Pretraga

Poskupljenje plina i struje zahvatit će i studente podstanare: ‘Trebat ću započeti sa štednjom’

A- A+

Najave o poskupljenju plina i struje, preplavile su društvene mreže i internetske portale. Iako mnogi mladi nemaju interesa za takve vijesti, studenti koji žive u stanovima mogli bi značajno osjetiti nadolazeće poskupljenje na svom ionako premalom budžetu.

Foto: Pixabay

Cijene rastu. Hrana, gorivo, odjeća, tehnološki proizvodi, pića u kafićima, porast ništa i nikoga nije preskočio. Sljedeće na tapeti, prema najavi Vlade, upravo su cijene energenata plina i struje, što je uznemirilo brojne građane koji će od 1. travnja morati više izdvajati novca kad je riječ o plaćanju osnovnih režija.

U lošoj su situaciji i studenti koji žive u stanovima. Unatoč činjenici da režije i stanarinu nerijetko dijele s cimerom ili cimericom, oni će također osjetiti ovaj rast cijena. Iz tog smo razloga odlučili upitati studente što oni misle o najavama poskupljenja koje stvaraju muku u želucu i planiraju li više štedjeti ili promijeniti svoje navike.

‘Nisam mislila da će to biti tako značajno’

Studentica Stomatološkog fakultetu u Zagrebu, Marta, u stanu živi s jednom cimericom s kojom troškove dijeli na pola. Svaka, prema njenoj procjeni, mjesečno za režije izdvoji oko 250 kuna.

-Čula sam za poskupljenja, ali nisam mislila da će to biti tako značajno. U ovom me trenu jedino veseli što se ne grijemo na plin, pa ga trošimo samo u svrhe kuhanja. Međutim, brine me poskupljenje struje koju najviše trošimo, pogotovo po ljeti kada klimom treba rashladiti stan, rekla je Marta.

Konkretnog plana, kako kaže, još nema. Morat će prihvatiti činjenicu da će režije biti skuplje, no barem će se na jesen ponovno prijaviti u dom, što bi ju moglo ‘spasiti’. U slučaju da joj to ipak ne pođe za rukom, pokušat će se dogovoriti sa stanodavcem da joj izađe u susret s cijenom stanarine.

Izdvojeni članak
netflix televizija

Raste cijena pretplate na Netflix? Korisnici u ovim zemljama već su primijetili skuplje račune

Opcija je i štednja

Martina kolegica s fakulteta, Ivana, također živi s cimericom te su joj zimske režije oko 350 kuna po osobi. Poskupljenja su, prema njenom mišljenju, uistinu prevelika i nerealna kada se u obzir uzme životni standard u Republici Hrvatskoj.

-Očekujem da ću trebati započeti sa štednjom. Sumnjam da će nam stanodavac izaći u susret s cijenom stanarine, jer će, na kraju krajeva, i njegove režije poskupjeti za isti postotak, navodi Ivana.

Sa štednjom će pokušati i Maria, studentica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

-Poskupljenje u tolikoj mjeri je stvarno katastrofa, ako ništa drugo, barem će od travnja biti toplije vrijeme, pa se na grijanje neće trošiti toliko novca. Nižu cijenu najma, doduše, neću tražiti, zaključila je Maria