Pretraga

Kraj moćnog prorektora Čovića: Faks kojeg je osnovao upravo ga je maknuo sa svih važnih funkcija

Ante Čović više nije predstojnik, nije dio tijela za proces izbora dekana, niti član vijeća Fakulteta hrvatskih studija. Njegovi su ga kolege, većinom glasova, razriješili sa svih važnih funkcija. Nekadašnji moćni prorektor sad ostaje tek profesor u nepunom radnom opterećenju. Čović, podsjetimo, ima dugu povijest s tim faksom s obzirom na to da je jedan od njegovih osnivača početkom ’90-ih godina.

ante čović, fakultet hrvatskih studija

Ante Čović
Foto: srednja.hr | arhiva predsjednica.hr

Sada je i službeno; Ante Čović, donedavno moćni zagrebački prorektor, razriješen je s važnih funkcija na Fakultetu hrvatskih studija. Fakultetsko vijeće većinom je glasova podržalo njegovu smjenu s čela Znanstvenog zavoda, a izbacili su i ga i iz Povjerenstva za provedbu postupka izbora za dekana. Potvrdili su nam to s Fakulteta hrvatskih studija.

Izdvojeni članak
ante čović, hrvatski studiji

Nekad moćni prorektor, sad ga se svi odriču: Ante Čović odlazi s Hrvatskih studija?

Razriješili ga jer se, kažu, miješao u izbor dekana

Njegovu je smjenu predložio privremeni dekan Stjepan Ćosić, i to nakon što se bivši prorektor Čović, stoji u odluci, umiješao u izborni postupak za novog dekana, želeći navodno utjecati na njegov ishod. To u odluci naziva ‘pravno nasilnim postupanjem’, a privremeni dekan tvrdi i da je svoju poziciju i autoritet predstojnika Čović iskoristio kako bi uspio u svojem naumu; zbog toga ga smjenjuju. Na toj funkciji zamijenit će ga, privremeno, Vladimir Šumanović, docent s Odsjeka za povijest.

Čović, prema informacijama kojima raspolažemo, ostaje raditi na Fakultetu hrvatskih studija. Ne radi u punom nastavnom opterećenju, a njegova se plaća, sukladno lanjskom mišljenju inspekcije i Ministarstva znanosti i obrazovanja, ne doznačuje iz državnog proračuna; daje mu je faks iz vlastite blagajne.

Napomenimo da su osim njegove smjene, na sjednici održanoj od ponedjeljka 1o. do srijede 12. listopada, vijećnici podržali i neke druge kadrovske promjene. Smijenjen je Čovićev bliski suradnik Mislav Kukoč s mjesta pročelnika Odsjeka za filozofiju, a privremeno će ga naslijediti bivši ministar Pavo Barišić, koji se s Čovićem, pak, nakon trideset godina suradnje ‘zakrvio’ još početkom 2021. Razriješen je i Stipan Tadić s čela Odsjeka za sociologiju, a privremeno će ga naslijediti Andreja Sršen.


KAKO SE RASPAO TANDEM BARIŠIĆ-ČOVIĆ?

Čović i Barišić, zajedno s filozofom Jurom Zovkom, koji je u suvremeno doba njihov žestoki kritičar, čine osnivačko vodstvo Hrvatskih studija. Sredinom ’90-ih od tamo ih, doslovno, tjera rektor Marijan Šunjić jer su, prema njegovim riječima, pokušali ‘privatizirati’ faks. Surađuju još dugi niz godina i svi znaju da su bliski, sve do veljače 2021. Notorni tandem raspada se u sukobu oko Čovićevog radnog statusa, nakon što je Barišić, prateći mišljenje inspekcije rada, Čoviću složio izvanredni otkaz.


Čović izlazi iz Fakultetskog vijeća

Ovom odlukom, koja je danas, dan nakon zaključenja sjednice, i potpisana, bivši prorektor Čović izlazi iz Fakultetskog vijeća. U tom je tijelu, koje upravlja Fakultetom hrvatskih studija, sjedio zahvaljujući svojoj funkciji. Kako na toj funkciji više nije, neće biti ni član upravljačkog tijela faksa. Isto će biti s Tadićem i Kukočem, koji su također, po funkciji s koje su sada razriješeni, sjedili u Fakultetskom vijeću.

Izdvojeni članak

Kako je ‘pukla ljubav’ između Barišića i Čovića? Notorni tandem sustavom je drmao trideset godina

Povjerenstvo za provedbu postupka izbora dekana na tom faksu također je doživjelo značajne izmjene. Sada ga, redom, čine profesorice i profesori Mirjana Matijević Sokol, Pavo Barišić, Mijo Beljo, Viktoria Franić Tomić i Stjepan Šterc. Izbori za dekana se nastavljaju.

Predloženica je jedna, profesorica Vlatka Vukelić, a njen program i kandidaturu prije glasanja na faksu treba potvrditi Senat zagrebačkog sveučilišta. Očekuje se da bi kroz mjesec dana, nakon svečane inauguracije novog rektora Stjepana Lakušića ta točka trebala doći na dnevni red. Ako ju Senat, kako to obično biva, podrži, slijedi glasanje na Fakultetu hrvatskih studija. Kad i ako ju izaberu za dekanicu dovoljnim brojem glasova, njen izbor još jednom mora potvrditi Senat.


PRIJE SU BILI BLISKI

Vlatka Vukelić akademskoj je i široj javnosti poznatija kao predsjednica opskurne sindikalne organizacije po imenu Hrvatski sveučilišni sindikat. Taj je sindikat isprva bio dosta blizak bivšem rektoru Damiru Borasu i prorektoru Čoviću, no ni u tom vrtu, u posljednje vrijeme, baš ne cvjetaju ruže. U postupku izbora za dekana, sudeći prema njihovim postupcima, Vukelić i Čović nisu ni približno na istim stranama.