Pretraga

Pored zagrebačkog, još jedno veliko sveučilište ove godine bira novog rektora

A- A+

Kao i zagrebačko, splitsko sveučilište ove godine bira novog rektora. Senat je raspisao izbore i imenovao posebno povjerenstvo, no informacija o sigurnim pretendentima na tu važnu funkciju još uvijek – nema.

Aktualni rektor splitskog sveučilišta Dragan Ljutić Foto: Sveučilište u Splitu

Kako su izvijestili iz rektorata splitskog sveučilišta, kojim trenutno rukovodi aktualni rektor Dragan Ljutić, inače profesor s Medicinskog fakulteta, Senat je na svojoj zadnjoj sjednici raspisao redovne izbore za rektora.

Nisu poznati kandidati

Tom je prilikom imenovano i posebno povjerenstvo koje će prikupljati prijedloge rektorskih kandidata. Povjerenstvom će predsjedati Joško Božić, profesor Medicinskog fakulteta, a za članove su izabrani profesor Mladen Parlov s Katoličkog bogoslovnog fakulteta te Tomislav Milošević, predsjednik Studentskog zbora splitskog sveučilišta.

Aktualni splitski rektor Ljutić završetkom tekuće akademske godine, dakle u ranu jesen 2022. završava tek svoj prvi mandat. Iako o tome još nema konkretnih vijesti, Ljutić ima zakonsku i statutarnu mogućnost natjecati se za još jedan četverogodišnji mandat na predstojećim izborima. Novosti o njegovim protukandidatima, barem javno, još uvijek nema, tako da se trenutno ne zna tko će sve pretendirati na rektorsku poziciju drugog najvećeg hrvatskog sveučilišta, za mandatno razdoblje od 2022. do 2026. godine.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Raspisani su izbori za novog rektora zagrebačkog sveučilišta: Ovo su važni rokovi

Boras odlazi, tko će ga naslijediti?

Podsjetimo, izbori za rektora raspisani su i na našem najvećem, zagrebačkom sveučilištu, no tu je situaciju nešto drugačija. Rektor Damir Boras istekom tekuće akademske godine završava svoj drugi, posljednji mandat. Nakon osam godina pod njegovom palicom, zagrebačko će sveučilište dobiti novog čelnika. Trenutno se u akademskim krugovima poznaje četvero, što potencijalnih, što potvrđenih kandidata.

To su Tonći Lazibat, aktualni Borasov prorektor koji je poznat po svome sukobu sa studentima stručnih studija; Mirjana Hruškar, bivša Borasova suradnica koja je podnijela ostavku na prorektorsku funkciju u jeku skandala koji je tresao rektora zbog jedne prijave za seksualno uznemiravanje gdje je prijavljeni profesor za nagradu od rektora i senatora dobio počasnu titulu emeritusa; Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog faksa koji se istaknuo u priči oko obnove nakon potresa; te Marijan Klarica, samozatajni bivši dekan Medicinskog fakulteta koji, jedini od četvoro kandidata, svoju kandidaturu nije još potvrdio novinarima.

Već se svađaju preko pamfleta

S obzirom na to da će se do proljeća na oba sveučilišta znati tko je novi rektor ili rektorica, izborna je kampanja već, možemo to sa sigurnošću tvrditi, u punom zamahu. Zagrebačko i splitsko sveučilište veže pamflet Universitas, koji prvog utorka u mjesecu izlazi uz nekoliko poznatih dnevnih novina diljem države. Sveučilišta na taj projekt troše godišnje oko milijun kuna.

Zašto je ovo bitno? Nedavno je došlo do raskola između dviju redakcija pamfleta Universitas – zagrebačke i splitske. Zagrebački urednik Universitasa Ivan Perkov htio je objaviti tri dosta kritična teksta u kojima se, među ostalim, Ministarstvo znanosti i obrazovanja optužuje za nezakonitosti glede planirane reforme visokog školstva. To se nije svidjelo glavnoj urednici pa je odbila objaviti. Perkov pak tvrdi da je cenzuriran i za sve je optužio aktualnog rektora Ljutića za kojeg implicira da je u sprezi s politikom, odnosno aktualnom HDZ-ovom garniturom na vlasti i resornim ministrom Radovanom Fuchsom. Naglasimo da je zagrebački dio redakcije u povijesti u Universitasu znao štošta objaviti, primjerice, tekst u kojem se studente optužuje za ‘džihad na rektorat’, ali i one u kojim se obračunavaju s novinarima.