Pretraga

Akademije žele poboljšanja: ADU treba obnovu, a studenti ALU-a još će neko vrijeme putovati u Dubravu

Bilo da je riječ o nenamjenski rađeni unajmljenim prostorima ili privremenom smještaju dok se čeka obnova od potresa, zagrebačke umjetničke akademije se nadaju da će biti više sluha za njihove probleme. Iako je završetak obnove najavljen do kraja 2024. godine, dekan ALU-a, Alen Novoselec, smatra kako će studenti i profesori novu zgradu gledati tek za dvije godine. Dekan ADU-a, Davor Švaić najavio je da je pred njegovim fakultetom sličan razgovor s MZO-om kakav je oko svoje zgrade imala Muzička akademija, a vezano uz troškove energenata, hladnog pogona i adaptacije prostora ADU-a koji su u najmu.

Dogovor Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti i  obrazovanja (MZO) s Muzičkom akademijom kojom su se osigurala sredstva za funkcioniranje nastave i njihovih aktivnosti kroz 2024. godinu, omogućilo je novim generacijama glazbenika na visokom obrazovanju i njihovim profesorima lakše disanje. No, osim što je dekan Igor Lešnik u petak upozorio da je to kratkoročno rješenje, ni ostale umjetničke akademije u Zagrebu imaju svoje probleme.

To se moglo zaključiti iz govora dekana Akademije dramske umjetnosti (ADU), Davora Švaića i Akademije likovnih umjetnosti (ALU), Alena Novoselca koji su došli podržati Muzičku akademiju na novinarskoj konferenciji povodom njihove 101. obljetnice postojanja.

ADU kao Muzička prije selidbe 2014. godine

U razgovoru sa Švaićem, dekan ADU-a nam je naveo kako Muzička akademija koju je došao podržati ima probleme koji dolaze s novom zgradom, njegova ustanova ima problema sa starom zgradom. Srećom, preživjela je potres, ali zgrada u kojoj je ADU od svojih početaka (ove će se godine obilježiti 74. godine), ima iste probleme koje je Muzička akademija imala prije selidbe u današnju zgradu 2015. godine,.

– U unajmljenim smo prostorima koji nisu namjenski rađeni i građeni kao prostori za umjetničku izvedbu i umjetničku produkciju, što nam donosi probleme u radu, ali i predstavlja trošak koji nemamo osiguran kroz postojeće linije financiranja. Pred nama su slični razgovori s MZO-om za rješavanje problema prostora u kojima smo u najmu. Imamo troškove energenata i hladnog pogona, i adaptacije tih prostora, pobrojao je dekan Švaić.

Dok je cijela zgrada Muzičke akademije u najmu Grada Zagreba, ADU je u gradskom najmu jedino na adresi na Trgu Republike Hrvatske 8, gdje im je smješten Odsjek montaže s obradom slike i zvuka, dok je ostatak ovog fakulteta u Frankopanskoj, gdje su u prostorijama koje iznajmljuju od Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Izdvojeni članak

Profesor ADU-a koji se derao na studente još nije dobio otkaz, dekan: ‘U tijeku je pravni postupak’

ALU u Dubravi: ‘Studenti su se brzo prilagodili’

S druge strane, prostori ALU-a su teško oštećeni u prostoru te su studenti i profesori odsjeka koji su prije toga bili raštrkani po gradskom centru, sada zajedno smješteni u prostorijama Jadran filma u Dubravi.  Unatoč prognozama da bi obnova trebala biti dovršena do kraja ove godine, dekan Novoselec nije optimističan. Kako nam je naveo, sam proces nabave je uvijek nepredvidljiv te se rokovi pomiču. Ističe, sve ovisi o nizu okolnosti, činjenici da je u Hrvatskoj puno oštećenih objekata, dok je broj poduzeća koja se bave obnovom ograničena. Uz to, požalio se, nemoćni su i pred Zakonom o javnoj nabavi.

– Proveli smo pozivni postupak na tri ponude i sve su premašile procijenjenu vrijednost. Stoga smo morali, zbog europskog limita, ponoviti postupak otvorene nabave. Onda morate unajmiti prostor, dobiti odobrenja za sva povećanja koja su se pokazala kroz javnu nabavu. Odobrenja nam daje MZO i tako to sve skupa traje dulje nego što bi mi htjeli, opisao je dekan Novoselec izazove kojima se bavi otkako je prvog listopada prošle godine postao čelnik ALU-a.

Dodao je i kako stoga očekuje da će ALU kroz dvije godine biti u novom objektu koji će biti sličan Muzičkoj akademiji, ali, nada se, bez problema s cijevima i drugim problemima o kojima se naširoko priča. Upitan o uvjetima na Jadranfilmu, Novoselec je naveo pozitivne i negativne strane njihovog privremenog smještaja.

– Dobro je što su se svi odsjeci okupili na jednom mjestu. Dobro je što taj ambijent ima novu kreativnu energiju i što su studenti mladi. Vrlo su prilagodljivi i brzo su se udomaćili, ali uvjeti nisu idealni. Prostor nije uvijek dovoljno zagrijan zimi, nemamo dovoljan broj kvadrata. Ali, mislim da smo do ovog trenutka te frustracije i nezadovoljstva ostavili iza nas. Pokušavamo se nositi sa svakodnevnim problemima, a prostor smo prilagodili našim potrebama, komentirao je dekan ALU-a.

Izdvojeni članak
radovi u unutrašnjosti zgrade koja ima razrušene zidove bez fasade radnik koji brusi cijev i frcaju iskre

Fakultet u Zagrebu dobio 34 milijuna eura za obnovu, poznato i kada se očekuje završetak radova

Novoselec o selidbi i gradilišnim koordinacijama: ‘Bavimo se stvarima na koje nismo navikli’

Sve u svemu, boravak u Jadran filmu i bavljenje obnovom, prvi čovjek ALU-a je usporedio s ‘vožnjom po kaldrmi’, gdje postoje mirniji dijelovi ceste ali i dionice gdje se cijelo vozilo trese. Ipak, navodi nam, nastava funkcionira i ne bi rekao da puno pati.

– Ako kvalitetu nastave svedete na odnos studenata i profesora, onda ona mori biti ista ili bolja, ali ako pričamo o tehničkim aspektima, onda se svi mi kreativci možemo snaći u novim uvjetima. Svaki se nedostatak može pretvoriti u prednost. Ali, intenzivno se bavimo stvarima kojima se nismo navikli baviti, kao što su selidba, opremanje prostora, ugovorima, sastancima na Sveučilištu, u Ministarstvu, gradilišnim koordinacijama. Ali, rješavamo probleme, ustvrdio je dekan Novoselec.