Pretraga

Raspisani su izbori za novog rektora zagrebačkog sveučilišta: Ovo su važni rokovi

A- A+

Senatori su danas raspisali izbore za novog rektora zagrebačkog sveučilišta. Tom su odlukom zadali i važne rokove za predaju i prezentaciju kandidatura, a mi podsjećamo na četvero kandidata koji bi mogli pretendirati na mjesto čelne osobe Sveučilišta.

rektorat sveučilište u zagrebu

Foto: Ivan Božić | srednja.hr

Senat zagrebačkog sveučilišta, tijelo koje upravlja tom institucijom, na današnjoj je sjednici raspisao redovne izbore za novog rektora.

Imenovano izborno povjerenstvo

Za rektora može biti izabran nastavnik zagrebačkog sveučilišta izabran u znanstveno-nastavnom i umjetničkom-nastavnom zvanju redovitog profesora, odnosno redovitog profesora u trajnom zvanju. Postupak prikupljanja prijedloga za izbor rektora provodi posebno imenovano izborno povjerenstvo. To se povjerenstvo sastoji od predsjednika i šest članova, a imenuju ih senatori među sobom.

Za predsjednika povjerenstva imenovan je Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta, a preostalih šest članova su: Tibor Pentek s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, Tomislav Josip Mlinarić s Fakulteta prometnih znanosti, Tomislav Buntak s Akademije likovnih umjetnosti, Slavko Orešković s Medicinskog fakulteta, Josip Šimunović s Katoličkog bogoslovnog fakulteta te Mirko Planinić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Prijedlog za izbor rektora, uz pisanu suglasnost predloženog profesora ili profesorice, može dati jedno ili više vijeća područja, ili najmanje tri fakultetska vijeća. Jedno vijeće područja može predložiti samo jednog kandidata, a prijedlog, napominje se u odluci o pokretanju izbora, sadrži stručni životopis i program rada predloženika.

Ovo su detaljni rokovi

Odlukom o imenovanju posebnog izbornog povjerenstva uređene su i zadaće te rokovi predsjednika i šestorice članova. Oni su tako dužni do ponedjeljka 22. studenog održati konstituirajuću sjednicu, a do petka 26. studenog izraditi upute za postupak prikupljanja prijedloga kandidata za rektora te ih dostaviti svim sastavnicama zagrebačkog sveučilišta, kao i vijećima područja. Sve navedene trebaju izvijestiti o početku postupka izbora za rektora.

Kandidati za rektora svoje prijave dostavljaju zaključno s petkom 17. prosinca u 16 sati. Svoje prijave šalju izbornom povjerenstvu putem urudžbenog zapisnika. Kandidat u svojoj prijavi, navodi se u odluci zagrebačkog senata, povjerenstvu navodi vijeća područja, odnosno fakultetska vijeća kojima traži da se uputi njegova prijava na predlaganje. Povjerenstvo je zatim dužno do 23. prosinca, zaključno sa 16 sati, dostaviti prijave kandidata za rektora predsjednicima vijeća područja, odnosno dekanima fakseva koje je kandidat naveo u prijavi.

Izdvojeni članak
kandidati za rektora

Boras dogodine više nije rektor: Ovo je četvero ljudi koji će konkurirati za njegovu poziciju

Vijeća su, pak, dužna do četvrtka 20. siječnja do 16 sati povjerenstvu dostaviti kandidature onih rektorskih kandidata koje su odlučili podržati, dok je povjerenstvo dužno do petka 28. siječnja utvrditi koji od pristiglih prijedloga ispunjavaju zakonske i statutarne uvjete. Valjane kandidature potom moraju objaviti na web-stranici zagrebačkog sveučilišta, zajedno sa stručnim životopisima i programima kandidata. Kandidati će na izvanrednoj sjednici Senata, koja će se održati između srijede 16. i petka 18. veljače iznijeti i obraniti svoje programe rada. Na idućoj će se izvanrednoj sjednici Senata, koja će se održati u roku ne kraćem od tjedan i ne duljem od dva tjedna nakon, konačno i provesti postupak izbora rektora.

Priča se o četvero kandidata

Novom će rektoru mandat započeti početkom iduće akademske godine, odnosno u listopadu 2022. i trajat će ukupno četiri akademske godine. Ljetos su, podsjetimo, mediji pisali o tome kako je predizborna kampanja za čelnika našeg najvećeg sveučilišta već u punom zamahu. Kako završetkom ove akademske godine rektor Boras zaokružuje svoj drugi mandat i više ne može biti izabran, već se tada naveliko govorilo o čak četvero pretendenata na tu poziciju.

Konkretno, jedan od kandidata za rektora je i aktualni prorektor za poslovanje Tonći Lazibat, u javnosti najpoznatiji po svom okršaju sa studentima stručnih studija i agitiranju za razdvajanje kvalifikacijskih razina koje studenti stječu nakon završetka sveučilišnih, u odnosu na stručne studije. Tu se spominjalo i ime bivše prorektorice za kontrolu kvalitete Mirjane Hruškar, koja je u jeku skandala s prijavama za seksualno uznemiravanje, podnijela ostavku na tu funkciju.

Osim njih dvoje, i Stjepan Lakušić, trenutni dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu medijima je potvrdio da je u konzultacijama za rektorsku kandidaturu. Naposljetku, u akademskim se krugovima spominjalo ime i bivšeg dekana Medicinskog fakulteta Marijana Klarice. On se, doduše, o tome još nije oglasio niti je odgovorio na upite medija o eventualnoj kandidaturi za čelno mjesto zagrebačkog sveučilišta.