Pretraga

Poznati detalji hakerskog napada na fakultet, dekan: Došla je poruka da napadači traže otkupninu

A- A+

PU osječko-baranjska priopćila je da je tijekom vikenda nepoznati počinitelj izvršio hakerski napad na službena računala jednog osječkog fakulteta. Kasnije se saznalo da je meta bio Građevinski i arhitektonski fakultet, no, kako kaže dekan, nije se dogodilo ništa strašno.

Screenshot: Google Street View

Medije je prošloga tjedna preplavila vijest o hakerskom napadu na teleoperatera A1 Hrvatska, iza kojeg je navodno stajao maloljetnik iz Slavonskog Broda. No, PU osječko-baranjska javila je o još jednom sličnom slučaju, koji se dogodio proteklog vikenda.

Naime, nepoznati je počinitelj izvršio hakerski napad na službena računala koje koristi Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku (GFOS). To je, nadalje, potvrdio za Jutarnji i dekan fakulteta prof. dr. sc Damir Varevac te je otkrio da se, srećom, ništa veliko nije dogodilo.

-Tri naša računala, koja su bila uključena, u nedjelju u jutarnjim satima napadnuta su kriptovirusom koji je zaključao sve datoteke i ostavljena nam je poruka da napadači traže otkupninu, ali bez konkretnog iznosa, nego po principu – što se prije javite manje ćete platiti, otkrio je Varevac.

Izdvojeni članak

Maloljetni haker imao je pomagača iz inozemstva, policija otkrila kakva ga kazna očekuje

Varevac je istaknuo da GFOS ima vješte sistemske inženjere, pa je napad ubrzo bio prepoznat te se zaustavio na samo tri računala. Šteta, navodi, nije bila velika, ali budući da je riječ o javnoj instituciji koja posjeduje puno podataka, uključujući i one koji su zaštićeni GDPR-om, morali su sve prijaviti policiji.

-Jedno računalo je izuzela policija, a mi smo dva potpuno resetirali. U tijeku je i pregled ostalih računala, da se vidi ima li na njima kakvih skrivenih datoteka koje bi nam ponovnim pokretanjem mogle naštetiti, dodao je Varevac za Jutarnji.