Pretraga

Doznajte zašto plaćate bizarni trošak rangiranja ili razredbenog postupka koji imaju brojni fakulteti

A- A+

Plati potvrdu o studiranju, plati prijepis ocjena, plati potvrdu o završenom preddiplomskom studiju, plati diplomu – sve su to troškovi s kojima su se studenti pomirili. Mnogi se pitaju zašto se plaćaju listovi papira na kojima pišu njihovi uspjesi, a potrebni su im za pravo ostvarivanja stipendije, prijavu za studentski dom ili prijavu u studentski servis. Nije jasno ni kako opravdati trošak razredbenog postupka (inače razredbeni postupak je izraz koji označava prijemni ispit, ali i rangiranje, kao u ovom slučaju nap. a.) koji se plaća pri prijavi na diplomski studij.

Što točno plaćamo kada plaćamo trošak razredbenog postupka ili trošak rangiranja? Plaća se pri prijavi na diplomski studij, ali ne na svim fakultetima. Jasnog pravila zašto ga neki naplaćuju, a neki ne nema. Autonomna je to odluka svakog fakulteta, jednako kao i cifre koje se kreću od 100 do 400 kuna. U tablici koju smo objavili pri analizi troškova koje studenti imaju pri upisivanju diplomskoga studija, može se vidjeti koji fakulteti i koliko naplaćuju razredbeni postupak.

Plaćanje excel tablice?

Izdvojeni članak

Srednjoškolci otkrivaju koliki su im troškovi uoči nove školske godine

Razredbeni postupak ili rangiranje je jednostavno stvaranje tablice u kojoj se studenti redaju od prvog prema zadnjem, po broju ostvarenih bodova za upis na diplomski studij. Na većini fakulteta slaže se samo prosjek, pa su mnogi studenti iznenađeni plaćanjem nečega što je samo upisivanje imena i ocjena u excel tablicu.

Poslali smo upit nekima od fakulteta koji razredbeni postupak naplaćuju da saznamo je li ovaj trošak uistinu opravdan. Pitali smo ih što je to točno razredbeni postupak i za što se koristi dobiveni novac.

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu troškovi rangiranja naplaćuju se čak 400 kuna. Naglašavaju da sredstva od postupka rangiranja ulažu u studentske udruge odnosno njihove aktivnosti, tekuće investicije, u unapređenje prostora studiranja, kao što su dvorane, chilling zone i slično, te u informatizaciju fakulteta.

– Također razvijamo i nove web aplikacije za prijavu putem interneta, a čime se studentima uvelike olakšava jer, između ostaloga, više neće trebati fizički dolaziti, trošiti na prijevoz i sl. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu spomenutim investicijama nastoji olakšati studentima od administrativnih procedura do boravka na fakultetu, govore s fakulteta.

Naglašavaju da su postali integrirani studij pa naplate rangiranja više neće biti jer neće postojati ni zaseban diplomski studij.

Svi studenti nešto moraju platiti

Izdvojeni članak

Studentski harač i na Akademiji: Plaćaju i preko 2.000 kuna prije nego postanu studenti

Na isti upit o troškovima razredbenog postupka, Ekonomski fakultet u Splitu koji ga naplaćuje 100 kuna, odgovara:

– Spomenuti iznos koristi se za pokrivanje troškova materijala za razredbeni postupak (fascikli, obrasci); plaćanje troškova dodatnog angažmana djelatnica u Studentskoj referadi (zbog nužnosti da se u tri dana obave svi poslovi zaprimanja prijava, obrade prijava, žalbenog postupka za isti); održavanje programa koji je izrađen u tu svrhu; plaćanje ispomoći studenata angažiranih preko Student servisa (zaprimanje prijava i sl.). Napominjemo da Fakultet naplaćuje izdavanja potvrda, odnosno prijepisa ocjena za razne svrhe, međutim u ovom slučaju se završenim studentima ovog Fakulteta iste ne naplaćuju (budući je uvjet priložiti ih uz prijavu).

Kako navode, ne naplaćuju potvrdu o završenom preddiplomskom studiju koju studenti moraju priložiti prijavi za upis na diplomski. Zanimljivo je primijetiti da većina fakulteta koji ne naplaćuju razredbeni postupak, naplaćuje izdavanje navedene potvrde. Tako fakulteti pronalaze načine za zaradu, a studenti uvijek nešto moraju platiti.

I na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu govore da im novac od troškova razredbenog postupka služi za podmirenje zajedničkih troškova fakulteta.

Fakultet elektrotehnihe i računarstva te Građevinski fakultet u Zagrebu nisu odgovorili na naš upit o trošku razredbenog postupka kojeg naplaćuju. Rado ćemo objaviti njihova objašnjenja, ako ih se ipak odluče poslati.

Doznajte zašto plaćate bizarni trošak rangiranja ili razredbenog postupka koji imaju brojni fakulteti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap