Pretraga

Maloljetni haker imao je pomagača iz inozemstva, policija otkrila kakva ga kazna očekuje

A- A+

Policija se nakon priopćenja o slučaju hakiranja telekomunikacijske kompanije A1 obratila medijima na presici u Slavonskom Brodu gdje su otkrili kako je maloljetnik imao pomagača i to iz inozemstva. Kako se radi o maloljetniku, policija nije davala previše detalja oko istrage koja je još uvijek u tijeku, ali su potvrdili da imaju dovoljno dokaza koji ukazuju da je maloljetnik hakirao A1.

Foto: Pixabay

Maloljetnik iz Slavonskog Broda koji je hakirao A1 i ukrao podatke oko 100 tisuća korisnika telekomunikacijske kompanije, prema izjavama policije na presici za novinare, imao je pomagača iz inozemstva.

– Bez obzira na to što se radi o maloljetnoj osobi, već u ovom trenutku mogu potvrditi da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da se radi o počinitelju tog djela. Kad istraga bude gotova, bit će podnesena odgovarajuća kaznena prijava. U vezu s izvršenjem ovog kaznenog djela dovodi se još jedna osoba koja nije iz Hrvatske. U ovom trenu u tijeku je utvrđivanje identiteta te osobe, rekao je Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije u liveu 24sata.

Izdvojeni članak

Policija se oglasila o hakerskom napadu na A1, glavni osumnjičeni je maloljetnik

Objasnili su i koja je kazna za ovakvo djelo, s obzirom da se radi o maloljetnoj osobi.

– Kod maloljetnih osoba naglasak nije na sankcijama, nego na prevenciji budućih kaznena djela. Za ova djela predviđena je kazna tri do pet godina zatvora, ali naglasak nije na tome. U ovom slučaju odgovornost je na maloljetnoj osobi, a ne na roditeljima. Svaka osoba koja je starija od 14 godina sama odgovara za svoje postupke, objasnili su iz PU brodsko-posavske.

Dodao je kako se u Hrvatskoj bilježi porast od 25 posto kibernetičkih djela te da je više računalnih prijevara, a manje hakerskih napada. Podsjetimo, ovaj maloljetni haker želio je da mu A1 uplati 500 tisuća dolara i to u kriptovaluti, inače će objaviti osobne podatke stotina tisuća njegovih korisnika.