Pretraga

Poznati dobitnici državne nagrade za znanost: Provjerite jesu li među njima i vaši profesori

A- A+

Odbor za podjelu Državnih nagrada za znanost donio je Odluku o dodjeli Držanih nagrada za znanost za 2019. godinu. Dodjeljeno je ukupno 29 nagrada. Pogledajte dobitnike.

ilustracija: ThisisEngineering RAEng za Unsplash

Nagradu za životno djelo dobili su prof. dr. sc. Branko Jaren sa zagrebačkog FER-a, prof. dr. sc. Jasmina Havranek iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje te akademik Ivan Supičić.

Godišnjom nagradom za znanost za poručje prirodnih znanosti nagrađeni su dr. sc. Vedrana Filić Mileta, prof. dr. sc. Krešimir Kumerički i prof. dr. sc. Josip Tambača. Iz područja tehničkih znanosti nagradu su dobili prof. dr. sc. Sandra Bischof, prof. dr. sc. Hrvoje Kozmar te doc. dr. sc. Petar Šolić. U području biomedinice i zdravstva nagrađeni su prof. dr. sc. Maja Čikeš i doc. dr. sc. Markinko rade, a u području biotehničkih znanosti prof. dr. sc. Jurislav Babić, prof. dr. sc. Renata Bažok i prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević. Iz područja društvenih znanosti godišnju nagradu su dobili prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer i prof. dr. sc. Enes Kulenović, a iz humanističkih znanosti dr. sc. Valentina Gulin Zrnarić i prof. dr. sc. Nevena Škrabić Alempijević te doc. dr. sc. Martin Previšić.

Godišnjom nagradom za popularizaciju i proidžbu znanosti nagrađeni su dr. sc. Vlatka Filipović Marijić, dr. sc. Marijana Borić, prof. dr. sc. Darko Kiš, prof. dr. sc. Sanja Kalambura, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i dr. sc. Ana Šverko.

Nagrađeni su i znanstveni novaci: dr. sc. Ivor Lončarić, dr. sc. Željko Penga, Lucija Tudor, dr. sc. Vlatko Galić, dr. sc. Stjepan Srhoj te Josip Parat.

PROUČITE ODLUKU:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [278.40 KB]

Ako vam se dokumenti ne učitavaju, osvježite stranicu.

PROUČITE OBRAZLOŽENJE:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.65 MB]

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci. Zakonom o hrvatskim državnim nagradama za znanost predviđena je dodjela četiriju vrsta državnih nagrada za znanost. To su nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnja nagrada za znanstvene novake.

Nagrade u ime Hrvatskoga sabora uručuje predsjednik Hrvatskoga sabora, a prema odluci Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost koji imenuje Hrvatski sabor. Odbor čine: predsjednik Hrvatskoga sabora, koji je ujedno i predsjednik Odbora, ministrica znanosti i obrazovanja i 12 članova iz reda istaknutih znanstvenih djelatnika.