Pretraga

Popularni studij logopedije pokreće se na još jednom hrvatskom sveučilištu

A- A+

Brzim pregledom upisnih preporuka koje izdaje Hrvatski zavod za zapošljavanje da se iščitati kako u gotovo svim županijama nedostaje logopeda. Ne čudi, stoga, kako je studij logopedije u 2018. bio najtraženiji među maturantima, a za sada se jedino izvodi na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. No, logopedija će se uskoro moći studirati na još jednom hrvatskom sveučilištu.

Screenshot: YouTube

Prema procjenama, u posljednja se dva desetljeća utrostručio broj jezično-komunikacijskih poteškoća, a čak više od trećine djece predškolske dobi treba pomoć logopeda. No, njih u gotovo svim hrvatskim županijama kronično nedostaje. Toliko da je Vlada za 2019. odobrila deset radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u tom zanimanju.

Sveučilište u Rijeci pokreće najtraženiji studij među maturantima

Izdvojeni članak

Mlada logopedinja objasnila čime se bave oni koje završe najtraženiji studijski smjer u Hrvatskoj

Manjak logopeda direktno je povezan s malim upisnim kvotama na studij logopedije, koji se u ovom trenutku jedino izvodi na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Upisna kvota ondje je prije nekoliko godina povećana s 35 na 50 mjesta, no to nije dovoljno.

Upravo zbog velikog interesa za tim kadrom studij logopedije, drugi u Hrvatskoj, pokreće se i na Sveučilištu u Rijeci. Potvrdila nam je to riječka rektorica, Snježana Prijić Samaržija.

– Točno je, (da se na Sveučilištu u Rijeci pokreće studij Logopedije, nap. a.) prema planu trebali smo započeti akademske godine 2020./2021. Međutim, zbog stvarno urgentnog kadrovskog deficita logopeda u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i u cijeloj Republici Hrvatskoj te podrške koju smo dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, činimo sve da nastava na preddiplomskom studiju krene već sljedeće akademske godine. Studijski program sa svim detaljima vezanim uz sadržaj, kadrove, prostorne i druge kapacitete je koncipiran, ali treba proći postupak akreditacije, kaže nam rektorica Prijić Samaržija.

Plan je da se u prvu godinu novog preddiplomskog studija u Rijeci upiše 30 studenata.

U izvedbu će biti uključeni stručnjaci s različitih sastavnica

Izdvojeni članak

Studentima postalo pretijesno: Novi studentski dom i menzu dobiva još jedan hrvatski grad

Prema omjeru broja prijava najvišeg prioriteta i kvote, na prošloj državnoj maturi najpoželjniji studijski program bila je logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Podršku u pokretanju najtraženijeg studija među maturantima Sveučilište u Rijeci dobilo je upravo od zagrebačkih kolega.

– Zahvaljujući iznimno profesionalnoj suradnji s dekanicom Snježanom Sekušak-Galešev i kolegama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i podrške uprave Sveučilišta u Zagrebu, uspjeli smo u svim segmentima složiti program koji bi se u početku dijelom oslanjao na stručnjake sa Sveučilišta u Zagrebu i vanjske suradnike, a s vremenom se pokrivao isključivo kadrovima sa Sveučilišta u Rijeci. Treba napomenuti da je studij logopedije u Zagrebu jedini u Hrvatskoj i uistinu smo zahvalni kolegama zbog podrške da se potrebni i kvalitetni kadrovi obrazuju i u Rijeci. Projekt sjajno vodi prorektorica za studije i studente Sanja Barić, unatoč vrlo izazovnim akreditacijskim uvjetima pokretanja novih studija za koje već ne postoji kadar na Sveučilištu, ističe riječka rektorica.

Studij logopedije, zaključuje Prijić Samaržija, izvodio bi se na Sveučilištu u Rijeci jer su u izvedbu uključeni stručnjaci s različitih sastavnica, ali s intencijom da, zbog velikih potreba za stručnjacima u domeni defektologije i socijalne pedagogije, preraste u dogledno vrijeme u novi sveučilišni odjel.