Pretraga

Poznati profesor s Pravnog fakulteta postao sudac Europskog suda za ljudska prava

A- A+

Davor Derenčinović, profesor predstojnik Katedre za kazneno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu, izabran je za suca Europskoga suda za ljudska prava u Strasbourgu.

davor derenčinović

Davor Derenčinović, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu postao je novi sudac Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu
Foto: Screenshot HRT

Iz svake pojedine države koja je ratificirala Europsku konvenciju o ljudskim pravima bira sudac Europskoga suda za ljudska prava. Profesor i predstojnik Katedre za kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović izabran je većinom glasova na Parlamentarnoj skupštini između tri kandidata koje je predložila hrvatska vlada.

Bogato obrazovanja i usavršavanje

Sudački mandat profesora Derenčinovića u Strasbourgu počinje 2. siječnja iduće godine i trajat će devet godina, a na dužnost će stupiti umjesto sutkinje Ksenije Turković, također nastavnice zagrebačkog Prava, koja na ESLJP-u kao sutkinja sjedi od 2012. godine. Na fakultetu na kojem će godinama kasnije predavati niz kaznenopravnih predmeta, Derenčinović diplomira, magistrira te doktorira 2000. godine s disertacijom “Kaznenopravni sadržaji u suprotstavljanju korupciji”.

Derenčinović je u akademskoj godini 2004./2005. dobio Fulbrightovu stipendiju za postdoktorsko usavršavanje na International Human Rights Law Institute, DePaul College of Law u Chicagu. Stručno se u više navrata usavršavao na Istituto Superiore Internazionale di Scienze Criminali u Sirakuzi, Akademiji za Europsko pravo u Trieru, London School of Economics, Max Planck Institutu za međunarodno i poredbeno kazneno pravo u Freiburgu, Penn State University Faculty of Law, China University of Political Science and Law u Pekingu te na East China University of Political Science and Law u Šangaju.

Treći naš sudac u Strasbourgu

Predavao je na poslijediplomskim studijima u Hrvatskoj i inozemstvu, pozvani je predavač u SAD-u, Sloveniji i Velikoj Britaniji. Na domaćim je prostorima obnašao dužnost predsjednika Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu u mandatu od 2008. do 2012. godine. Bio je i član Nezavisne skupine stručnjaka za provedbu Konvencije za djelovanje u borbi protiv trgovanja ljudima Vijeća Europe (GRETA), u čak dva mandata; prvi put od 2009. do 2012., a drugi od 2017. do 2020.

Profesor Derenčinović treći je sudac Republike Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava, a ujedno i treći nastavnik zagrebačkog Pravnog fakulteta koji obnaša dužnost suca. Prethodno su se na toj funkciji našle profesorica Nina Vajić od 1998. do 2012. te profesorica Ksenija Turković od 2012., koju je, kako smo spomenuli, sad zamijenio Derenčinović.

Više od 1.300 predmeta iz Hrvatske

Nakon što je objavljeno da je postao novi sudac ESLJP-a, Davor Derenčinović gostovao je u Dnevniku HRT-a. Otkrio je kako je Sud u Strasbourgu u posljednjih dvadesetak godina rješavao više od 1.300 predmeta pristiglih iz Hrvatske, što nas svrstava nešto iznad prosjeka ostalih zemalja.

– Sud je na neki način postao žrtvom svog vlastitog uspjeha. Najveći broj predmeta odbacuje se na samom početku kao zahtjevi koji su nedopušteni po različitim osnovama koje su propisane konvencijom. Protokol 15 stupa na snagu u kolovozu i po nemu se rok za podnošenje aplikacije Sudu za ljudska prava skraćuje se sa 6 na 4 mjeseca. Najveći broj povreda u odnosu na Republiku Hrvatsku su povrede članka 6 – povreda prava na pravično suđenje, rekao je.

Dodatno je naglasio kako kod nas očito postoje neki strukturni problemi, istaknuvši da su neke povrede repetitivne, no i da druge države imaju niz poteškoća.

– To je ta korektivna funkcija Europskog suda za ljudska prava, da ispravi neke pogreške koje su se dogodile tijekom nacionalnog sudovanja u svim granama pravosuđa, zaključio je Derenčinović.