Pretraga

Povećavaju se upisne kvote na jednom od najtraženijih studija u Hrvatskoj: Dekan otkriva detalje

Upisna kvota na diplomskog studiju Logopedija povećava se na 80. Odluka je to koju je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu donio zbog svojih studenata. Prije tri su godine, naime, povećali kvotu na prijediplomskoj razini pa je sada – za točno toliko studenata – povećavaju i na diplomskom kako bi sadašnja ‘bakalarska’ generacija mogla nastaviti svoje školovanje.

logoped s djetetom

IIustracija; Screenshot: YouTube

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu već se dugi niz godina može pohvaliti nepobitnom činjenicom da je njihova Logopedija jedan od najpopularnijih studija u državi. Za jedno se mjesto na tom se faksu bori oko devet studenata. Iako imaju mjesta za njih 50, prošle godine je čak 150 kandidata nakon položene mature i prijemnih ispita, izabiralo taj studij kao svoj prvi izbor. Tek rijetki se, oni najbolji, dakle, uspiju upisati. Ove godine dogodile su se neke promjene na tom studiju.

Povećali su kvote na diplomskom studiju

Na diplomskoj razini studija Logopedija upisne se kvote podižu s dosadašnjih 50 na 80. Kako nam je pojasnio Ante Bilić Prcić, dekan ERF-a, prije tri godine su na prijediplomskom studiju podigli kvotu pa ta generacija završava svoj prvi ciklus studija. Kako bi imali pristup tržištu rada i širokom dijapazonu poslova, logopedi uglavnom moraju završiti diplomski studij pa su na ERF-u podigli kvotu kako bi se studenti koji su prije tri godina upisali prijediplomski studij i sad ga završavaju – mogli upisati.

– Na cijelom fakultetu su za ovu akademsku godinu povećane upisne kvote na studiju logopedije za 30 studenata. Na izvanrednom studiju socijalne pedagogije ove godine nećemo upisivati studente, već sljedeće godine, pa se matematički čini da smo smanjili upisne kvote, ali realno, izvanredni studenti će svoj studij na diplomskom studiju socijalne pedagogije nastaviti sljedeće godine, kaže nam dekan.

Pojašnjava nam kako na izvanrednim studijima nemaju svake godine upise, već čekaju da jedna generacija studenata završi svoj ciklus prijediplomskog izvanrednog studija i onda ih upisuju izvanredno dalje na diplomski.

Izdvojeni članak
prijave za faks u sustavu postani student

Gotova matura: Provjerite koliko je prijava na svakom studiju nakon ispita i što je najpoželjnije

‘Nadam se da ćemo sljedeće godine završiti planirano’

Pitamo ga i je li ovo trajna promjena te hoće li idućih godina biti još povećanja upisnih kvota obzirom na to da je ovo tražen studij. Nažalost, kaže nam dekan Bilić Prcić, dok se ne steknu uvjeti za normalno izvođenje nastave, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet neće moći povećavati upisne kvote.

– Dakle, infrastruktura nas sprječava da možemo upisati veći broj studenata. S obzirom da je izdana građevinska dozvola za nadogradnju kata zgrade Borongajskoj 83F, te kad se realizira povećanje kapaciteta našeg radilišta za 900 metara kvadratnih, kad se izgrade i opreme veće predavaonice (današnje su veličine za 50 studenata), povećat ćemo i upisne kvote na sva tri naša studija, najavio je Bilić Prcić.

Puno toga su isplanirali na ERF-u, priznaje dekan, no budući da projekti i planovi često povlače jedni druge, zna doći do neplaniranoga zastoja. Tako primjerice o nadogradnji kata zgrade ovisi povećanje upisnih kvota, preseljenje laboratorija, povećanje kapaciteta Nastavno-kliničkog centra.

– Nadam se da ćemo sljedeće akademske godine završiti planirano, a onda ćemo ponuditi i dosta novosti vezano za fakultet, zaključuje Ante Bilić Prcić, dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.