Pretraga

Početak akademske godine vs. kraj: Kako ćete sami sebe slagati

A- A+

Prije samog početka akademske godine mnogi od vas ‘nabrijani’ su na novu godinu, te uvjeravaju same sebe kako će si ovaj put posložiti stvari onako kako se spada, na vrijeme izvršavati obveze, izgovarajući još mnogo bezočnih laži u koje i sami u to vrijeme vjeruju. Ipak, gotovo sve što kažete prekršit ćete sigurno.

Studenti su sami sebi skloni lagati više nego ikome drugome. Na početku godine svi smo sami sebe uvjeravali kako ćemo izbaciti loše navike, početi na vrijeme izvršavati obaveze, te smo svake godine izgovarali mnoštvo stvari kojih se naravno nismo držali. Svaki student govori si neke od sljedećih stvari kojih se nikada ne pridržava.

Izdvojeni članak

Stvari koje vam nitko neće reći o prvoj godini faksa

Nećete učiti na vrijeme, niti početi seminare u slobodno vrijeme

Na početku semestra mnogi od vas će zaista odlučiti da svu literaturu pročitaju na vrijeme, umjesto da to ostavljaju za zadnji čas. Do kraja semestra proklinjat ćete vlastitu lijenost, skupa s internetom na kojem ste proveli većinu semetra. Nema veze, ovo obećanje si slobodno možete dati dogodine. Isto vrijedi i za novac koji ste uštedjeli tijekom ljeta. Dolazite na fakultet i sretni ste jer ste uvjereni kako će vas držati nekoliko mjeseci. Ipak, par vikenda kasnije, nekoliko neplaniranih tuluma i izdataka, i već zovete roditelje da vam uplate nešto novaca na karticu.

Uvijek čista soba-nema šanse

Vjerojatno ste odlučili kako ćete sklopiti brojna prijateljstva na ove godine na fakultetu, no na kraju ćete shvatiti da ste i dalje prijatelji s ekipom s kojom se oduvijek družite, uz poneku iznimku. Isto vrijedi i s uključivanjem u brojne aktivnosti, udruge i slično. Početkom semestra gledat ćete što se nudi, i mnogi će vjerojatno ostati samo na tome. Na kraju godine tješit ćete se izjavom ‘Pa i vodka je na neki način hobi…’.

Svoju ćete sobu ili stan ove godine odlučiti držati urednom i pospremljenom, no nakon vrlo kratkog vremena nered u stambenom prostoru branit ćete tvrdnjom kako super funkcionirate u kreativnom neredu, te da ste uzgojili prilično vrijedan ekosistem.

Izdvojeni članak

Najveće zablude o vašem cimeru na prvoj godini faksa

Redoviti odlazak u teretanu nećete poštovati

Slobodno vrijeme na fakultetu ste odlučili da ćete koristiti kako bi ranije započeli s pisanjem seminara. Na kraju ćete se naći za radnim stolom usred noći s litrama kave pišući ono za što vam je rok sljedeći dan. ‘Počet ću sa seminarima što ranije’ nikad ne uspijeva, baš nikad. Vjerojatno ćete odlučiti i odlaziti u teretanu barem tri puta tjedno, a otići ćete svega dvaput. Tješit ćete se činjenicom da je to teško, i da je dovoljno tu i tamo trčati od ZET-ovih kontrolora da biste bili u dobroj formi.

Na kraju, odlučit ćete da će vam ovo biti najbolja dva semestra ikada. Kada dođe vrijeme ispita bit ćete na rubu živaca, živčani radi svjetskog gospodarstva, razočaravajućih filmova, i sličnih gluposti koje će vam ići na živce. Bez obzira na sve, predlažemo vam da se svejedno veselite narednoj godini, bit će tu i dobrih trenutaka. Iskustvo studiranja se ipak ničime ne može zamijeniti.