Pretraga

Postani mumija: Doniraj svoje tijelo nakon smrti budućim liječnicima

A- A+

Opće je poznata stvar kako ne postoji bolji model za izvođenje praktičnog dijela nastave na medicinskom fakultetu kao izvođenje vježbi na stvarnom ljudskom tijelu. No, dostupnost stvarnih, ljudskih modela vrlo je mala.

Izvor: screenshot, RTL

Budući liječnici, riječki studenti prve godine na vježbama iz anatomije na 3D modelima uče kako radi ljudsko srce, ali priznaju velika je razlika izvoditi vježbe na plastici ili na pravom ljudskom tijelu. Na riječki Medicinski fakultet godišnje zaprime desetak tijela, a svi donatori koji su za života dali pisani pristanak gradi se spomen groblje, prenosi RTL.

Donirana tijela prolaze proces mumifikacije

Iz riječkog Medicinskog fakulteta priznaju da je važnost takvih modela velika jer time vizualiziraju ono što uče iz knjiga.

 – Kad jedan dan budemo zdravstveni djelatnici, radit ćemo na različitim ljudima. Različiti su tonusi mišića, veličine organa, različiti su ljudi, visina… Zato je vrlo važno da radimo na pravim humanim preparatima, rekao je za RTL Marcel Bukarica, student Medicinskog fakulteta. 

 Procedura doniranja svog preminulog tijela kažu s Medicinskog fakulteta vrlo je jednostavna. Dovoljno se samo javiti na fakultet i potpisati valjani pristanak u kojem ste voljni nakon svoje smrti vaše tijelo donirati fakultetu. Kasnije se preminulo tijelo šalje fakultetu na daljnju obradu. 

– Sredstvima za fiksaciju tkiva se tkivo prožima tekućinom i nakon toga otprilike godinu dana to stoji. I tako se tkivo fiksira, na određen način to je balzamacija, mumifikacija, i tada je tkivo trajno, kazala je Dragica Bobinac, predstojnica Zavoda za anatomiju Medicinskog fakulteta Rijeka. 

Dobrovoljno doniranje tijela i nije neka novost. Od dobrovoljnog doniranja preminulog tijela češće se doniraju određeni organi pa tako budući liječnici u Rijeci godišnje zaprime tek oko desetak tijela. 

I dok se svi vjerojatno pitamo koliko teško obitelji preminulog donatora pada činjenica nemogućnosti oproštaja od svog pokojnika, kao znak zahvalnosti na riječkom gradskom groblju Drenova izgradit će se spomenik s njihovim imenima gdje će obitelj i najmiliji pokojniku moći zapaliti svijeću ili ostaviti cvijeće.