Pretraga

Poduzetnica Barbara Krečak iz Šibenika: ‘Od 17-te godine živim samostalno!’

A- A+

Mlada poduzetnica Barbara Krečak iz Šibenika, koja živi u Zagrebu, još je uvijek studentica. No, u poduzetništvo je ušla vrlo mlada. Njezin je biznis počeo kada je osnovala udrugu hostesa ‘Štiklama do vrha’. Iako ima samo 20 godina vlasnica je poduzeća The Best Of. Riječ je o djevojci punoj vizije, ideja, spontanosti, ali istovremeno i odlučnosti da se popne na ‘vrh svijeta’.

poduzetnica.hr

Izdvojeni članak

Najbolji mladi poljoprivrednik Hrvatsku će predstavljati u Bruxellesu

Šibeniku sam završila opću gimnaziju nakon čega sam se preselila u Zagreb. U Zagrebu sam završila knjigovodstvo na Učilištu Magistra, te još uvijek studiram na Hrvatskim studijima sociologiju i komunikologiju. Od 17. godine ne živim s roditeljima i samostalna sam. Jednostavno me sputavalo kada mi je netko pokušavao govoriti što da radim i kako. Sloboda je neprocjenjiva. U nekim trenutcima mi je bilo teško, ali nikada mi nije bilo žao zbog te odluke. Mislim da sam tako postala puno odvažnija. Bilo me strah hoću li uspjeti sama to sve jer me čekala još jedna godina srednje škole pa sam uvijek bila sretna kada bi našla neki posao. Tako da uz školu, poslove i društvo na kraju nisam imala vremena razmišljati o tome kako mi je teško – opisuje svoje poduzetničke početke mlada Šibenčanka.

Radila je u početku kao hostesa, ali samo ne bi li imala dodatni izvor zarade. Svjesna da ne podnosi autoritete, dobro je znala jednu stvar – da će biti sam svoj šef. S napunjenih 18 godina u srednjoj školi osnovala je udrugu za hostese i manekenke ‘Štiklama do vrha’.

U udruzi smo se okupljale kako bi razmjenjivali savjete i iskustva, no primarni cilj udruge bila je zabava. Zahvaljujući dinamičnom životu i raznim poslovima koje sam radila često sam spontano upoznavala ljude i dobivala prilike za sudjelovanje u nekim projektima. Ponekad je na eventima bila jako loša organizacija, a organizirali su ih puno stariji i iskusniji ljudi. Tada sam razmišljala da bi ja to sigurno napravila bolje na njihovom mjestu i da su jako neodgovorni. Tako sam s vremenom prešla na poslove koji se tiču organizacije i marketinga – upozorava ova mlada poduzetnica. Skreće pozornost kako je za većinu ljudi projekt ‘Štiklama do vrha’ sada već poznat pojam, ali ih asocira na hostese i manekenke.

poduzetnica.hr

Stoga je napravila zaokret, pa se profesionalno orjentirala na organizaciju snimanja, konferencija, vjenčanja i sličnih evenata. Do poslova se uglavnom dolazi na preporuku.

Kada je netko zadovoljan s nama preporuči nas poznaniku, dobar glas se brzo širi. Hrvatska je zapravo mala, a i imali smo sreće što u Dalmaciji nema puno agencija za hostese, ni agencija za organizaciju evenata i marketing tako da nismo imali veliku konkurenciju.

Tvrtka mlade poduzetnice Barbare Krečak pod nazivom ‘THE BEST OF’ danas ujedinjuje ugostiteljski objekt Delicious FOOD, turističku agenciju The Best of Croatia www.best-of-croatia.net i agenciju za event management i marketing Senzacional www.senzacional.com.

Imam viziju da ću kroz pet godina imati kompleks, dakle turističku agenciju usmjerenu na inbound turizam s all inclusive programom preko koje ću dovoditi autobuse turista u Hrvatsku, organizirano ću ih slati na evente koje organizira Senzacional, a hranit će se u našim ugostiteljskim objektima. Mi ćemo također sami raditi i marketing. Taj cilj je trenutno daleko od realnih mogućnosti. Ali, to me niti malo ne obeshrabruje. Nakon toga mislim napraviti isti takav kompleks u inozemstvu tako da mogu npr. turiste iz Njemačke slati u Hrvatsku, a iz Hrvatske u Njemačku. Malo po malo se širimo, a i već sam razgovarala s nekim zainteresiranim investitorima. Ne želim brzati, prvo želim naučiti sve o svakom od područja kojima se planiram baviti – naglašava svoje planove za budućnost Barbara Krečak.

poduzetnica.hr

Izdvojeni članak

Mlade entuzijastice pokrenule kampanju za očuvanje hrvatskih horor priča

Ističe i kako se njezin život uvelike razlikuje od života njezinih vršnjaka – i to jer je radoholičar. Ocjenjuje kako mladi danas većinom studiraju, piju kave, žive na račun roditelja.

Za mene je to stresno, osjećam se kao da gubim dane ako mi tako prolaze. Ponekad nisam sigurna koliko su moje ambicije dobra stvar. Bilo bi super kada bi mogla otići na fakultet, popiti kavu i zaspati i osjećati se zadovoljno sa sobom i s takvim danom. Često mi stariji suradnici i partneri znaju reći da sam jako entuzijastična i da rijetko viđaju takvu energiju, mislim da je to samo zato jer sam previše tvrdoglava pa mi nikada ne padne na pamet odustati bez obzira koliko se razočaram. Dok sam bila u srednjoj školi propustila sam puno stvari zbog poslova. Gotovo da nisam ni imala nikakvo društvo. Nekoliko mjeseci sam radila neprestano, doslovno nisam imala vremena ni za spavanje. Shvatila sam da sam zaboravila što volim raditi, da ne znam više što me veseli i da nemam više ni s kim to raditi jer mi se život pretvorio u poslove. Sada sam jako zahvalna što sam to shvatila sa 17 godina –  smatra mlada poduzetnica.

Ističe kako se u hrvatskom društvu pogrešnim kriterijima vrednuju uspješni ljudi. Smatra da nisu uspješni oni koji voze skupe automobile i mogu si priuštiti plastične operacije, ali društvo ih ipak takvima doživljava.

Izdvojeni članak

Ovaj poduzetnik ima 12 godina i uspješnu firmu koju sam vodi

U društvu punog predrasuda i nju su osuđivali kao jako mladu u poduzetništvu, no to je nije zaustavilo.

Trenutno smatram da mi to što sam mlada žena nije ni prepreka ni olakotna okolnost. S jedne strane puno mi je lakše dogovoriti neki sastanak, a s druge strane teže me shvaćaju ozbiljno tako da u principu dođe na isto. Kroz dužu suradnju i s nekim poslovnim partnerima sam razvila prijateljski odnos tako da me i oni često savjetuju i ohrabruju. Za mene je uspjeh upravljati svojim životom. Raditi ono što želim, kada želim i kako želim. Svjesna sam da je potrebno puno rada i truda da bi do toga stigla. Slava me ne zanima, mislim da u tome nema ništa dobro. Slavu vidim kao narušavanje privatnosti i stvaranje nekakve distance od drugih ljudi, to nije moj đir – zaključuje Barbara Krečak poručujći svima da se odvaže raditi što vole, te da uživaju u jednom luksuzu, a to je ostvarivanje snova.

Članak je preuzet u potpunosti s portala poduzetnica.hr, uz dopuštenje uredništva.