Pretraga

Poništeni izbori za studentski zbor: Kršenje izborne šutnje ovaj put prepoznato

A- A+

Na Fakultetu organizacije i informatike poništeni su izbori za studentski zbor njihovog fakulteta. Tu odluku donijelo je Povjerenstvo za prigovore koje je na temelju pristiglog prigovora zaključilo da se kršio izborni postupak te da je to moglo utjecati na rezultate izbora. Zanimljivo, nakon što je na PMF-u prigovor o kršenju izborne šutnje odbijen uz objašnjenje da Pravilnik ne definira jasno izbornu šutnju, na FOI-u je jedna od stvari zbog kojih su izbori poništeni upravo kršenje izborne šutnje.

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu

Studentski izbori na Sveučilištu u Zagrebu održali su se krajem ožujka, a nakon objave privremenih rezultata na svim sastavnicama, kao i na razini Sveučilišta, kandidati su mogli uputiti prigovore.

Izdvojeni članak

KOMENTAR Studentski izbori iliti koga boli ona stvar

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) Povjerenstvo za prigovore zaprimilo je prigovor trenutnog saziva Studentskog zbora FOI-a i na temelju njega odlučeno je da se izbori za Studentski zbor FOI-a poništavaju. U rješenju (koje se nalazi na dnu ovog teksta) navode da je došlo do “značajne povrede izbornog postupka koji je mogao imati posljedicu na rezultate izbora”. Smatraju da se kršio Pravilnik o izborima i to članak 13. koji propisuje da “na dan izbora traje izborna šutnja“, te članak 21. koji kaže da “kandidati, osim kad glasaju, ne smiju biti nazočni na biračkom mjestu“.

Studentski zbor FOI-a na svojim je stranicama dodatno objasnio razloge zbog kojih su podnijeli prigovor. Što se tiče zadržavanja kandidata na biračkom mjestu, kažu da su dobili više prijava da se to nije poštivalo. Uz to, za kršenje izborne šutnje kažu da su dobili prijave o dijeljenu papira na kojima je pisalo za koga treba glasati.

Izdvojeni članak

Na studentskim izborima kršila se izborna šutnja: Nadležni znaju, ali i nakon prigovora ignoriraju

Međutim, zanimljivo je da je na Povjerenstvu za prigovore PMF-a prigovor o kršenju izborne šutnje odbačen jer u Pravilniku nije definirano što je točno izborna šutnja, o čemu smo pisali. Povjerenstvo FOI-a, za razliku od onoga PMF-a, prepoznalo je očito kršenje izborne šutnje i sankcioniralo ga je poništavanjem izbora kako je i propisano Pravilnikom o izborima.

Prijave za kandidature se na FOI-u ponovno sakupljaju, a potom će se održati novi izbori. Studentski zbor pozvao je sve studente da ovoga puta izađu na izbore i glasaju za one za koje sami žele.

– Mi, kao trenutni Studentski zbor, NE PODRŽAVAMO takve ili slične prekršaje koji mogu direktno zakinuti nekog za poziciju u Studentskom zboru te se protivimo svim radnjama koje nisu u skladu s Pravilnikom te smo zbog toga odlučili podnjeti žalbu Povjerenstvu za prigovore.
Nadalje, želimo da razumijete da je poništenje izbora posljedica neregularne selekcije i da bi vaš glas na izborima trebao pripasti osobi za koju želite da uđe u Studentski zbor, a ne osobi koja vas nagovara da glasate za nju. Članovi smo akademske zajednice i tako bismo se trebali i ponašati, napisali su u svojoj objavi.

https://www.facebook.com/SZborFOI/posts/2107832359253315?__xts__[0]=68.ARAxCFa5s1RQfXcJJwnmWIjPH4fzJa4EvOZWoxZf25w_YbhcXvBUB1oopajnEUTOvVkPkS48gZcwi-pvLdZ27m6DF7n5KmV2yAmL7BEHjpIO5WfqGp371PsmONlwKOnABQZwIi8z1J0euWb8yhPzD_BMYR2elbf-u6EfVpglLq1mqcJb4HCIA5CfncMlrJqu0_fh5b0m4jAExb-cjFud3aOxFPGLuVW2IlaX2YPPMhSBbBmEt8puxJLmeDJKABqg7yZR0pxOWPGnlN0tIW7MOl6A3u9MNrPSGiWn3iFLr2h0LwL25DluxfnNRnaML09UoQGJAiKvnDWbKGEGo-2vW6CsGGzCJ-nYhA&__tn__=-R

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Ostali tekstovi na ovu temu:

Na studentskim izborima kršila se izborna šutnja: Nadležni znaju, ali i nakon prigovora ignoriraju

KOMENTAR Studentski izbori iliti koga boli ona stvar

Poznati svi rezultati izbora: Evo tko su novi studentski predstavnici

Čekamo ih već dva dana, a čekat ćemo još: Poznato kada će biti objavljeni rezultati studentskih izbora

[FOTO] Predsjednica Grabar-Kitarović stigla na faks i glasala na studentskim izborima

Počinju studentski izbori: Saznajte sve o njima i iskoristite svoje glasačko pravo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da izlazi na studentske izbore

[Sveučilišna lista Studenti za studente] Josip Periša: Duplo veći broj studentskih udruga podupire našu listu

[Sveučilišna lista Zajedno] Karlo Anić: Naši kandidati su kvalitetni, imaju želju, radišni su i s iskustvom

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da izlazi na studentske izbore

Prijetnje uoči studentskih izbora: ‘Za tebe bi bilo najbolje da prihvatiš te kandidature’

Objavljena je konačna lista kandidata za studentske izbore: Evo za koga možete glasati

Koliko puta moramo ponoviti? Ne, ne trebaju nam e-indeksi, postoji jednostavnije rješenje

Po prvi put u povijesti krenula Facebook kampanja za studentske izbore

Preko 70 tisuća studenata dobiva nove predstavnike: Poznat datum izbora na Sveučilištu u Zagrebu