Pretraga

Predsjednik opet izvrijeđao studente svojim izjavama: Ogorčeni su, traže ispriku

A- A+

Nakon što ih je u ožujku nazvao ‘komunalnima radnicima’, predsjednik Zoran Milanović svojim je nesmotrenim odabirom riječi ponovno izvrijeđao studente stručnih studija. Ogorčeni neprimjerenim istupom predsjednika, studenti su javno zatražili njegovu ispriku, a na sve je reagirao i dekan Edwarda Bernaysa.

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske
Foto: Screenshot N1 | Unsplash; Jason Dent

– Ne ovdje za 500 maraka na veleučilištu gdje je ovaj doktorirao, ili autoškoli. Ispričavam se svima onima koji to polaze, ali to nije isto, izjava je to predsjednika države Zorana Milanovića koja je privukla pozornost studenata stručnih studija.

Javno traže ispriku

Studenti stručnih studija, okupljeni u inicijativu 300=300 koja se bori za njihova prava, ogorčeni su zbog Milanovićeve izjave i smatraju da na taj način omalovažava kako veleučilišta tako i studente koji tamo studiraju. Zbog toga je Dijana Radovniković, predstavnica inicijative, predsjedniku države uputila oštro otvoreno pismo.

– Budući da smo se ponovo, ničim izazvani, našli prozvani od strane Predsjednika u njegovoj izjavi i obraćanju prema ministru obrane, smatramo da je potrebno reagirati i upozoriti na nedopustivu komunikaciju Predsjednika prema studentima stručnih studija. Naime, kako i sami znate, neprimjerene riječi prema studentima je Predsjednik već izrekao i u tom trenutku smo smatrali da smo jednostavno kolateralna žrtva u njegovom dnevnopolitičkom prepucavanju s ministrima, ali ponavljanje istoga nam daje jasno do znanja da se ne radi o jednostavnom propustu, već o Predsjednikovom mišljenju i stavu, stoji u pismu.

Izdvojeni članak
predsjednik zoran milanović

Predsjednik Milanović studente popularnog stručnog studija nazvao ‘komunalnim radnicima’

Radovniković nadalje kaže kako studenti najoštrije osuđuju vrijeđanje i ponižavanje studenata stručnih studija te skreću pozornost da bi Milanović trebao biti predsjednik svih građana, pa tako i njih, te ih tretirati s dužnim poštovanjem koji kao građani zaslužuju.

– Ponovo tražimo ispriku Predsjednika , iako nam je sve više vidljivo da gospodin Milanović ima stanovite predrasude prema veleučilištima, kao i stručnim studijima općenito, a i studentima i profesorima koji na istima se školuju odnosno rade. Također, u dobroj volji pozivamo Predsjednika da se ponovo s nama sastane kako bi iz prve ruke se uvjerio koliko su njegove predrasude neutemeljene, a i time pružio poštovanje i ispriku svim kolegama koji pohađaju stručne studije ili su iste završili, navodi se dalje u pismu.

Reagirao i dekan

Uz studente stručnih studija, na Milanovićeve uvrede reagirao je i Damir Jugo, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola te dekan privatne visoke škole Edward Bernays.

– Predsjedniče Milanović, jednom je slučajnost, dvaput više nije. Kao predsjednik Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske najoštrije osuđujem ovakve podcjenjivačke i neprimjerene izjave prema jednoj vrijednoj vertikali visokog obrazovanja, kao i način komunikacije koji je evidentno prešao sve mjere i granice političke polemike i koji vrijeđa ne samo sudionike takve komunikacije nego sada i obrazovne ustanove, studente, nastavnike i mnoge druge. Zatražio bih i ispriku od predsjednika Milanovića, ali s obzirom da se već jednom ispričao (studentima) pa ponovio vrlo sličnu kvalifikaciju, očito nije bila iskrena pa to neću niti učiniti, stoji u objavi profesora Juge.

Već se jednom morao ispričavati

Milanoviću, zaista, nije prvi put da je uvrijedio studente stručnih studija. Kada se koncem ožujka obračunavao s ministrom uprave i pravosuđa Ivanom Malenicom i podcjenjivao njegovo obrazovanje, studente Veleučilišta u Šibeniku nazvao je ‘komunalnim radnicima’. I tada su se mediji raspisali o neprimjerenom istupu predsjednika, a Radovniković je ispred inicijative 300=300 javno zatražila Milanovićevu ispriku. Sljedeći su je dan studenti i dobili.

– Studentice i studente stručnih studija nepotrebno sam spomenuo u svog javnom istupu u Cresu. Ako ih je moja izjava uvrijedila, ispričavam im se, jer mi to nije bila namjera. Dapače, siguran sam da bi svaka studentica i student stručnih studija mogli predavati ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici bolje i kvalitetnije nego on njima, rekao je tada Milanović.