Pretraga

Laura je studentica generacije. Dan joj počinje u 6, a kad je slobodna pomaže svojima u poljoprivredi

Izvrstan uspjeh na studiju, ali i angažiranost u drugim područjima, Lauru Manin doveli su do titule ovogodišnje studentice generacije na Sveučilištu u Rijeci. Sveučilište je objavilo i opsežno obrazloženje, a to nas je potaknulo da se javimo Lauri i o njoj pokušamo doznati nešto više. Ova samozatajna studentica diplomskog govori nam da joj ocjene nikada nisu bile najbitnije. Na prvom joj je mjestu stečeno znanje. Budi se u šest ujutro, dan joj je prepun obaveza, a u slobodno vrijeme najviše voli pomagati obitelji na poljoprivrednom gospodarstvu.

Laura Manin

Laura Manin i rektorica Snježana Prijić Samaržija | foto: Sveučilište u Rijeci

Sveučilište u Rijeci nedavno je proglasilo studenticu generacije u ovoj godini. Titulu ‘najbolje od najboljih’ među onima koji su dobili Nagradu za izvrsnost rektorice Snježane Prijić Samaržije ponijela je Laura Manin. Laura je na posljednjoj godini studija Sanitarno inženjerstvo Medicinskog fakulteta Rijeka. Svoje obveze, piše u obrazloženju Sveučilišta, obavlja s izvrsnim uspjehom.

Međutim, obveze na fakultetu ne sprječavaju je da bude aktivna i u drugim područjima. Tako je, otkrivaju sa Sveučilišta, Laura završila CEEPUS International Summer School, volontira u Astronomskom društvu Višnjan gdje održava dvije radionice te je dobitnica zahvalnice grada Poreča za volonterski doprinos zajednici u 2023. godini. Demonstratorica je na kolegiju Analitička kemija, sudionica je Kongresa zaštite zdravlja – SANITAS te je glavna urednica Knjige sažetaka spomenutog Kongresa. Uz sve, uspjela je sudjelovati i u Erasmus programu.

Ustaje u šest, a dan joj je prepun obveza

Ovo priopćenje Sveučilišta potaknulo nas je na to da stupimo u kontakt s Laurom, smatrajući da njenu priču valja predstaviti i široj publici. Vrlo brzo nam javlja da će rado odgovoriti na naša pitanja.

– Studij i obaveze na fakultetu oduvijek su mi bile na prvome mjestu, no svaki slobodni trenutak željela sam iskoristiti na najbolji mogući način. Pritom doprinoseći zajednici u kojoj živim kroz promociju znanosti kod mladih. Smatram da uvijek treba težiti novim znanjima i nadograđivanju istih kako bih što kvalitetnije mogli prenijeti stečeno znanje djeci i mladima, započinje svoju priču Laura odgovarajući na naše pitanje odakle joj vremena i energije da se uz studij bavi svim dodatnim aktivnostima.

Njen uobičajeni dan, nastavlja, započinje buđenjem u šest sati te odlaskom na fakultet gdje su joj predavanja započinjala najčešće u 8:15h te je prvi blok trajao do podneva. Nakon dvosatne pauze za ručak slijedi povratak na predavanja, a nakon njih ide doma. Kratak odmor pa onda priprema za idući dan: učenje za faks, priprema radionica za osnovnoškolce, ako bi ih taj tjedan imala, te uređivanje Knjige sažetaka Studentskog kongresa zaštite zdravlja – SANITAS. Dan joj je najčešće završavao gledanjem omiljene kriminalističke serije Bones.

– Velika motivacija mi je želja za stjecanjem znanja te moj mentor prof.dr.sc. Srećko Valić koji me je prepoznao te mi je pružio jedinstvenu priliku da učim od njega, priča nam Laura.

Izdvojeni članak
Jure Topić

Jure je na pravu prošao s 5.0: ‘Još nisam naišao na predmet koji me ne zanima’

‘Same ocjene te uspjeh na studiju nisu mi bile u fokusu’

Jedan od razloga zbog kojih je dobila nagradu rektorice, kako smo već naveli, je izvrstan uspjeh na studiju. Važno je da kod studenata postoji zainteresiranost za to što studiraju i da dobro vladaju vremenom, no ključ tog uspjeha je u učenju, smatra naša sugovornica.

– Jednom kada odredimo vrijeme za učenje moramo biti dosljedni i uporni, iako nam nisu svi dani jednaki i nekad imamo osjećaj da se nismo pomaknuli s mrtve točke. Iz vlastitog iskustva mogu reći da se kontinuiranim radom povećava kapacitet za usvajanjem znanja, kaže Laura.

Čast joj je, veli, što joj je sveučilište dodijelilo ovo priznanje. Ono je svakako poticaj da ubuduće bude još marljivija i odgovornija, ne samo u učenju nego i drugim radnim zadacima koji su pred njom.

– Same ocjene te uspjeh na studiju nisu mi bile u fokusu. Najvažnijim smatram da sam osobno zadovoljna sa usvojenim znanjem te da ga uistinu mogu primijeniti. Naravno da mi je drago ako sam nagrađena za svoj trud i izdvojeno vrijeme lijepom ocjenom, no to nije presudno, ističe Laura.

Izdvojeni članak

Andro i Kristian prolaze s pet na faksu koji upisuje najbolje učenike: Imaju važne poruke za maturante

‘Svaki slobodni trenutak provodim na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu’

Uz učenje i sve druge aktivnosti Lauri ostaje i nešto slobodnog vremena. Otkriva nam i kako ga provodi.

– Svaki slobodni trenutak provodim na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu gdje pomažem svojim roditeljima u svim poslovima te volim provoditi vrijeme u prirodi, kaže Laura.

Kako je posljednja godina studija, sada piše diplomski rad. Tema joj je ‘Antioksidacijska svojstva nusprodukata prerade rajčica’. Ukratko nam objašnjava da ispituje antioksidacijsku aktivnost sjemenki dviju sorti rajčica, uzorke je pripremala na Medicinskom fakultetu u Rijeci, dok je mjerenja provodila u jednom od laboratorija Instituta ‘Ruđer Bošković’ u Zagrebu. Studij sanitarnog inženjerstva, kaže nam, odabrala je zbog samog programa studija čiji temelj čine STEM znanosti kao što su kemija, biologija, matematika i fizika, koje su je oduvijek privlačile.

– Na studiju sanitarnog inženjerstva je izazovno, no nije nešto što je nemoguće upravo zahvaljujući sjajnim profesorima i znanstvenicima koji nesebično prenose svoj entuzijazam i svoje znanje na mlađe generacije te su mi usadili odnos prema radu i radnu etiku koje ću s ponosom ponijeti sa studija. Iznimno sam zadovoljna svojim odabirom te smatram kako je ovaj studij izuzetno dragocjen, iako često u drugom planu i neprepoznat, a ima ključnu ulogu u prevenciji različitih oboljenja te predstavlja temelj javnoga zdravstva, kaže Laura.

Nakon diplomskog će na deset mjeseci na stručnu praksu u okviru Erasmusa u BATS (Biomedical Applications Technologies And Sensors), laboratorij koji je u sklopu Sveučilišta ‘Magna Graecia’ u Catanzaru, Italija. To je, pojašnjava, laboratorij za senzore i tehnologije za biomedicinsku primjenu s kojim je već započela suradnju.

Izdvojeni članak
Jan Dragašević

Jan studira fiziku na PMF-u i prolazi s 5.0: Na kolegiju koji mi je bio najteži sad sam demos

‘S vremenom se uvijek ubiru plodovi rada’

Kako je sada na posljednjoj godini studija, Laura je, zapravo, veći dio svog života provela u obrazovnom sustavu. Pa je bilo neizostavno i naše pitanje kako ocjenjuje hrvatski obrazovni sustav te bi li nešto u njemu trebalo ‘popraviti’.

– Smatram da je hrvatski obrazovni sustav dobar, iako naravno uvijek postoji mjesta za napredak. Trebalo bi omogućiti više praktične nastave na studijima kroz koju studenti stječu sigurnost. Govorim to iz osobnog iskustva, naime kada sam sudjelovala u CEEPUS International Summer School u Ljubljani imala sam priliku usporediti svoje znanje sa znanjem kolega iz cijele Europe. Moje je mišljenje da uopće ne zaostajemo za kolegama iz drugih zemalja, dapače posjedujemo jednu širinu znanja koja je itekako prepoznata van Hrvatske. Također ne zaostajemo ni po opremljenosti laboratorija, kaže Laura.

Nedavno je započela državna matura, a maturanti uskoro moraju donijeti i finalnu odluku oko toga koji će fakultet upisati. Laura za kraj ima poruku i za njih.

– Željela bih poručiti maturantima kako se rad i trud uvijek isplate. Možda ne odmah, ali s vremenom se uvijek ubiru plodovi rada. Želim im puno sreće na maturi te da upišu željeni fakultet, no iako ne uspiju upisati prvi izbor nema razloga za razočaranjem. Svatko od nas ima svoj put i svoje mjesto pod suncem, poručila je riječka studentica generacije.

Više tekstova iz serijala o najstudentima čitajte na poveznicama:

Naomi i Marko na FER-u imaju prosjek 5.0: Želimo se baviti nečim zbog čega nikada nećemo prestati učiti

Bartol je lani bio jedan od najmaturanata: I na faksu je prošao s 5.0, a uz to trenira svaki dan

Mislav je 2017. bio među najmaturantima. Onda je upisao Medicinski i sve godine prošao s 5,0

Jan studira fiziku na PMF-u i prolazi s 5.0: Na kolegiju koji mi je bio najteži sad sam demos

Na jednom od studija koje je najteže upisati Kristina prolazi s pet: Otkriva zanimljiv recept za to

Andro i Kristian prolaze s pet na faksu koji upisuje najbolje učenike: Imaju važne poruke za maturante

Jure je na pravu prošao s 5.0: ‘Još nisam naišao na predmet koji me ne zanima’