Pretraga

Imate iPhone i vozite se vlakom? Student Roko napravio je aplikaciju koja će vam koristiti

A- A+

Student TVZ-a, Roko Bekavac, napravio je aplikaciju za iOS zvanu Vlakovi HR, koja korisnicima nudi sve potrebne informacije vezane uz vožnju vlakom. U budućnosti planira dodati mogućnost predviđanja budućih kašnjenja pomoću strojnog učenja.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Oni koji često putuju vlakom, zasigurno znaju za aplikaciju HŽPP planer koja im pruža pregled voznog reda, praćenje GPS pozicija vlakova, obavijesti o kašnjenju, informacije u stvarnom vremenu i još neke pojedinosti o putovanjima. Iako ta aplikacija funkcionira sasvim korektno na Androidu, zanimljivo je da njena inačica za iOS uopće – ne postoji.

Kako bi doskočio tom problemu, student TVZ-a, Roko Bekavac, napravio je svoju inačicu aplikacije za iOS zvanu Vlakovi HR. Aplikaciju je izdao prošloga tjedna te se ona u kratko vrijeme našla u top 15 u Hrvatskoj unutar kategorije Putovanja.

– Aplikacija je više proizašla iz potrebe. Imam iPhone i gotovo na dnevnoj bazi putujem vlakom na faks. S kreiranjem sam počeo prije otprilike mjesec dana, definitivno je najteža bila implementacija algoritma za planiranje putovanja. Radi se o dosta kompleksnom zadataku – pronaći sva optimalna putovanja između bilo koje dvije stanice u Hrvatskoj i to u nekom razumnom vremenu, objašnjava nam Roko.

Istaknuo je da aplikacija sadrži standardne značajke poput informacije o kašnjenju, detaljan pregled putovanja, popis nedavnih putovanja, pregled postaja, a sadržava i automatski pronalazak najbliže postaje. Dodaje da u budućnosti želi dodati i mogućnost predviđanja budućih kašnjenja pomoću strojnog učenja, kao i informacije o radovima na pruzi.

Više informacija o aplikaciji Vlakovi HR možete pronaći na App Storeu, od gdje ju možete i besplatno preuzeti.

Politika EU u području željezničkog prometa

EU i njegove države članice surađuju na razvoju bolje povezane, sigurne i održive željezničke mreže .Iako se u EU-u nalazi jedna od najgušćih željezničkih mreža na svijetu, nacionalni željeznički sustavi diljem EU-a međusobno se razlikuju. Proces poboljšanja usklađenosti nacionalnih željezničkih sustava država članica EU-a započeo je 1990-ih kako bi se u konačnici razvila učinkovita i konkurentna željeznička mreža na razini EU-a, tj. jedinstveni europski željeznički prostor. Željeznička politika dio je prometne politike EU-a kojom se nastoji ostvariti povezana, održiva, uključiva i sigurna mobilnost unutar EU-a.

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem