Pretraga

Praški Filozofski na jedan dan otvorio vrata: Kat na kojem se dogodio masakr ostaje zatvoren

A- A+

Pucnjava na fakultetu u Pragu, u kojoj je ubijeno 14 ljudi, a njih 24 ozlijeđeno, šokirala je svijet potkraj prošle godine. Motivi napada još uvijek nisu poznati, praški Filozofski fakultet je bio zatvoren cijelih mjesec dana. No, radi nošenja s traumom, otvorili su vrata na jedan dan. Već znaju kada će početi nastava, ali i da četvrti kat ostaje do zatvoren do daljnjeg.

sveučilište u pragu memorijalno mjesto

Memorijalno mjesto za žrtve pucnjave na Filozofskom fakultetu u Pragu | foto: Karlovo Sveučilište u Pragu

Pucnjava na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu, 21. prosinca prošle godine, nesumnjivo je bila uznemirujuća vijest.  Ipak, za brojne ljude koji su o njoj samo čitali ili gledali novinske priloge, ipak je odavno prošla.

‘Važan proces ozdravljenja’

No, za tamošnju sveučilišnu zajednicu, uznemirenost i strah zbog pokolja u kojemu je 24-godišnji student ubio 14 ljudi, itekako su svježe. Stoga je Fakultet odlučio pokušati pomoći u izlječenju traume, ponovno otvorivši svoja vrata na jedan dan, mjesec dana od strašnog zločina.

–  Ovo je vrlo važan korak za proces ozdravljenja, rekla je novinarima dekanica Eva Leheckova poručivši da nestrpljivo čeka ‘povratak uobičajenim aktivnostima’.

Dekanica je svoju instituciju opisala i ‘poprilično tihom’, posljednjih mjesec dana. Prodekan Filozofskog fakulteta, Martin Pehal, najavio je da će tijekom dana otvorenih vrata posjetitelje dočekati predavanja, umjetnički nastupi i razmjena knjiga. Cilj je pripremiti fizički povratak studenata i djelatnika u zgradu. Odluka o jednodnevnom otvaranju, radi se prema savjetima psihologa.

Izdvojeni članak
filozofski prag

Pucnjava na fakultetu u Pragu: Ovo je 5 stvari koje su do sada poznate o slučaju

Motivi ubojice i dalje nepoznati

Ranije je fakultetska uprava odlučila da će fakultet biti zatvoren barem do kraja siječnja. Dekanica je novinarima istaknula da će četvrti kat biti zatvoren do daljnjega. Upravo su na njemu počinjena ubojstva. Sama nastava na fakultetu bi trebala započeti 19. veljače.

Podsjetimo, osim pucanja po fakultetu, 24-godišnjak je i nekoliko dana ranije, 15. prosinca, otvorio paljbu i u predgrađu Praga. Tada je ubio mladog oca i njegovu dvomjesečnu kćer.  Prije nego je naoružan stigao na fakultet, 24-godišnjak je ubio i svoga oca s kojim je živio. Pored 14 ubijenih žrtava, još 24 osobe na Fakultetu su bile ranjene. Mladić je naposljetku počinio samoubojstvo, a policija navodi kako motivi njegovog pohoda još nisu razjašnjeni. Kako smo ranije pisali, u trenutku pucnjave je u Pragu bilo i petnaestak hrvatskih studenata. Srećom, nitko nije bio ozlijeđen.