velika grupa studenta je nazočnost u učionici jednog dijela skupine, te snimanje predavanja uz izravni prijenos dijelu skupine koja nije na nastavi, na način da se skupine alterniraju kako bi se osiguralo svim studentima i izravno sudjelovanje, kaže nam rektorica.

Prioritet u izvedbi nastave uživo imat će brucoši i niže godine studija, kao i praktične vježbe, odnosno seminarski dio nastave. Na prilagodbama izvedbe nastave unutar danih prostornih ograničenja radi se već dulje vrijeme, ističe nam Prijić Samaržija, a vode računa i o rasporedu, dostupnosti računalne opreme, kadrovskim izazovima vezanim uz kolektivne ugovore, ali i moguće deficite vezane uz tehničko osoblje.

– Međutim, sigurni smo da su na Sveučilištu mnoga rješenja već dobro promišljena i raspravljena, a za neka očekujemo daljnje upute ili preporuke MZO. U ovakvim neobičnim i nepredvidivim situacijama svakako se može očekivati da će se javljati problemi, no vjerujemo da ćemo ih rješavati zajedničkim trudom, uz želju da studentima osiguramo kontinuitet bez obzira na mogućnost bolesti, samoizolacije ili razvoja epidemioloških trendova, ali i pružimo što kvalitetnije obrazovanje i mogućnost interakcije s nastavnicima i kolegama, zaključila je riječka rektorica Prijić Samaržija.

Sveučilište u Osijeku

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac na naše pitanje o tome hoće li se svi fakulteti, uzevši u obzir njihove prostorne i kadrovske kapacitete, uspjeti prilagoditi preporukama, tek kratko odgovorio da se sve sastavnice mogu prilagoditi preporukama nadležnih institucija.

Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever, kao i neke druge visokoškolske ustanove, ima problema s nedostatnim prostornim kapacitetima. Rekao nam je to rektor Marin Milković te najavio konkretne poteze kojima će taj nedostatak pokušati prevladati.

– To ćemo pokušati prevladati kroz pojačan angažman profesora i suradnika u smislu izvođenja nastave u većem broju termina, za grupe do 50 studenata. Na primjer, ako je na nekom studiju 100 studenata, predavanja će se izvoditi dva puta za grupe po 50. Sat ćemo skratiti za 10 min. Dio nastave na pojedinim kolegijima iz društvenih i humanističkih studija biti će najvjerovatnije samo on-line. Ispiti za sada u većini ostaju on-line, rekao nam je Milković.

Osim toga, nastava će za svaku godinu studija početi u drugačije vrijeme. Tako će uvodna predavanja započinjati, ovisno o godini studija, u terminima od 21. rujna pa sve do 1. studenog. To čine, ističe rektor, kako bi ostvarili što povoljniju epidemiološku situaciju.

Sveučilište u Zadru

Iz kabineta zadarske rektorice Dijane Vican kažu nam kako će se Sveučilište bez većih problema prilagoditi preporukama za održavanje nastave, unatoč tome što je, kažu, resorno Ministarstvo godinama zapostavljalo prostorne i kadrovske potrebe Zadarskog sveučilišta.

– Premda je resorno ministarstvo zaduženo za područje znanosti godinama zapostavljalo realne kadrovske i prostorne potrebe Sveučilišta u Zadru, dobrim planiranjem, organizacijom i uzajamnom povezanošću svih sveučilišnih sastavnica, ureda i službi do sada smo prevladavali sve poteškoće na koje smo nailazili. Očekujem da će kadrovski potencijal, posebno kompetencije i požrtvovnost naših djelatnika, omogućiti uspješnu prilagodbu kriznoj epidemiološkoj situaciji, rekli su nam iz kabineta rektorice.

Najavljuju kako će pratiti razvoj situacije i u skladu s okolnostima po potrebi usvajati posebne mjere, a sve kako bi omogućili što uspješnije ostvarenje znanstvenih, nastavnih i stručnih aktivnosti.

Sveučilište u Puli

Od Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli nismo dobili odgovor na naš upit. Oni su se doduše ovih dana obratili javnosti i izvijestili kako će se orijentacijski dan za studente prvih godina održati 5. listopada i to prema točnom rasporedu kojeg će svaka sastavnica objaviti na svojim mrežnim stranicama. Tom prilikom novi studenti će dobiti i iksice. Pojasnili su i kako će se na sastavnicama ovog Sveučilišta nastava izvoditi prema mješovitom modelu, iako je preporuka HZJZ-a da se na taj način odvija tek u iznimnim slučajevima. Drugim riječima, Sveučilište se neće moći u potpunosti prilagoditi preporukama.

– Nastava za studente prve godine studija počinje sljedećeg dana, 6. listopada 2020. godine prema rasporedu objavljenom na mrežnim stranicama sastavnice. Za sve godine studija nastava će se održavati u mješovitom obliku (u izravnom kontaktu i na daljinu) prema rasporedu predavanja objavljenom na mrežnim stranicama svake sastavnice. Nastava za više godine studija počinje 5. listopada 2020. godine, stoji u obavijesti Sveučilišta u Puli.

Studenti su zamoljeni da se prilikom dolaska na fakultete pridržavaju epidemioloških mjera te donesu masku. No, morat će potpisati i – Izjavu o mjerenju temperature – a u toj izjavi studenti potpisom jamče da će preuzeti obvezu mjerenja tjelesne temperature prije svakog dolaska na Sveučilište.

Upit o prilagodbi preporukama za nastavu poslali smo i sveučilištima u Dubrovniku i Slavonskom Brodu, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor, a na njihovim stranicama nismo pronašli specifične preporuke ili upute za nastavu.