Pretraga

Potpisani prvi programski ugovori teški više od 300 milijuna eura: Evo kada kreću pregovori sa sveučilištima

Prvih 14 programskih ugovora Ministarstvo znanosti i obrazovanja potpisalo je s javnim znanstvenim institutima i jednim javnim veleučilištem. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora na četiri godine je više od 300 milijuna eura. Do kraja 2023. planira se potpisivanje programskih ugovora s 12 javnih znanstvenih instituta i dva veleučilišta s kojima su pregovori u tijeku, a od iduće godine kreću pregovori MZO-a s javnim sveučilištima. Na potpisivanju ugovora s ravnateljima instituta prisustvovao je i ministar Radovan Fuchs.

fuchs s ravnateljima instituta na potpisivanju programskih ugovora, ugovori na stolu

Foto: srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potpisalo je prvih 14 programskih ugovora s javnim znanstvenim institutima i  jednim javnim veleučilištem. Tijekom studenog 2023. započeli su pregovori s 25 javnih znanstvenih instituta i tri veleučilišta, a do sada pregovori završili s 13 instituta i s jednim veleučilištem koji su danas potpisali programske ugovore.

Podsjetimo, programski ugovor novi je instrument javnog financiranja znanstvenih ustanova u 100-postotnom iznosu njihovih proračuna koji uključuje sve troškove i financiranje plaća svih zaposlenika kao i eventualno zapošljavanje novih.

Ovakvu provedbu reforme javnog znanstvenog sustava omogućilo je donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, kao i Zakona o osiguranju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti i ostalih podzakonskih akata, uključujući i Uredbu o programskom financiranju. Programski ugovori omogućuju ustanovama da samostalno upravljaju znanstvenom djelatnošću, ali u skladu s nacionalnim strateškim ciljevima i na temelju rezultata.

Fuchs: ‘Svjesno smo krenuli u pregovore prvo sa znanstvenim institutima’

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora na četiri godine za 13 instituta i jedno veleučilište je 302.189.829,63 eura. Ukupna vrijednost dodijeljenih znanstvenih projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti je 19.670.838,90 eura.

Predvidivo povećanje godišnjeg proračuna za ustanove s ugovorenim programskim ugovorima u odnosu na 2023. godinu je 36 posto.

– Svjesno smo krenuli u pregovore prvo sa znanstvenim institutima, pa ona veleučilišta, a sveučilišta dolaze na kraju. Kroz ovaj pregovarački proces i Ministarstvo je steklo iskustva, a vjerujem i instituti. Po prvi put imamo cjelovit pregled za jedan fiksni period. Htjeli smo pokrenuti potpisivanje programskih ugovora kako treba, a ne ponovno deklarativno poput moje prethodnice koja je jednostavno financiranje kroz studente proglasila programskim ugovorom što nema nikakve veze s programskim ugovorima, rekao je ministar Radovan Fuchs.


POPIS INSTITUTA I VELEUČILIŠTA KOJI SU POTPISALI PROGRAMSKE UGOVORE U PROSINCU 2023.

Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split
Ekonomski institut, Zagreb
Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Hrvatski šumarski institut, Zagreb
Institut za fiziku Zagreb
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Institut Ruđer Bošković, Zagreb
Institut za društvena istraživanja, Zagreb
Institut za turizam, Zagreb
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb
Institut za arheologiju, Zagreb
Institut za hrvatski jezik, Zagreb
Tehničko veleučilište, Zagreb


Jokić: ‘Meni nije jasan otpor u sveučilištima u vezi ovog procesa’

Da su programski ugovori dobra stvar za znanost u Hrvatskoj složio se i Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Njegov je institut dobio oko 500 tisuća eura koji će biti uloženi u sedam različitih projekata. Tim projektima, kako je objasnio Jokić, neće biti obuhvaćeni samo segmenti iz obrazovanja i znanosti, nego i važnih problema poput praćenje kvalitete života mladih, longitudinalno praćenje učenika srednjih škola, a bavit će se i procesima digitalizacije, ali i procesima u nekim dijelovima sustava koji do sada nisu bili praćeni, poput umjetničkog obrazovanja.

– Ovaj proces potpisivanja programskih ugovora je nešto što je jako dobro za hrvatsku znanost i preporučio bih svim sveučilištima i veleučilištima da uđu u ovaj proces. Jer ne samo da mogu osigurati svoje financiranje u sljedeće četiri godine, nego mogu i adekvatno upravljati ljudskim potencijalima. Meni nije jasan otpor u sveučilištima u vezi ovog procesa. Ako svoje ustanove vode na dobar način, sigurno iz tog procesa mogu izvući puno dobrobiti, izjavio je Jokić.

Najveći institut na potpisivanju je bio Institut Ruđer Bošković koji zapošljava nešto manje od tisuću radnika. Ravnatelj David Matthew Smith objasnio je za kakve je aktivnosti njihovom institutu dodijeljen novac preko programskog ugovora.

– Veliki postotak ugovorenih sredstava je za plaće onima koji su stalno zaposleni. Za razvojno-izvedbenu komponentu Institut Ruđer Bošković je ugovorio malo više od 10 milijuna eura kroz sljedeće četiri godine. Veliki postotak novaca smo također fokusirali i na prilike za mlade znanstvenike i njihovu mobilnost i stručno obrazovanje, objasnio je ravnatelj Smith.

Pregovori sa sveučilištima kreću iduće godine

Prilikom potpisivanja ugovora, ministar Fuchs odlučio je prilikom čestitanja u obraz poljubiti ravnateljicu Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Anu Lucić Vrdoljak. No, prije nego je to napravio, prisjetio se svog stranačkog kolege Gordana Grlića Radmana koji je imao neugodan trenutak s njemačkom šeficom diplomacije Annalene Baerbock koja mu se izmaknula.

– Sada ću kao Grlić Radman s obzirom na to da je to moj institut, izjavio je kroz šalu Fuchs, a njemu se ravnateljica instituta nije izmaknula.

Do kraja 2023. MZO planira potpisivanje programskih ugovora s 12 javnih znanstvenih instituta i dva veleučilišta s kojima su pregovori u tijeku. Tijekom 2024. Ministarstvo će započeti pregovore s devet javnih sveučilišta i preostalih 10 javnih veleučilišta, a pregovori se trebaju dovršiti do 1. listopada za predstojeću akademsku godinu za javna visoka učilišta. Ako se programski ugovori ne škole u rokovima, financiranje iz državnog proračuna se umanjuje sukladno Zakonu. Tijekom 2026. napravit će se vrednovanje provedbe programskog ugovora po proteku dvije godine njegova važenja, a tada je planiran i završetak investicije od ukupno preko 130 milijuna eura za provedbu programskih ugovora iz NPOO.