Pretraga

Roditelji djece ubijene u beogradskoj školi prosvjeduju: ‘Želimo biti viđeni i da se isprave greške’

A- A+

Roditelji djece ubijene u beogradskoj školi 3. svibnja okupili su se ispred Vlade Srbije kako bi istaknuli važnost nezaboravljanja tog tragičnog događaja. Traže uključenje institucija u memorijalizaciju škole te ispravu nedostataka u procesu formiranja Školskog savjeta. Roditelji naglašavaju potrebu za dostojanstvenom memorijalizacijom škole, ističući da bi Memorijalni centar imao važnost za društvo, djecu i buduće generacije.

zgrada Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu, Google Street View

OŠ Vladislav Ribnikar | screenshot: Google Maps

Roditelji djece koja su 3. svibnja ubijena u pokolju u beogradskoj školi, ali i drugi građani, prosvjeduju ispred zgrade Vlade Srbije, javlja Nova.rs. Okupili su se točno u 8:40 sati, što je vrijeme kada je u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar započela masovna pucnjava. Roditelji i prosvjednici ističu kako je ovo podsjetnik da se 3. svibnja nikada ne smije zaboraviti.

‘Memorijalni centar je potreban ovom društvu’

Prije nego što su stigli do zgrade Vlade, ispred škole su upalili svijeće i ostavili cvijeće. Ninela Radičević, majka ubijene djevojčice objasnila je kako je povod za njihovo okupljanje činjenica da Savjet roditelja nije izglasao da u Školskom savjetu bude otac jedne od ubijenih djevojčica, iako je to preporuka Ministarstva prosvjete.

– Meni kao majci ubijenog djeteta posljednjoj treba Memorijalni centar. On je potreban ovom društvu, kazala je Radičević.

Također žele skrenuti pozornost na neophodnost memorijalizacije objekta. Smatraju kako institucije moraju biti uključene u ovaj problem i na to žele skrenuti pažnju, kazala je Radičević. Požalila se kako roditelji još uvijek nisu dobili službene informacije o Memorijalnom centru koji zahtijevaju.

Izdvojeni članak
policijski auto s rotirkom na ulici ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu

Podignuta optužnica protiv roditelja dječaka koji je počinio masakr u beogradskoj školi

‘Želimo samo biti viđeni i da netko ispravi greške’

Okupljeni roditelji tvrde kako postoji potreba za dostojanstvenom memorijalizacijom te za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti. Upravo je to i razlog ovog okupljanja jer još uvijek ništa nije napravljeno povodom inicijative dijela roditelja, odnosno da škola postane Memorijalni centar. Branko Anđelković, otac ubijene djevojčice, rekao je za Nova.rs da se društvo treba osvijestiti.

– Ovo je šetnja da skrenemo pažnju da se od 3. svibnja samo prave greške i prebacuje odgovornost na druge. Memorijalni centar se ne pravi za pet dana, za to su potrebne godine. Potreban je društvu, našoj djeci, unucima. Mi se nismo ni obratili Vladi, želimo samo biti viđeni i da nam se kaže ‘Izvini’ i isprave greške, rekao je Anđelković.

Podsjetimo, učenik sedmog razreda je 3. svibnja u Ribnikaru ubio devetero drugih učenika i školskog čuvara. Od masovne pucnjave je prošlo gotovo sedam mjeseci, a dio roditelja traži da se škola pretvori u Memorijalni centar. Ipak, postoji i druga skupina roditelja koja se tome protivi, te predlaže da memorijalni dio škole budu prilaz učionici i sama učionica.