Pretraga

Pogledajte odakle u Hrvatsku dolazi najviše stranih studenata

A- A+

Čini se da je Hrvatska jako zanimljiva zemlja mladim Poljacima. Prema dostupnim podacima CEEPUS-a i Agencije za mobilnost i programe EU, daleko najviše stranih studenata na naša sveučilišta dolazi upravo iz Poljske!

Flickr | srednja.hr

Poljski studenti očito vole Hrvatsku, ali njihov broj velik je i zato što imaju mogućnost doći studirati u Hrvatsku kroz tri programa mobilnosti: Erasmus +, CEEPUS i Bilateralnog programa akademske mobilnosti.

Zemlje u kojima je Hrvatska popularna destinacija za studiranje su primjerice i Slovačka, Mađarska i Njemačka.

Erasmus+

Prema najnovijim podacima, trenutačno se u Hrvatskoj nalazi 217 studenata koji su stigli kroz program Erasmus +. Za ovaj program podaci se prikupljaju prema natječajnim, a ne prema kalendarskim godinama, što znači da će veliki broj studenata tek treba doći u zemlju prema kalendarima raličitih sveučilišta.

Potpuni podaci o broju studenata koji su 2015. godine studirali u Hrvatskoj biti dostupni tek po zaprimanju svih završnih izvješća u drugoj polovici 2017. godine.

Posljednji dostupni konačni podaci su za natječajnu godinu 2013/2014 kada je u Hrvatskoj preko Erasmus+ programa studiralo 1769 studenata. S obzirom da je do sada svake godine zabilježen porast broja studenata preko ovog programa, očekuje se da će ova godina premašiti taj  broj.

Kod studenata koji su trenutno u zemlji, daleko najbrojniji su Poljaci koji broje čak 107 studenata, zatim Litvanci i Francuzi sa po 18 studenata i Slovaci s 14.

CEEPUS | srednja

CEEPUS

Putem CEEPUS-a, Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije trenutačno u Hrvatskoj boravi 18 studenata, od kojih 13 u Zagrebu, no veći broj studenata u okviru ovo programa u Hrvatsku i Zagreb doći će u ljetnom semestru.

Tijekom prošle akademske godine, 2014./2015. u Hrvatsku je putem programa CEEPUS dolaznu mobilnost ostvarilo 169 studenata, najviše iz Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Austrije.

Najveći broj studenata u prošloj je akademskoj godini putem CEEPUS-a došao na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet kemijskog inžinjerstva i tehnologije, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci te Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.

Bilateralni programi razmjene

Putem Bilateralnog programa akademske mobilnosti u okviru ak. godine 2014/2015. u Hrvatskoj je boravilo 62 strana studenata, najviše iz Mađarske, Poljske i Crne Gore.

Trenutno, u zimskom semestru ak. god. 2015./2016., boravi 26 studenata, od čega 14 u Zagrebu.