Pretraga

Pogledajte kako je bilo na LGBT+ eventu ispred zgrade Sveučilišta: Evo fotogalerija

A- A+

Ispred zgrade HNK danas je održan Rainbow Walkway, prvi u povijesti event podrške LGBT+ studentima organiziran na zagrebačkom sveučilištu. Donosimo fotogaleriju i dojmove sudionika.

Dana se ispred HNK održao Rainbow Walkway, prvi događaj podrške LGBT+ studentima na zagrebačkom sveučilištu. Inicijativa je to Sveučilišta u Corku za Međunarodni dan izlaska iz ormara, a u Hrvatskoj su ga organizacijski izveli studenti i nastavnici udruge ZaPravo, koja se bavi promicanjem prava LGBT+ osoba. Sve je podržao i novi dekan Pravnog fakulteta Ivan Koprić, ali i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras.

Izdvojeni članak
zastava dugine boje

Sveučilište u Zagrebu, po prvi put u povijesti, organizira event podrške LGBT studentima

‘Neizmjerno ponosni na svoje Sveučilište’

– Ovo današnje okupljanje pred Sveučilištem, koje je privuklo studentice i studente prava, socijalnog rad, politologije, informatike, sociologije, kroatistike, Erazmus studentice, ali i bar desetak profesorica i profesora s Pravnog fakulteta, osnažuje one koji su pripadnice LGBTIQA zajednice. Govori im: nismo sami, imamo podršku i naših kolegice i kolega i naših profesorica i profesora, a o svom identitetu imamo priliku otvoreno razgovarati i zajedno s našim saveznicima promicati ostvarivanje svojih ljudskih prava. Ukratko, ovaj događaj šalje jasnu poruku: Sveučilište je mjesto na kojem smo svi prihvaćeni, bez obzira na naše identitete i obilježja, rekla je jedna od organizatorica i članica udruge ZaPravo, nastavnica na Pravnom fakultetu Antonija Petričušić.

Ističe da su u udruzi ZaPravo itekako svjesni važnosti institucionalne podrške, posebno kada su u pitanju ljudska prava poput prava LGBTIQA zajednice.

– Tek kada institucije otvoreno ustanu protiv diskriminacije dolazi do promjene društvenih obrazaca. Zbog toga smo svi neizmjerno ponosni na svoje Sveučilište, rekla je Petričušić.

‘Različitost je potpuno normalna’

Dekan Koprić, koji je cijelu inicijativu i podržao ispred Pravnog fakulteta, rekao nam je da, premda objektivno ovo možda i jest povijesni događaj, budući da je prvi takav u Hrvatskoj, kaže da on to vidi kao normalan slijed okolnosti i razvoja akademske zajednice.

– Drago mi je da smo se uspjeli organizirati, okupiti i dobiti podršku. Sve skupa pokrenuto u sklopu savezu 8 europskih sveučilišta, u projektu UNIC. U tom našem savezu dvije su ključne teme: jedno je postindustrijski grad, a druga je raznolikost, što studenata i nastavnika, što stanovnika tih naših gradova. Tu se misli na brojne različitosti, nacionalne, vjerske, pa tako rodne i seksualne. Različitost je potpuno normalna, jasna je poruka, nadam se, da smo svi različiti, i da se nitko ne treba sramiti, ustručavati ili bojati različitosti, istaknuo je dekan Koprić.

UDRUGA ZAPRAVO

– Studentsko-nastavnička udruga ZA-Pravo okuplja sve na Pravnom fakulteta u Zagrebu, koji zajednički stvaraju sigurno, podržavajuće i otvoreno okruženje za studente i stuentice bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Udruga je inspiraciju našla u studentskim i učeničkim udrugama u Sjedinjenim Američkim Državama pod nazivom Gay-Straight Alijansa ZA-Pravo nudi sigurno i poticajno okruženje za lezbijske, gay, biseksualne i transrodne studente i studentice, one koje propituju svoj identitet, kao i za one studente i studentice koji imaju LGBTIQA+ prijatelje i prijateljice i članice obitelji ili one koje podržavaju prava LGBTIQA+ osoba. Sastajemo se tradicionalno prvim ponedjeljkom u mjesecu, pa nam se svi koji žele najlakše mogu pridružiti na tim susretimaNajlakše ćete nas naći na Instagramu i Facebooku, ističe Antonija Petričušić.