Pretraga

Poduzetnički dvojac s Veleučilišta u Šibeniku pokrenuo već drugi posao

A- A+

Nakon otvaranja smoothie bara Healthy Rest na plaži u Bibinju pokraj Zadra, ovaj se studentski dvojac bacio u novi poduzetnički pothvat. Simona Fuzul i Borna Škornjak otvorili su i palačinkarnicu Roll’n’Joy i dokazali kako su sve samo ne tipični studenti.

Facebook

Poduzetničko-studentski dvojac s Veleučilišta u Šibeniku proširuje svoje poslovanje. Simona Fuzul i Borna Škornjak nakon otvaranja smoothie bara Healthy Rest na plaži u Bibinju pokraj Zadra, otvorili su i palačinkarnicu Roll’n’Joy u centru Delmare u Šibeniku.

Izdvojeni članak

Akademski rokovnik dolazi s ERF-a, a studentima olakšava život

Prvi projekt doživljavaju kao svoje dijete

Kako je poslovanje smoothie bara na plaži u Bibinju ograničeno vremenskim uvjetima, Simona i Borna počeli su razmišljati kako da prošire svoju djelatnost. Samo jedan kišni dan na plaži znači veliku financijsku štetu, pa im se zatvoren prosto Delmare centra u Šibeniku učinio odličnom prilikom. 

– Pošto mi Hrvati i nismo
nešto ludi za smoothijima i voćnim sokovima, razmišljali smo koji bi proizvod mogao zadovoljiti goste i ljeti i zimi, a tu smo došli na ideju palačinki, prisjeća se Borna. 

Donijeli su stoga odluku da smoothie bar radi samo ljeti, a u planu je proširenje suradnje, kao i ponude bezglutenskih sladoleda. 

Izdvojeni članak

Uz ovu aplikaciju netko će za vas obavljati sve poslove koje ne volite

– Smoothie bar je naša mala beba i prvi posao koji smo pokrenuli. Zbog velikog obima posla u Šibeniku, razmišljali smo o prodaji istog, ali
sentiment je ipak prevladao te smo odlučili i ovo, treće, ljeto raditi i u Bibinju, komentira Borna. 

Osim toplih, radnih ljeta, Borna ističe i loša iskustva s birokracijom i lokalnom samoupravom. 

– Bibinje je specifično mjesto, a lokalni šerifi vole raditi kako im je volja, a ne kako je pravo. Međutim, i s tim smo se djelom uspješno othrvali i uspjeli s realizacijom, komentira Borna. 

Prvo ih poduzetničko iskustvo ipak nije obeshrabrilo, jer su odlučili i dalje širiti djelatnost otvorenjem palačinka bara, a svoj posao shvaćaju vrlo ozbiljno. 

– Ono što mi garantiramo je kvaliteta smjese za koju biramo najbolje sastojke. Kod nas ne dolaze u obzir zamjenske i dehidrirane smjese. Uz to, u ponudi imamo vegansku, integralnu, glutensku i proteinsku smjesu.
Također, velik je izbor bezglutenskih punjenja i namaza bež šećera, objašnjava Borna.

Facebook

Izdvojeni članak

Ovo se priprema u PBF-ovoj kuhinji – studentice osmislile zdravi keks

Profesori pružili pomoć kada nitko drugi nije

Zbog velikog opsega posla uz Simonu i Bornu u palačinkarnici radi još šest kolega, stoga poduzetnički dvojac ne krije zadovoljstvo. 

– Naša vizija je stvoriti prvu franšizu palačinkarnice na ovim prostorima, a zbog toga su naši investitori i pristali na partnerstvo s nama. Uz njih, smatramo kako bi naše širenje moglo biti dosta brzo i efikasno te već ove godine očekujemo otvaranje još nekoliko podružnica, kaže Borna. 

Isprva situacija nije bila toliko bajna, prilikom otvaranja naišli su na brojne probleme, jer država nije susretljiva prema mladim poduzetnicima. Usporena birokracija i visoka davanja samo su neke od zapreka, stoga Bornu ne čudi što mladi napuštaju Hrvatsku. 

Izdvojeni članak

Ovo je studentski start up koji Dubrovnik pretvara u smart city

– Ponajviše, treba skratiti procedure zbog kojih ljudi gube volju. Pod hitno treba smanjiti namete koji opterećuju poduzeća u Hrvatskoj te samim time otežavaju njihov opstanak. Nažalost, još je uvijek lakše otići u Njemačku i mjesečno zaraditi dvije ili tri tisuće eura, nego pokrenuti malo poduzeće u Hrvatskoj i očekivati takvu mjesečnu dobit nakon oporezivanja i svih davanja. Dok se to ne promjeni, mladi će potpuno opravdano napuštati Hrvatsku, smatra Borna. 

No, podršku su ipak imali, i to od profesora. Dok su još tražili investitore svoj su projekt predstavili profesorima. Ideju su razradili po principu projekta koji su naučili raditi na kolegiju Menadžment kod profesorice Jasmine Sladoljev, što ističu kao vrijedno teorijsko iskustvo, dok kod samog vođenja posla ipak prevladava praksa. 

– Nekolicina profesora se stvarno angažirala kako bi nam pomogla pri realizaciji projekata. To nas je ugodno iznenadilo, ali i njih same. Ti ljudi vole svoj posao i osjećaju se kao dio naše priče, a to je ono što i je svrha cijelog formalnog obrazovanja – stvaranje mladih i ambicioznih poduzetnika te kvalitetnih menadžera, prisjeća se Borna. 

Ovaj je poduzetnički dvojac ne samo dokaz uspjeha, već ima i vrijednu misiju. 

– Ono što mi pokušavamo vratiti zauzvrat je definitivno preporuka mladim ljudima da se upute u smjeru poduzetništva te samim time se okušaju i na našem Veleučilištu u Šibeniku. Tko god je ovdje pokazao ikakvu ambiciju, bio je podržan od strane
profesora s Veleučilišta, naglašava Borna, kojeg bez sumnje očekuju još brojni uspjesi.