Pretraga

Dirljiv oproštaj od prerano preminulog liječnika i profesora: ‘Teško je pojmiti da ga više nema’

A- A+

Prerana smrt uglednog liječnika i profesora Alana Šustića početkom ovog mjeseca zavila je u crno čitavo riječko područje i akademsku zajednicu, rastužila sve one koji su ga poznavali. Gotovo da i nema osobe koja se imala prilike susresti s njim, a da za Šustića i njegovu stručnost nema riječi hvale. Njegov doprinos obrazovanju budućih zdravstvenih djelatnika bio je nemjerljiv, a u ponedjeljak je u Opatiji održana i komemoracija njemu u čast.

Komemoracija za liječnika i profesora Alana Šustića

Komemoracija za liječnika i profesora Alana Šustića | foto: Grad Rijeka

Početkom studenog iz Rijeke je stigla tužna vijest – iznenada je u 59. godini života preminuo Alan Šustić, ugledni liječnik i profesor. Šustić je bio i dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci te je osnivač tamošnjeg Fakulteta zdravstvenih studija na kojem su se prvi put u Hrvatskoj izvodili sveučilišni studiji za medicinske tehničare, fizioterapeute i primalje. I ondje je obnašao funkciju dekana šest godina.

Njegova prerana smrt izazvala je šok, tugu i nevjericu i dalje od same akademske zajednice, posebice među njegovim kolegama liječnicima. Bio je pionir u metodama i praksama važnima za razvoj medicine u Hrvatskoj, a Šustićeva stručnost, znanje i utjecaj bili poznati i izvan naše države. U susjednoj BiH, na Medicinskom fakultetu u Mostaru, osnovao je Katedru za anesteziologiju i reanimaciju, na kojoj je nekoliko godina obnašao dužnost pročelnika.

‘Alan je prije svega bio čovjek, pravi i iskonski prijatelj’

No, osim njegove stručnosti naširoko je bila poznata i njegova dobroćudnost, vidljivo je to iz nedavno objavljenog nekorloga Medicinskog fakulteta u Rijeci.

– Teško je sažeti sva postignuća Alana Šustića međutim, Alan je prije svega bio čovjek, pravi i iskonski prijatelj, čak štoviše mnogima poput starijeg brata koji je punim plućima živio život i svoj liječnički poziv. Bio je erudit i vrsni poznavalac svega lijepog i savršenog u životu, bio je najnačitanija osoba koju sam ikada upoznao, a njegova strast za čitanjem i lijepim te dobrim bila je nenadmašna. Njegova istinska vrijednost bila je ljudskost i dobrota koju je nesebično dijelio prijateljima, kolegama i suradnicima. Odgojio je i usmjerio na pravi put nebrojeno svojih učenika, kolega i prijatelja koji su koristeći njegove savršene medicinske algoritme postali bolji liječnici, navode s Medicine u Rijeci.

U ponedjeljak je u Centru Gervais u Opatiji održana i komemoracija za Šustića. Zamjenik gradonačelnika Rijeke i Šustićev kolega Goran Palčevski istaknuo je da je, osim što je Šustić bio liječnik, znanstvenik, mentor, prije svega bio veliki čovjek koji je posjedovao one iskonske vrline – dobrotu, poštenje, plemenitost; čovjek pun znanja, uvijek spreman pomoći drugome te nesebično prenijeti svoje znanje.

– Čitav svoj profesionalni vijek, posvetio je medicini i njezinom napretku. Kao vrhunski profesionalac, godinama je gradio svoje medicinsko znanje i iskustvo kao specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, ali i obavljajući mnoge vodeće funkcije  u riječkome KBC –u. S jednako toliko energije i posvećenosti bio je i dekan Medicinskog fakulteta, ali i Fakulteta zdravstvenih studija, koji je osnovan upravo na njegovu inicijativu. Nimalo manje posvećenosti nije bilo niti u njegovu mentorstvu, popraćenom velikom željom za stvaranjem mladih stručnjaka i znanstvenika, što mu je i polazilo za rukom, rekao je Palčevski u svom govoru.

Izdvojeni članak
Profesor Alan Šustić

Preminuo profesor i liječnik Alan Šustić: ‘Njegov doprinos modernoj medicini je nemjerljiv’

‘Nije uvijek lako gledati ispred svoga vremena, Alan Šustić to je itekako znao’

Šustić je, podsjeća Palčevski, sudjelovao i u Domovinskom ratu – bio je liječnik dragovoljac i kasnije član anesteziološko-kirurških ekipa.

– Nije uvijek lako gledati ispred svoga vremena, znati bolje i više i tvrdoglavo ustrajati na tom putu, ali Alan Šustić, to je itekako znao, htio i želio. Svojim djelovanjem, ostavio je neizbrisiv trag u svim segmentima znanstvenog, medicinskog i društvenog života našega grada, ali i cijele regije. Teško je pojmiti da ga više nema među nama i nositi se s njegovim preranim odlaskom. Sjećat ćemo ga se s poštovanjem i zahvalnošću, a njegov lik i djelo, živjet će među svima nama, rekao je Palčevski.

Podsjetio je i da je. Šustić svojim predanim radom zaslužio i brojna strukovna priznanja i nagrade među kojima i godišnju Nagradu Grada Rijeke 2005. godine za značajan napredak i dostignuća na području anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja. Također, bio je i član tima koji je dobio godišnju Nagradu Grada Rijeke 2007. godine, za prvu uspješnu transplantaciju jetre u Rijeci.