Pretraga

Deset najvećih hrvatskih fakulteta po broju studenata

A- A+

Prema podacima rektorata najvećih hrvatskih sveučilišnih gradova, ekonomski fakulteti najveći su po broju studenata u Zagrebu, Splitu i Osijeku, dok je Fakultet za menadžment i ugostiteljstvo najbrojniji u Rijeci. No i njemu je ekonomija u osnovi. Ni obeshrabrujući podaci s burze, na kojoj je najviše mladih ljudi iz te struke, među visokoobrazovanim građanima ne utječe na interes za ovo zanimanje. Na drugom mjestu po popularnosti je pravo, koje je drugi najbrojniji fakultet i u Zagrebu, Splitu, Osjeku, a treći u Rijeci. Zanimljiva je i činjenica, da iako se biolozi i kemičari najkraće zadržavaju na zavodu za zapošljavanje interesi za ove smjerove su među najnižima.

Foto: srednja.hr

Ekonomski fakultet u Zagrebu po broju studenata daleko je najveća javna visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj. Popularnost ovog zanimanja ne opada, unatoč činjenici da je na burzi najveći broj ekonomista, među visoko obrazovanim građanima. U sva četiri najveća hrvatska grada pravo je druga najtraženija profesija. U Splitu je među najbrojnijih pet je Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a u Osijeku Poljoprivredni fakultet, što je vezano uz osobine regija u kojima se ovi gradovi nalaze.

Izdvojeni članak

Četiri fakulteta neće ući u novi model studentskih participacija

Važno je naglasiti da prikupljeni podaci iz Rijeke i Osijeka su aktualni za tekuću akademsku godinu, dok su iz Zagreba i Splita prošlogodišnji, budući da se ovogodišnji još uvijek obrađuju. No, kako su odstupanja u broju studenata 2 do 3 posto na godišnjoj razini, činjenica da imamo prošlogodišnje brojeve ne utječe na relevantnost podataka.

Zagrebačka Ekonomija gigantskih razmjera

Ekonomski fakultet u Zagrebu prema prošlogodišnjim podacima imao je vrtoglavih 12684 studenta. Njih oko 4000 tisuće studira izvanredno. Dio studenata preddiplomsog studija smjera Poduzetništvo, studira u odjelu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta u Bjelovaru.

Osim toga dio studenata ekonomije iz Zagreba studira smjer Ekonomika poduzetništva u Varaždinu, budući da Ekonomski fakultet iz Zagreba surađuje s Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu. Veliki interes u Zagrebu je i na Pravnom fakultetu koji je monolitan to jest nije podijeljen na odjele, kao i na Filozofskom koji je podijeljen na čak 23 odjela te Prirodoslovno – matematičkom fakultetu, koji se sastoji od 7 odjela.

Pravo uglavnom ‘srebrno’

Na cijelom Sveučilištu u Splitu 4800 kandidata ostvarilo je pravo za upis ove godine, a zanimljivo samo na Ekonomskom fakultetu studira 4400 studenata. Veliki interes u Splitu je na Sveučilišnom odjelu za stručne studije, koji se sastoji od desetak odsjeka koji su kombinacija elektronike, ekonomije i tehnologije. Kao što smo u uvodu napomenuli Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje popularan je a školuje kadar za jedno od naših najvećih brodogradilišta, uz dakako još nekoliko smjerova.

Izdvojeni članak

Studenti za studente – Radio Sava uskoro na netu

Osijek je naš treći sveučilišni grad po broju studenata. U tekućoj godini na Sveučilištu u Osijeku studira 19067 studenata. Kao i u Zagrebu i Splitu, najbrojniji su Ekonomski i Pravni, dok je na visokom trećem mjestu Poljoprivredni fakultet. Filozofski i Elektrotehnički su također među najinteresantnijima osječkim studentima.

Rijeka je četvrti najveći sveučilišni grad s ukupno 16731 studentom. Oba najbrojnija fakulteta po broju studenata vezana su uz ekonomiju i to Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, te Ekonomski fakultet. Na trećem je mjestu Pravni, dok je pozitivna činjenica da je na četvrtom Medicinski fakultet, jer liječnici nalaze posao, vrlo brzo nakon završetka studija.

Ovo je lista deset najvećih fakulteta po broju studenata u Hrvatskoj:

1. Ekonomski fakultet u Zagrebu – 12684

2. Pravni fakultet u Zagrebu – 6231

3. Filozofski fakultet u Zagrebu – 5695

4. Ekonomski fakultet u Splitu – 4400

5. Ekonomski fakultet u Osijeku – 4358

6. Prirodoslovno – matematički fakultet u Zagrebu – 3988

7. Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu – 3800

8. Pravni fakultet u Splitu – 3300

9. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Rijeci – 3156

10. Pravni fakultet u Osijeku – 3129