Pretraga

Poštujte naše X-ice! Brojni studenti i dalje nemaju ovu dragocjenu ispravu premda je akademska godina počela

A- A+

Akademska godina je počela, ali mnogobrojni studenti koji su tek upisali diplomsku razinu studija još uvijek nisu dobili svoju studentsku iskaznicu. Popularna X-ica koja je ekvivalent osobnoj iskaznici, samo na akademskoj razini, koristi se u razne svrhe, a jedna od najvažnijih su obroci u menzama. Kako iksice još nisu izrađene, studenti se snalaze na razne načine, no problem postoji.

Zadnja strana iksice / srce.unizg.hr

Svaki akademski građanin ima svoju identifikaciju, svoju studentsku iskaznicu poznatiju kao iksica. Koristi se za svaki popust koji studentu treba, za otvaranje računa u student servisu, korištenje menze, ugovaranje bankovnog računa, ostvarenje studentskog popusta u prijevozu, izradu pokaza.

Praktičnija je od indexa jer je jednostavnijeg oblika – izgleda kao kartica. Osim toga, neki su fakulteti već ukinuli upotrebu fizičkih indexa, a jučer smo pisali o tome da nije jasno ni što čekaju drugi s istim potezom.

Tri tjedna bez dokaza o studentskom statusu

Studenti preddiplomskog studija iksice su već uglavnom dobili jer su oni svoje prijave i upise obavljali mjesec ili dva ranije od studenata koji su upisivali diplomski studij. Neki fakulteti tako informiraju svoje studente koji su na prvoj godini diplomskoga da će iksice dobiti u sljedećih tjedan, dva što sve skupa čini tri tjedna studentovog života bez iksice.

U ta tri tjedna student mora jesti. Oni koji žive u stanovima, nekako se snalaze. Vježbaju svoje vještine kuhanja, kupuju gotovu hranu ili pak žive na tjestenini. Neki su prezauzeti i nemaju vremena za kuhanje pa se hrane u pekari. Troše više nego bi trošili u studentskom restoranu u kojem se uz iksicu cijeli meni plaća 6.50 kuna.

– Već dva tjedna živim na sendvičima iz obližnje pekare, požalila se Marina Zebić, studentica prve godine diplomskog studija Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Fakulteti nastavljaju kamatariti s ‘rangiranjem studenata’

Najgore onima koji žive u studentskim domovima

Onima koji studentsko razdoblje provode u domovima još je teže. U malim čajnim kuhinjama nema prostora za velike kulinarske pothvate. Menze su im ispred vrata, a koristiti ih ne mogu. Studenti se, dakako, služe malim trikovima pa posuđuju iksice od svojih kolega, što je prema Pravilniku o studentskoj ispravi zabranjeno, ali tko im u ovom slučaju može zamjeriti.

– Ne znam zašto je uopće nužno da se rade nove iksice, sve su to mogli bolje organizirat ili da su bar prijave bile ranije pa da iksica bude gotova prvi tjedan faksa. Živim u studentskom domu tako da mi je iksica jedna od najvažnijih stvari ne samo za prehranu nego i za platiti dom i za sve ostale pogodnosti koje studenti imaju. Za menzu se moram uskladiti s ostalim prijateljima koji imaju iksicu ili ostanem bez ručka, govori Anamaria Miloš, studentica prve godine diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti.

Naglašava da većih problema nema, ali da joj nije uvijek jednostavno uskladiti vrijeme s drugima i dogovoriti odlazak u menzu te bi joj sigurno bilo puno lakše da je već dobila svoju službenu studentsku ispravu.

Izdvojeni članak

Doznajte zašto plaćate bizarni trošak rangiranja ili razredbenog postupka koji imaju brojni fakulteti

Nekima vrijede stare iksice pa problema nema

Postoje oni koji su se bolje organizirali, pa iako nove iksice nisu napravili ranije, studentima su ostavili mogućnost korištenja stare. Magdalena Bodrožić, studentica Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije u Splitu objašnjava da njihova stara iksica s preddiplomskog studija vrijedi još ovaj mjesec te je normalno koriste za sve potrebe. Isto kaže i Nikola Kalemarski koji studira geologiju na PMF-u.

Studentska iskaznica potrebna je i za ostvarivanje prava na popust autobusnih prijevoznika koji je studentima bitan kada putuju svojim domovima.

Iako je na stranicama student servisa navedeno da za produživanje članstva uz iskaznicu student servisa i potvrdu o studiranju treba priložiti i iksicu, iz prakse je potvrđeno da problema nema ako studenti nemaju iksicu uz sebe.

Bez iksice, studentima je teško dokazati svoj status u bilo kojem trenutku. Nije najteže na svijetu preživjeti mjesec dana bez ovog dokumenta, ali malo veća briga za studente i solidarnost s njima iz uprava fakulteta bi se cijenila.