Pretraga

Ovo se priprema u PBF-ovoj kuhinji – studentice osmislile zdravi keks

A- A+

Da keksi mogu biti zdravi, dokazale su četiri studentice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Kada su se prijavljivale na studentsko natjecanje, razmišljale su o zdravoj zamjeni za međuobrok, no bilo im je važno da to bude prilagođeno ubrzanom načinu života, pa su osmislile Crustuli kekse, koji šalju i važnu poruku – podizanja svijesti o ekološkoj situaciji. Ako vam nije jasno o čemu se točno radi, pročitajte priču o Crustuli timu i o tome što se kuhalo u PBF-ovoj kuhinji.

Crustuli tim|privatna arhiva

Crustuli keksi odlična su zamjena za međuobrok – zdravi su, prilagođeni ljudima koji žive ubrzanim životnim tempom, a i podižu svijest o ekološkoj situaciji. Kekse su osmislile četiri studentice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta za studentsko natjecanje, a dobile su mnogo više od toga.

Izdvojeni članak

Tijekom vikenda planulo u laboratoriju PBF-a

Novi koncept keksa

Kada su se prijavljivale na studentsko natjecanje na PBF-u, Ecotrophelia 2016., četiri su studentice iz Crustuli tima dugo razmišljale kako da naprave prehrambeni proizvod da bude inovativan, ali da prati zdrav način života i podiže svijest o ekološkoj situaciji u zemlji i tako se rodila ideja o ovim keksima. 

Posebnost je ovog proizvoda i što je nastao od nusproizvoda raznih prehrambenih industrija – sporednih proizvoda koji su prilikom proizvodnje odbačeni zbog neupotrebljivosti, ali su nutritivno vrijedni. Ovi su keksi predviđeni kao zdrava zamjena za međuobrok, koji je namijenjen prvenstveno ljudima koji su u pokretu, kao i ljudima čiji ritam života diktira praktičnost i brza rješenja za prehranu. 

– Inovativnost Crustuli keksa krije se u njegovoj recepturi. Jedan od najzanimljivijih sastojaka zasigurno je ljuska jajeta, iz koje smo potpuno sterilno izdvojili čisti kalcij, saznajemo od Crustuli tima. 

U recepturu ulaze i trop aronije, melasa, pšenične klice i limunov sok – nusproizvodi različitih industrija, koji su spojeni s ostalim sastojcima tako da daju ukusan i zdrav keks.

– Sastojci keksa pokazuju pozitivne učinke u liječenju određenih bolesti. Kombinacijom naizgled neupotrebljivih sastojaka uspjele smo dobiti nutritivno bogat keks s niskim udjelom soli. Idealan je za one koji žele probati nešto potpuno novo, dodaju studentice PBF-a. 

Keksi se još uvijek ne mogu kupiti, no studentice u Crustuli timu marljivo rade kako bi pokrenule proizvodnju i zainteresiranim kupcima omogućile nabavu proizvoda. Trenutno razmišljaju o pokretanju internetske trgovine, a voljele bi svoj proizvod vidjeti i na policama trgovina zdrave prehrane.  

Crustuli tim|privatna arhiva

Izdvojeni članak

Asistent s PBF-a nakon posla izrađuje unikatne bicikle

Neće odustati dok keksi ne dospiju u trgovine

Studentice koje čine Crustuli tim – Lucija Boras, Monika Kralj, Lucija Perković i Mihaela Marjan imale su i pomoć s drugih fakulteta.

– Na samom natjecanju tražio se i grafički i ekonomski aspekt, pa su nam u pomoć uskočile kolegice s e Ekonomskog i Grafičkog fakulteta. Međutim, sam koncept proizvoda, recepturu te proizvodni proces smo osmislile mi same, komentiraju studentice Crustuli tima. 

Iako su veći dio projekta same osmislile, bez pomoći mentora i profesora ovaj projekt, kažu, ne bi uspjele realizirati. Profesorska ljubaznost, susretljivost i savjeti doveli su ih do finalnog proizvoda. Djevojke se i dalje planiraju uključivati u ovakve projekte i savjetuju ostalim kolegama da se okušaju u raznim izazovima na svojim fakultetima, jer tako teorijsko znanje stečeno na fakultetu dobiva svoju primjenu u praksi. 

– Tu su dakako i pozitivne kritike koje smo dobile u svrhu poboljšavanja samog proizvoda, a i naših prezentacijskih vještina. Otvorile su nam se mogućnosti sudjelovanja na raznim festivalima, kao i sastanci s potencijalnim ulagačima. U svakom slučaju, divno i korisno iskustvo, koje bismo preporučile svim kolegama, komentiraju PBF-ovke. 

Ovakvi studentski projekti u Hrvatskoj još nisu dovoljno popularizirani, komentiraju djevojke, što je velika šteta. Za manjak interesa za uključivanje u studentske projekte teško je kažu, izdvojiti jedan razlog, jer treba uzeti u obzir lošu informiranost, manjak vremena i nepovoljnu financijsku situaciju. 

– Kroz ovaj projekt saznale smo da u državama poput Italije i Francuske ministarstvo financira ovakve projekte, te stavlja naglasak na inovativnost, međutim, kod nas smo naišle na puno prepreka i nerazumijevanja, dodaju studentice Crustuli tima. 

Djevojke su trenutno koncentrirane na daljnju razradu svog proizvoda, kojeg žele plasirati u trgovine, pa o novim projektima još ne razmišljaju, no, svaka bi se voljela okušati u nečem novom, kažu.